Αντιφάσεις και παγίδες στον δρόμο για τη συμφωνίαΣτον λαβύρινθο των αντιτιθέμενων επιδιώξεων και προτάσεων των
ευρωπαϊκών θεσμών και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου βρίσκεται η ελληνική κυβέρνηση, με φόντο τη δική της επιθυμία για ταχύτατη ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και εν όψει της έλευσης των δανειστών τις επόμενες ημέρες στην Αθήνα.
Η συζήτηση στην Ουάσιγκτον ανέδειξε σημαντικές διαφορές και προτάσεις-παγίδες για την κυβέρνηση Τσίπρα, με πιο σημαντική την επιθυμία του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, να φορτώσει την Αθήνα με ένα συμπληρωματικό μνημόνιο, με έξτρα μέτρα 3 δισ. ευρώ, τα οποία θαληφθούν σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν πιάσει τους στόχους -όπως, ήδη έχει εκτιμήσει το ΔΝΤ. Η πρόταση αυτή εκλαμβάνεται ως ένας συμβιβασμός προκειμένου να πειστεί το Ταμείο να συμμετάσχει πλήρως και με χρηματοδότηση στο ελληνικό πρόγραμμα.
Το εν λόγω σχέδιο τέθηκε σε συζήτηση στο λεγόμενο κλαμπ της Ουάσιγκτον με συμμετοχή εκπροσώπων της Κομισιόν, του ΔΝΤ, της ΕΚΤ, του ESM, του προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, των υπουργών Οικονομικών Γαλλίας, Γερμανίας και του Τ. Βίζερ, επικεφαλής του EWG. Το ΔΝΤ φέρεται να συζητάει την πρόταση με την προϋπόθεση να έχει ρόλο και λόγο στον καθορισμό του πακέτου των έκτακτων μέτρων. Αν αυτή υιοθετηθεί, τότε η Γερμανία επιβάλλει εμμέσως πλην σαφώς τη θέση της για πολύ περιορισμένη ελάφρυνση χρέους, η οποία θα δοθεί αν και εφόσον η Ελλάδα πετυχαίνει στόχους, εφαρμόζει όσα της ζητούνται και μόνο στην περίπτωση που ακόμα και η τυχόν ενεργοποίηση των έκτακτων μέτρων δεν αποφέρει αποτελέσματα.
Επομένως, η γερμανική πρόταση για ενδεχόμενα νέα μέτρα δίνει τη δυνατότητα στο Ταμείο να νομιμοποιήσει την παραμονή του στο νέο ελληνικό πρόγραμμα, καθώς και τη δυνατότητα στους Ευρωπαίους να καθυστερήσουν την εξέταση ενδεχόμενηςελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. Παράλληλα, δημιουργεί εύλογη φθορά για την ελληνική κυβέρνηση, με τον χρόνο να κυλάει εις βάρος της, ενώ η «Δαμόκλειος σπάθη» κρέμεται συνεχώς πάνω από τον κεφάλι της.
«Οι διαφορές να μη λυθούν εις βάρος της Αθήνας»
Κυβερνητικές πηγές μπορεί να σημείωναν ότι η σημαντικότερη από τις συγκλίσεις που απέδειξε η συζήτηση στην Ουάσιγκτον είναι η επιθυμία όλων των πλευρών να υπάρχει καταρχήν συμφωνία σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων (staff level agreement) στην Αθήνα, ωστόσο έσπευσαν να τονίσουν ότι επιβεβαιώθηκε για μια ακόμα φορά ηδιαφορά ανάμεσα στο ΔΝΤ και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς για το πόσο εφικτό είναι να επιτευχθεί ένα πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2018.
Υπογράμμιζαν επίσης πως «οι διαφωνίες ανάμεσα στους θεσμούς για τα μακροοικονομικά μεγέθη δεν μπορούν να λυθούν σε βάρος της χώρας» και ότι «δεν μπορεί να υπάρχει συμφωνία που να παραβιάζει κάτι που συμφωνήθηκε πριν από δέκα μήνες».
Αναφερόμενες στη γερμανική πρόταση, οι ίδιες πηγές υπογράμμιζαν πως τα περαιτέρω μέτρα θα αποφασιστούν μεν από τώρα αλλά θα εφαρμοστούν, εάν και μόνο εάν, δεν καλυφθεί ο στόχος του 3,5%, το 2018. Η συγκεκριμένη πρόταση -ανέφεραν- προβλέπει να κλείσει η αξιολόγηση με τα μέτρα που υπολογίζουν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί και συμφωνούν και οι ελληνικές αρχές «και, μόνο αν το 2018 δεν πιάσουμε το στόχο, να είμαστε υποχρεωμένοι, τότε, να εφαρμόσουμε και κάποια από τα μέτρα που προτείνει το ΔΝΤ». Διευκρίνιζαν πως είναι ξεκάθαρο ότι σ' αυτή την πρόταση, τα περαιτέρω μέτρα προτείνεται να είναι ανάλογα με την απόκλιση από το στόχο: Για παράδειγμα, μια απόκλιση 0,3% (δηλαδή, να έχουμε 3,2% πρωτογενές πλεόνασμα και όχι 3,5%) θα οδηγούσε σε μέτρα ύψους μόνο 0,3%».
«Σε κάθε περίπτωση», τονίζουν οι πηγές της κυβέρνησης, «η ελληνική πλευρά δεν έχει αποδεχτεί αυτή την πρόταση και η τελική της θέση θα εξαρτηθεί από ολόκληρο το "πακέτο" που θα είναι στο τραπέζι και που, προφανώς, θα συμπεριλαμβάνει και την ελάφρυνση του χρέους, η οποία, με βάση τη Συμφωνία του Ιουλίου, είναι προγραμματισμένο να αποφασιστεί αμέσως μετά την πρώτη αξιολόγηση».
Όλα αυτά, ενώ τις επόμενες ημέρες αναμένεται να επιστρέψουν οι εκπρόσωποι των Θεσμών στην Αθήνα, προκειμένου να δρομολογηθεί η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος -την οποία η ελληνική κυβέρνηση επιζητεί να γίνει το συντομότερο δυνατόν.
efsyn
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Αποποίηση ευθυνών: Το ιστολόγιο δεν παρέχει συμβουλές, προτροπές και καθοδήγηση.
Εισέρχεστε & εξέρχεστε με δική σας ευθύνη :)