Μπορούν τα ζώα να προαισθανθούν έναν επικείμενο σεισμό; Όσοι έχουν παρατηρήσει τη συμπεριφορά τους, διατείνονται ότι πολλά ζώα – κυρίως αυτά που ζουν σε φυσικό περιβάλλον – κινούνται περίεργα πριν από τη σεισμική δόνηση. Για παράδειγμα, οι σκύλοι ουρλιάζουν ξαφνικά.
Οι βάτραχοι εγκαταλείπουν τη λίμνη
Αμερικανοί και Βρετανοί επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι τουλάχιστον τα υδρόβια ζώα είναι σε θέση να διαισθάνονται τις χημικές μεταβολές που συμβαίνουν στα υπόγεια ύδατα λίγο πριν από έναν σεισμό. Συγκεκριμένα, ειδικοί από τη NASA και το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο της Βρετανίας άρχισαν να ερευνούν την επίδραση των χημικών μεταβολών των υπογείων υδάτων στα ζώα, όταν το 2009 – λίγες μόλις μέρες πριν από τον καταστροφικό σεισμό των 5,8 Ρίχτερ στην περιοχή Λ’ Άκουιλα στην Ιταλία – παρατήρησαν ότι μια αποικία βατράχων εγκατέλειψε τη λίμνη στην οποία ζούσε.Αυτή η συμπεριφορά θα μπορούσε να αποτελεί ένα είδος πρόβλεψης της επικείμενης σεισμικής δραστηριότητας, εξήγησαν οι ερευνητές στη δημοσίευση της έρευνάς τους στο International Journal of Environmental Research and Public Health. Οι ερευνητές σημειώνουν ότι πριν από το χτύπημα του Εγκέλαδου, από τα σημεία του φλοιού της γης όπου τα πετρώματα δέχονται μεγάλες πιέσεις απελευθερώνονται φορτισμένα σωματίδια, που προκαλούν χημικές μεταβολές στα υπόγεια ύδατα. Έτσι όλα τα υδρόβια ζώα, καθώς είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα, αντιλαμβάνονται αμέσως αυτές τις μεταβολές και αντιδρούν ανάλογα.
Οι επιστήμονες θεωρούν ότι θα ήταν πολύ σημαντική μια συνεργασία βιολόγων και γεωλόγων, προκειμένου να διερευνήσουν συμπεριφορές ζώων πριν από έναν επικείμενο σεισμό, ώστε να βρουν έναν τρόπο πρόβλεψης γι΄ αυτό το επικίνδυνο φαινόμενο.
Πώς αντιδρούν άλλα ζώα
Χωρίς να έχει αποδειχτεί επιστημονικά, πολλά ζώα φαίνεται να προαισθάνονται έναν σεισμό, αφού αντιδρούν με περίεργο τρόπο λίγα λεπτά πριν αυτός σημειωθεί. Βέβαια τα ζώα, όπως και οι άνθρωποι, έχουν το δικό τους χαρακτήρα και συμπεριφέρονται ποικιλοτρόπως σε ένα τέτοιο γεγονός, ωστόσο καταγράφονται κοινές αντιδράσεις ανάλογα με το είδος τους. Παράδειγμα:
Οι γάτες τινάζονται από τη θέση τους και τρέχουν αλαφιασμένες να κρυφτούν.
Τα πουλιά επίσης τινάζονται ξαφνικά όλα μαζί και πετούν ψηλά, χωρίς όμως θόρυβο.
Τα ψάρια κολυμπούν κοντά την επιφάνεια και μερικά πηδούν έξω από αυτή.
Ζώα που ζουν κάτω από τη γη, όπως και τα ποντίκια και τα φίδια, βγαίνουν ξέφρενα στην επιφάνεια. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το περιστατικό που σημειώθηκε το 1975 στην πόλη Χαιτσένγκ στην Κίνα, όπου περίπου έναν μήνα πριν από τον σεισμό των 7,3 Ρίχτερ οι κάτοικοι παρατήρησαν φίδια να εγκαταλείπουν μαζικά τις φωλιές τους. Σημειωτέον ότι αυτό συνέβη κατά τη διάρκεια του χειμώνα, όταν τα ερπετά βρίσκονταν σε χειμερία νάρκη – ακριβώς επειδή είναι ψυχρόαιμα σπονδυλωτά, αποφεύγουν να εκτίθενται σε υπερβολικά χαμηλές θερμοκρασίες, γιατί αλλιώς πεθαίνουν – οπότε η έξοδος από τις φωλιές τους ισοδυναμούσε, σύμφωνα με τους επιστήμονες, με ομαδική αυτοκτονία.
Οι μέλισσες και οι σφήκες βγαίνουν όλες μαζί έξω από τη φωλιά τους.
Τα άλογα χλιμιντρίζουν χωρίς λόγο και αρχίζουν να καλπάζουν.
Αν είναι καλοκαίρι, τα τζιτζίκια σταματούν ξαφνικά να τραγουδούν, ενώ τα κουνούπια δεν τσιμπούν.
Αυτή η περίεργη αντίδραση των ζώων παρατηρείται 2 έως και 5 λεπτά νωρίτερα από τον σεισμό, με εξαίρεση τα κουνούπια και τα έντομα όπου η αλλαγή στη συμπεριφορά τους μπορεί να παρατηρηθεί πολλές ώρες πριν. Επίσης, σε περίπτωση που ακολουθεί μετασεισμός, όλα τα ζώα παραμένουν έξω από τις φωλιές τους ή μέσα στις κρυψώνες τους. Οι σκύλοι και οι γάτες, αν τύχει και βγουν από τις κρυψώνες τους (πράγμα μάλλον απίθανο), τότε περπατούν αργά, προσεχτικά και σχεδόν έρπουν.
Καταγραφές από περίεργη συμπεριφορά ζώων σε επικείμενες φυσικές καταστροφές:
Γύρω στα 1920 εκατοντάδες ζώα στη Μαρτινίκα άφησαν ξαφνικά τις φωλιές, τους στάβλους, τα σπίτια και κατέβηκαν στη θάλασσα. Μπήκαν στο νερό και πολλά πνίγηκαν. Οι κάτοικοι κατάλαβαν ότι κάτι θα συνέβαινε. Σκέφτηκαν το ηφαίστειο που απειλούσε τον τόπο τους, αλλά οι σεισμογράφοι τους δεν έδειχναν απολύτως τίποτα. Κι όμως τρεις μέρες αργότερα το ηφαίστειο εξερράγη και 30.000 άτομα έχασαν τη ζωή τους.
Στην Κεφαλονιά το 1953, τη νύχτα του καταστροφικού σεισμού, ένα λυκόσκυλο ούρλιαζε ασταμάτητα. Το ακολούθησαν στη συνέχεια όλοι οι σκύλοι του νησιού, οι οποίοι άρχισαν να τρέχουν αλαφιασμένοι προς τα χωράφια. Στην περίεργη αυτή απόδραση προστέθηκαν κατόπιν οι γάτες και άλλα ζώα. Οι κάτοικοι δεν μπορούσαν να εξηγήσουν το φαινόμενο, ως τη στιγμή που χτύπησε ο καταστρεπτικός σεισμός.
Στο φονικό τσουνάμι της Ινδονησίας
Για μια ακόμη φορά η διαίσθηση των ζώων αποδείχθηκε σωτήρια για αυτά: Στο βιβλικό τσουνάμι της Ινδονησίας στις 26-12-2004 – σύμφωνα με αξιωματούχους, οι οποίοι ήταν επικεφαλής τμημάτων που προστάτευαν τα άγρια ζώα στη Σρι Λάνκα – περιέργως δεν βρέθηκαν νεκρά ζώα από τα γιγάντια κύματα που προκάλεσαν τον θάνατο δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων στη συγκεκριμένη περιοχή. «Δεν υπήρχαν νεκροί ελέφαντες ούτε ένας νεκρός λαγός ή σκίουρος. Πιστεύω ότι τα ζώα έχουν την αίσθηση της καταστροφής. Έχουν δηλαδή αυτό που λέμε «έκτη αίσθηση». Τα ζώα μυρίζονται το κακό που πρόκειται να συμβεί», υποστήριξε στο πρακτορείο Ασοσιέιτεντ ο Χαΐντ Ρατναγιάκε, αναπληρωτής ερευνητής του Τμήματος για την Προστασία της Άγριας Ζωής.bimag.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Αποποίηση ευθυνών: Το ιστολόγιο δεν παρέχει συμβουλές, προτροπές και καθοδήγηση.
Εισέρχεστε & εξέρχεστε με δική σας ευθύνη :)