Σάββατο 30 Απριλίου 2016

Ό,τι κι αν έχετε ακούσει το ευερέθιστο έντερο ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΜΥΑΛΟ ΣΑΣ! 2


Υπερανάπτυξη Μυκήτων
Μύκητες όπως η Candida και το Geotrichum μπορούν να προκαλούν χρόνια εντερικά προβλήματα, ακόμη και σε πολύ μικρές συγκεντρώσεις, ενώ σε περιόδους άγχους ή ανοσοκαταστολής, τα επίπεδά τους πολλαπλασιάζονται επιτείνοντας τα συμπτώματα. Απαιτούν – αφού πρώτα προσδιοριστεί σωστά το ακριβές μέγεθος του προβλήματος – ειδικούς διατροφικούς περιορισμούς και ειδική συμπληρωματική (κάποιες φορές ακόμα και φαρμακευτική) αγωγή.


Αλλεργιογόνες Τροφές

Τροφική Υπερευαισθησία

Το φαινόμενο της τροφικής υπερευαισθησίας – ή δυσανεξίας όπως είναι πιο γνωστό είναι ένα υπαρκτό κλινικό φαινόμενο παρά τις αντιρρήσεις κάποιων “ειδικών” (αν και πολλές μέθοδοι εργαστηριακής διάγνωσής του είναι όντως παντελώς άχρηστες). Είναι μια ιδιαίτερη ανοσολογική απόκριση του οργανισμού σε τροφικά αντιγόνα. Δηλαδή, για διάφορους λόγους, ο οργανισμός θεωρεί ξένο ένα τμήμα κάποιας τροφής που καταναλώνουμε και εξαπολύει επίθεση στο σημείο απορρόφησης ή και κάπου αλλού στο έντερο (φλεγμονή) ή ακόμα και σε γενικευμένο επίπεδο.



Υποχλωρυδρία και Χολική Βιομετατροπή

 Το pH της τροφής που φτάνει στο λεπτό έντερο πρέπει να ρυθμίζεται αυστηρά αλλιώς προκαλεί διάταση και αέρια.
Επίσης αν τα συμπτώματα επιδεινώνονται με λιπαρές τροφές, τότε κατά πάσα πιθανότητα, τα βακτήρια του εντέρου βιομετατρέπουν τα χολικά οξέα σε δευτερεύοντα αλλοιώνοντας τη σωστή τους διάσπαση και απορρόφηση.


Enzyme

Ενζυμικές Ανισορροπίες

 Ειδικά ένζυμα στο έντερο, όπως η β-γλυκουρονιδάση παίζουν σημαντικότατο ρόλο στην αφομοίωση και επαναπορρόφηση σημαντικών λιπαρών ουσιών, όπως η βιταμίνη D και διάφορες ορμόνες. Επίσης τα ένζυμα είναι υπεύθυνα για τη σωστή διάσπαση των τροφών στα απλά συστατικά τους, γεγονός που εγγυάται – εκτός από την σωστή τους απορρόφηση – και την ΜΗ ανοσολογική απάντηση του οργανισμού σε αυτά.

intestial-parasite

Παρασιτική Λοίμωξη

Οι παρασιτικές λοιμώξεις έχουν ονομαστεί από κάποιους ειδικούς σύγχρονες επιδημίες. Οι στατιστικές δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικές: Υπολογίζεται ότι πάνω από το 80% όλων των Αμερικανών (και 85% των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο) έχει κάποιας μορφής παρασιτική λοίμωξη, γεγονός που λαμβάνει ελάχιστη ή καμία προσοχή από την σημερινή ιατρική κοινότητα. Τα συμπτώματά τους είναι ποικίλα – από έναν έντονο κοιλιακό πόνο ως μια χρόνια κόπωση και η θεραπεία τους είναι διαβόητα δύσκολη.

Επιπλέον τα συμπτώματα μπορεί να επηρρεάζονται ισχυρά από ορμονικές διαταραχές, από μεταβολικές ανισορροπίες και από έτερες καταστάσεις όπως γενικευμένη τοξίκωση, ανοσιακή κόπωση ή συστημική φλεγμονή.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog ΟΛΑ ΛΑΘΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διάφορα ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δική σας ενημέρωση.