Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2020

10 σημάδια και συμπτώματα της έλλειψης σιδήρου!

 

Έλλειψη σιδήρου συμβαίνει όταν το σώμα δεν έχει αρκετό σίδηρο, πράγμα που οδηγεί σε ασυνήθιστα χαμηλά επίπεδα ερυθρών αιμοσφαιρίων. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο σίδηρος είναι απαραίτητος για την δράση της αιμοσφαιρίνης, μια πρωτεΐνης στα ερυθρά αιμοσφαίρια που τους επιτρέπει να μεταφέρουν οξυγόνο όλο το σώμα.

Εάν το σώμα σας δεν έχει αρκετή αιμοσφαιρίνη, οι ιστοί και οι μύες σας δεν θα πάρουν αρκετό οξυγόνο και δεν θα είναι σε θέση να εργαστούν αποτελεσματικά. Αυτό οδηγεί σε μια κατάσταση που ονομάζεται αναιμία. Αν και υπάρχουν διαφορετικοί τύποι αναιμίας, η αναιμία της ανεπάρκειας σιδήρου είναι η πιο κοινή παγκοσμίως.

Οι συχνότερες αιτίες ανεπάρκειας σιδήρου περιλαμβάνουν

  • την ανεπαρκή πρόσληψη σιδήρου λόγω κακής διατροφής ή περιοριστικής δίαιτας
  • τη φλεγμονώδη νόσο του εντέρου
  • τις αυξημένες απαιτήσεις κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης
  • και τις απώλειες αίματος κατά την έμμηνο ρύση ή λόγω εσωτερικής αιμορραγίας

Όποια και αν είναι η αιτία, η έλλειψη σιδήρου μπορεί να οδηγήσει σε δυσάρεστα συμπτώματα που μπορεί να επηρεάσουν την ποιότητα ζωής σας. Τα σημάδια και τα συμπτώματα της έλλειψης σιδήρου ποικίλουν ανάλογα με τη σοβαρότητα της αναιμίας, το πόσο γρήγορα αναπτύσσεται, την ηλικία σας και την τρέχουσα κατάσταση της υγείας. Σε ορισμένες ακόμα περιπτώσεις, οι άνθρωποι δεν παρουσιάζουν συμπτώματα.

  1. Ασυνήθιστη κόπωση

Το αίσθημα της κόπωσης είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα της ανεπάρκειας σιδήρου, που επηρεάζει περισσότερο από το 50% των ατόμων με ανεπάρκεια.

Αυτό συμβαίνει επειδή το σώμα σας χρειάζεται σίδηρο για να συνθέσει μια πρωτεΐνη που ονομάζεται αιμοσφαιρίνη, η οποία βρίσκεται στα ερυθρά αιμοσφαίρια. Η αιμοσφαιρίνη βοηθά στη μεταφορά οξυγόνου μέσα στο σώμα. Όταν το σώμα σας δεν έχει αρκετή αιμοσφαιρίνη, λιγότερο οξυγόνο φτάνει στους ιστούς και τους μυς σας, στερώντας τους την απαιτούμενη ενέργεια. Επιπλέον, η καρδιά σας πρέπει να δουλέψει πιο σκληρά προκειμένου να μετακινηθεί περισσότερο αίμα πλούσιο σε οξυγόνο μέσα στο σώμα σας, το οποίο μπορεί να σας κάνει να κουραστείτε.

Δεδομένου ότι η κούραση θεωρείται συχνά ένα φυσιολογικό μέρος μιας πολυάσχολης, σύγχρονης ζωής, είναι δύσκολο να εντοπιστεί η έλλειψη σιδήρου μόνο με αυτό το σύμπτωμα. Πολλοί άνθρωποι με έλλειψη σιδήρου, παράλληλα με την αδυναμία, παρουσιάζουν  δυσκολία συγκέντρωσης και κακή παραγωγικότητα στην εργασία.

  1. Ωχρότητα

Το ανοιχτό δέρμα και το χλωμό χρώμα του εσωτερικού των κάτω βλεφάρων είναι επίσης  δύο κοινά σημάδια έλλειψης σιδήρου και παρατηρείται συχνότερα σε μέτριες ή σοβαρές περιπτώσεις αναιμίας.

Η αιμοσφαιρίνη στα ερυθρά αιμοσφαίρια δίνει στο αίμα το κόκκινο χρώμα. Επομένως, τα χαμηλά επίπεδα της κατά τη διάρκεια της έλλειψης σιδήρου καθιστούν το αίμα λιγότερο κόκκινο. Για το λόγο αυτό, το δέρμα μπορεί να χάσει το υγιές, ροζ χρώμα του σε άτομα με ανεπάρκεια σιδήρου.

Αυτή η ωχρότητα στα άτομα με ανεπάρκεια σιδήρου μπορεί να εμφανιστεί σε όλο το σώμα ή μπορεί να περιορίζεται σε μία περιοχή, όπως το πρόσωπο, τα ούλα, τα χείλη ή τα κάτω βλέφαρα, ακόμα και τα νύχια. Αυτό είναι συχνά ένα από τα πρώτα πράγματα που οι γιατροί θα αναζητήσουν ως ένδειξη έλλειψης σιδήρου. Ωστόσο, πρέπει να επιβεβαιωθεί με εξέταση αίματος.

Εάν τραβήξετε το κατώτερο βλέφαρο σας προς τα κάτω, το εσωτερικό στρώμα θα πρέπει να είναι ζωντανό κόκκινο χρώμα. Εάν είναι πολύ ανοιχτό ροζ ή κίτρινο χρώμα, αυτό μπορεί να σημαίνει ότι έχετε ανεπάρκεια σιδήρου.

  1. Δύσπνοια

Η αιμοσφαιρίνη επιτρέπει στα ερυθρά αιμοσφαίρια να μεταφέρουν οξυγόνο μέσα στο σώμα. Όταν η αιμοσφαιρίνη είναι χαμηλή στο σώμα σας κατά τη διάρκεια της ανεπάρκειας σιδήρου, τα επίπεδα οξυγόνου θα είναι επίσης χαμηλά. Αυτό σημαίνει ότι οι μύες σας δεν θα πάρουν αρκετό οξυγόνο για τις συνήθεις δραστηριότητες, όπως το περπάτημα.

Ως αποτέλεσμα, ο ρυθμός αναπνοής σας να αυξάνεται όσο το σώμα σας προσπαθεί να πάρει περισσότερο οξυγόνο. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο η δυσκολία στην αναπνοή είναι κοινό σύμπτωμα.

Αν πιάσετε τον εαυτό σας να δυσκολεύεται στην αναπνοή κάνοντας απλές, καθημερινές δραστηριότητες, όπως περπάτημα, ή την τυπική σας εξάσκηση, μπορεί να φταίει η έλλειψη σιδήρου.

  1. Πονοκέφαλοι και ζαλάδες

Η έλλειψη σιδήρου μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους. Αυτό το σύμπτωμα φαίνεται να είναι λιγότερο συχνό από άλλα και συνυπάρχει συχνά με ζαλάδες.

Στην έλλειψη σιδήρου, τα χαμηλά επίπεδα αιμοσφαιρίνης στα ερυθρά αιμοσφαίρια δεν επιτρέπουν την επαρκή παροχή οξυγόνου στον εγκέφαλο. Αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα, τα αιμοφόρα αγγεία του εγκεφάλου να διογκώνονται προκαλώντας πίεση και πονοκεφάλους.

Παρόλο που υπάρχουν πολλές αιτίες πονοκεφάλων, οι συχνοί, επαναλαμβανόμενοι πονοκέφαλοι και ζαλάδες μπορεί να είναι σημάδι έλλειψης σιδήρου.

  1. Ταχυπαλμίες

Οι ασυνήθιστα έντονοι καρδιακοί παλμοί, επίσης γνωστοί ως ταχυπαλμίες, μπορεί να είναι ένα άλλο σύμπτωμα της αναιμίας από ανεπάρκεια σιδήρου.

Η αιμοσφαιρίνη είναι η πρωτεΐνη των ερυθρών αιμοσφαιρίων που βοηθά στη μεταφορά οξυγόνου στο σώμα. Σε έλλειψη σιδήρου, τα χαμηλά επίπεδα αιμοσφαιρίνης αναγκάζουν την καρδιά να λειτουργήσει πολύ σκληρά για να μεταφέρει οξυγόνο. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ακανόνιστους καρδιακούς παλμούς ή στην αίσθηση ότι η καρδιά σας χτυπά ασυνήθιστα γρήγορα.

Σε ακραίες περιπτώσεις, μπορεί να οδηγήσει σε διόγκωση της καρδιάς, καρδιοπάθεια ή καρδιακή ανεπάρκεια.

Ωστόσο, αυτά τα συμπτώματα τείνουν να είναι λιγότερο συνηθισμένα. Θα πρέπει να πάσχετε από έλλειψη σιδήρου για μεγάλο χρονικό διάστημα για να τα αισθανθείτε.

  1. Ξηρά και κατεστραμμένα μαλλιά και δέρμα

Το ξηρό και κατεστραμμένο δέρμα και μαλλιά μπορεί να είναι επίσης σημάδια έλλειψης σιδήρου. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι όταν το σώμα σας είναι ανεπαρκές σε σίδηρο, κατευθύνει το περιορισμένο οξυγόνο σε πιο σημαντικές λειτουργίες, όπως όργανα και άλλοι σωματικοί ιστοί. Έτσι, όταν το δέρμα και τα μαλλιά στερούνται οξυγόνου, μπορεί να γίνουν ξηρά και αδύναμα.

Οι πιο σοβαρές περιπτώσεις ανεπάρκειας σιδήρου έχουν συνδεθεί με την απώλεια μαλλιών. Είναι απολύτως φυσιολογικό να χάνετε κάποιο μέρος των μαλλιών κατά την καθημερινή πλύση και το βούρτσισμα, εάν όμως παρατηρήσετε ότι η κατάσταση έχει ξεφύγει από το φυσιολογικό, μπορεί να οφείλεται σε ανεπάρκεια σιδήρου.

  1. Οίδημα και πόνος της γλώσσας και του στόματος

Μερικές φορές μόνο μια ματιά μέσα ή γύρω από το στόμα σας μπορεί να σας δώσει μια ένδειξη για το αν πάσχετε από αναιμία ανεπάρκειας σιδήρου.

Τα σημάδια που παρατηρούνται στη γλώσσα σας είναι ότι γίνεται πρησμένη, χλωμή ή παράξενα λεία.

Η έλλειψη σιδήρου μπορεί επίσης να προκαλέσει ξηροστομία, ερεθισμένες κόκκινες ρωγμές στις γωνίες ή στοματικές πληγές.

  1. Ανήσυχα πόδια

Το σύνδρομο ανήσυχων ποδιών είναι μια έντονη επιθυμία να μετακινείτε τα πόδια σας που βρίσκονται σε ηρεμία. Μπορεί επίσης να προκαλέσει δυσάρεστη και περίεργη φαγούρα.

Συνήθως είναι χειρότερο τη νύχτα, που σημαίνει ότι οι πάσχοντες μπορεί να δυσκολεύονται αρκετά για να κοιμηθούν.

Οι αιτίες του συνδρόμου ανήσυχων ποδιών δεν είναι πλήρως κατανοητές. Ωστόσο, έως το 25% των ατόμων με σύνδρομο ανήσυχων ποδιών θεωρείται ότι έχουν αναιμία από ανεπάρκεια σιδήρου και όσο χαμηλότερα είναι τα επίπεδα σιδήρου, τόσο χειρότερα είναι τα συμπτώματα.

  1. Εύθραυστα ή σε σχήμα κουταλιού νύχια

Ένα σπανιότερο σύμπτωμα της ανεπάρκειας σιδήρου είναι τα εύθραυστα ή νύχια με μορφή κουταλιού, μια κατάσταση που ονομάζεται κοιλονυχία. Αυτό συχνά αρχίζει με εύθραυστα νύχια που σπάνε εύκολα.

Σε μεταγενέστερα στάδια έλλειψης σιδήρου, τα νύχια σε σχήμα κουταλιού μπορούν να εμφανιστούν όπου το  μέσο του νυχιού βυθίζεται και τα άκρα ανυψώνονται για να δώσουν μια στρογγυλεμένη εμφάνιση σαν κουτάλι.

Ωστόσο, αυτό είναι μια σπάνια ανεπιθύμητη ενέργεια και συνήθως παρατηρείται μόνο σε σοβαρές περιπτώσεις αναιμίας με έλλειψη σιδήρου.

  1. Άλλα πιθανά σημάδια

Υπάρχουν πολλά άλλα σημάδια ότι ο σίδηρος σας μπορεί να είναι χαμηλός. Αυτά τείνουν να είναι λιγότερο συνηθισμένα και μπορούν να συνδεθούν με πολλές καταστάσεις εκτός της ανεπάρκειας σιδήρου.

Άλλες ενδείξεις αναιμίας από ανεπάρκεια σιδήρου περιλαμβάνουν:
Αίσθημα άγχους: Η έλλειψη οξυγόνου που διατίθεται στους ιστούς του σώματος μπορεί να προκαλέσει αίσθημα άγχους. Ωστόσο, αυτό τείνει να βελτιώνεται ή να επιλύεται καθώς διορθώνονται τα επίπεδα σιδήρου.
Κρύα χέρια και πόδια: Η έλλειψη σιδήρου σημαίνει ότι μεταφέρεται λιγότερο οξυγόνο στα χέρια και τα πόδια. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να αισθάνονται το κρύο πιο εύκολα ή να έχουν κρύα χέρια και πόδια.
Συχνότερες λοιμώξεις: Επειδή ο σίδηρος είναι απαραίτητος για ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα, η έλλειψή του μπορεί να σας κάνει πιο επιρρεπείς σε ασθένειες περισσότερο από το συνηθισμένο.
 

Τσαλικίδου Στέλλα
Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog ΟΛΑ ΛΑΘΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διάφορα ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δική σας ενημέρωση.