Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2015

Λογισμικό εντοπισμού μουσικής και ομιλίας του ΑΠΘ


Ένα λογισμικό εντοπισμού μουσικής και ομιλίας εξασφάλισε στην ομάδα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, που το δημιούργησε, διεθνή διάκριση. Σημειώνεται, μάλιστα, ότι ήταν η πρώτη συμμετοχή της ομάδας στον…
διαγωνισμό MIREX.


Η επιστημονική ομάδα του Εργαστηρίου Ηλεκτρακουστικής και Τηλεοπτικών Συστημάτων του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΑΠΘ κατέκτησε την 3η θέση στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό MIREX 2015 (Music Information RetrievalEvaluation eXchange), στην κατηγορία «Εντοπισμού Μουσικής / Ομιλίας» (Music/Speech Detection).
 
«Δημιουργήσαμε και εκπαιδεύσαμε έναν αλγόριθμο, κάτι σαν λογισμικό σύστημα, που μπορεί να ανιχνεύει σε μία καταγραφή μεγάλης διάρκειας, ποια είναι τα σημεία μουσικής, ποια της ομιλίας και πόσοι είναι οι ομιλητές» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, από την ομάδα που διακρίθηκε, ο Χαράλαμπος Δημούλας, επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ.
 
Διευκρίνισε δε, ότι δεν είναι δύσκολο να δημιουργηθεί μία εφαρμογή βασισμένη στον εν λόγω αλγόριθμο, προσθέτοντας ότι «ένας ραδιοπαραγωγός θα μπορούσε να εκπαιδευτεί να χρησιμοποιεί ένα τέτοιο λογισμικό, ώστε κάθε δημοσιογράφος να έχει το δικό του αρχείο».
 
«Είναι χρήσιμες τέτοιες εφαρμογές, καθώς όταν κανείς έχει πάρα πολύ περιεχόμενο, αν δεν ξέρει πού το έχει, ουσιαστικά δεν το έχει» σημείωσε.
 
Επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας του ΑΠΘ είναι ο διευθυντής του Εργαστηρίου Ηλεκτρακουστικής και Τηλεοπτικών Συστημάτων του ΑΠΘ, καθηγητής Γιώργος Παπανικολάου και μέλη της ομάδας ο κ.Δημούλας και οι υποψήφιοι διδάκτορες του Εργαστηρίου, Νίκος Τσίπας και Λάζαρος Βρύσης.
 
Ο Διεθνής Διαγωνισμός MIREX έχει στόχο την ανάπτυξη ευφυών συστημάτων για τις ανάγκες σημασιολογικής ανάλυσης και ταξινόμησης μουσικού και γενικότερα ηχητικού περιεχομένου. Πρόκειται για το είδος των υπηρεσιών που, μεταξύ άλλων, αναμένεται να κυριαρχήσουν στο Σημασιολογικό Ιστό (Semantic Web, Web 3.0), εξελίσσοντας δραστικά την εμπειρία πλοήγησης και τους μηχανισμούς αναζήτησης πολυμεσικού περιεχομένου.
 
Το Εργαστήριο Ηλεκτρακουστικής του ΑΠΘ, που ιδρύθηκε το 1976 από τον Καθηγητή Γιώργο Παπανικολάου, έχει συνεργαστεί με πολλούς φορείς παρέχοντας υπηρεσίες, όπως καταγραφή και επεξεργασία ηχητικών σημάτων, μετρήσεις εκπομπής θορύβου (βιομηχανίες, αεροδρόμια κ.α), αποθορυβοποίηση-ανακατασκευή ακουστικών σημάτων, ώστε να προκύψουν χρήσιμες – δύσκολα αναγνωρίσιμες πληροφορίες (μαύρα κουτιά αεροπορικών δυστυχημάτων) αλλά και βελτιώνοντας παλιές εγγραφές και συμβάλλοντας στη διάσωση αρχειακού υλικού, μελέτες για την αντιμετώπιση του θορύβου και τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας.


Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog ΟΛΑ ΛΑΘΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διάφορα ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δική σας ενημέρωση.