Κυριακή 31 Ιουλίου 2016

GP Γερμανίας: Ο Rosberg στην pole


του Τάκη Πουρναράκη
Ο Γερμανός οδηγός της Mercedes έκανε το πρώτο βήμα για μια ακόμη νίκη την 6η του φετινή σημειώνοντας σήμερα τον ταχύτερο χρόνο στο Χόκενχαιμ. Δίπλα του εκκινεί ο Hamilton ενώ πίσω τους δόθηκε μάχη για τις θέσεις 3-6 ανάμεσα σε Red Bull και Ferrari.

Με άστατο καιρό υποδέχτηκε σήμερα το Χόκενχαιμ ομάδες και οδηγούς. Στις πρωινές ελεύθερες δοκιμές η θερμοκρασία αέρα έφτασε στους 26 βαθμούς Κελσίου και η αντίστοιχη στο οδόστρωμα στους 39 βαθμούς Κελσίου αλλά λίγο πριν το ξεκίνημα των κατατακτήριων δοκιμών ο καιρός άρχισε ν’ αλλάζει. Ο αέρας δυνάμωσε και σύννεφα σκέπασαν την πίστα. Τελικά ο καιρός δεν άλλαξε προς το χειρότερο καθώς τα σύννεφα έφυγαν και η θερμοκρασία συνέχισε ν’ ανεβαίνει φτάνοντας τους 43 βαθμούς.

Στο FP3 ο Rosberg έκανε το τρία στα τρία καθώς ήταν ο ταχύτερος και στις τρεις περιόδους ελεύθερων δοκιμών στο Χόκενχαιμ. Ο Hamilton που έχει κερδίσει τους πέντε από τους έξι τελευταίους αγώνες ήταν 2ος με πολύ μικρή διαφορά ενώ μετά τις Mercedes σχεδόν στο ίδιο δέκατο ακολούθησαν οι Ricciardo και Raikkonen. Όλα αυτά έδειχναν πως η μάχη των κατατακτήριων δοκιμών θα μπορούσε να είναι αμφίρροπη.
Η Pirelli έχει στη διάθεση όλων των ομάδων για το 3ημερο τη μέση, τη μαλακή και την πολύ μαλακή γόμα. Από τους χρόνους των ελεύθερων δοκιμών ήταν σαφές πως στις κατατακτήριες δοκιμές θα χρησιμοποιηθεί η πολύ μαλακή γόμα που ήταν 1.2sec ταχύτερη από τη μαλακή.

GP GERMANIA F1/2016 - © FOTO STUDIO COLOMBO PER FERRARI MEDIA (© COPYRIGHT FREE)

Προκάλεσε εντύπωση η προσπάθεια των Mercedes στο Q1 να καταταγούν περνώντας στην 16αδα με τη μαλακή γόμα. Προσπάθεια που προφανώς έγινε για να εξοικονομήσουν σετ ελαστικών πολύ μαλακής γόμας για τον αγώνα. Οι Mercedes συνολικά για το 3ημερο είχαν πάρει 8 σετ ελαστικών πολύ μαλακής γόμας. Παραταύτα ο Hamilton πέτυχε το ταχύτερο πέρασμα στην 1η προσπάθεια με χρόνο 1:15.243. Ενδεικτικός της διαφοράς που έχουν πλέον τα μονοθέσια από το 2014 που έγινε ο προηγούμενος αγώνας στο Χόκενχαιμ είναι ο χρόνος που είχε δώσει τότε την pole στο Rosberg 1:16.540. Σημειώστε μάλιστα πως αυτός είχε επιτευχθεί με την τότε πολύ μαλακή γόμα. Οι Mercedes ήταν τα μόνα μονοθέσια που επιχείρησαν γύρο με τη μαλακή γόμα. Οι υπόλοιποι χρησιμοποίησαν την πολύ μαλακή όμως και πάλι τα γερμανικά μονοθέσια ήταν ταχύτερα. Ενδεικτικό της διαφοράς που απολαμβάνουν. Από τη συνέχεια αποκλείστηκαν οι Magnussen (Renault), Wehrlein (Manor), Kvyat (Toro Rosso), Haryanto (Manor), Nasr, Ericsson (Sauber). O Kvyat ήταν σαφώς εκνευρισμένος από την αποτυχία της προσπάθειάς τους που τον έριξε στην 19η θέση. Ο Ρώσος ήταν μισό δευτερόλεπτο πιο αργός από το Sainz που πέρασε στο Q2 όντας 12ος.

30 7d1
 

Το ξεκίνημα του Q2 βρήκε τους οδηγούς της Mercedes να βγαίνουν πρώτοι αυτή τη φορά με την πολύ μαλακή γόμα της Pirelli. Ταχύτερος ήταν και πάλι ο Hamilton με διαφορά μικρότερη του ενός δεκάτου από το Rosberg. Πίσω τους ο Verstappen στα 4 δέκατα ήταν ταχύτερος από τον Ricciardo μισό δευτερόλεπτο. Ανάμεσά τους ο Raikkonen που έδειχνε να έχει βρει κάτι περισσότερο από το Vettel στο στήσιμο της Ferrari. Οι Mercedes ήταν τα μόνα μονοθέσια που έσπασαν το φράγμα του 1:15! Η ελάχιστη διαφορά ανάμεσά τους έδειχνε την ένταση της μάχης ανάμεσα στους δυο διεκδικητές του τίτλου Hamilton και Rosberg. Η μεταξύ τους διαφορά είναι στους 6 βαθμούς με το Βρετανό να προηγείται ενώ απομένουν 250 βαθμοί να μοιραστούν σε 10 αγώνες. Από τη συνέχεια αποκλείστηκαν οι McLaren Honda των Alonso/Button οι Haas των Grosjean/Gutierrez, η Τoro Rosso του Sainz και η Renault του Palmer.

Großer Preis von Deutschland 2016, Freitag

Το ξεκίνημα του Q3 βρήκε το Vettel να σημειώνει πρώτος χρόνο απογοητεύοντας
όμως καθώς το χρονόμετρο σταμάτησε στο 1:15.619. Ο Raikkonen ήταν μισό δευτερόλεπτο ταχύτερος ενώ ο Hamilton πέτυχε χρόνο 1.2sec πιο λίγο. Ο Βρετανός ήταν ταχύτερος όλων στην 1η προσπάθεια και η επίδοσή του έδειχνε πως δύσκολα κάποιος θα μπορούσε να τον απειλήσει στη 2η προσπάθεια. O Rosberg δεν ολοκλήρωσε τη γρήγορη προσπάθειά του έχοντας ένα θέμα στα ηλεκτρονικά. Ο δεύτερος όμως ήταν ταχύτερος απ’ αυτόν του Hamilton και έφερε το Γερμανό προσωρινά στην 1η θέση. Τελικά καθώς ο Hamilton δεν μπόρεσε να βελτιώσει ο Rosberg πήρε την pole με διαφορά 1 δέκατο. Μετά το τέλος της προσπάθειας ο Hamilton ήταν εμφανώς απογοητευμένος που δεν κατάφερε κάτι περισσότερο. Για έναν ακόμη αγώνα οι Red Bull θα βρίσκονται στη 2η σειρά της εκκίνησης και οι Ferrari στην 3η. Η διαφορά ανάμεσά τους ξεπέρασε το μισό δευτερόλεπτο.

Για το Rosberg ήταν η 5η φετινή pole. Ο Γερμανός που έχασε το προβάδισμα στη βαθμολογία στον προηγούμενο αγώνα στην Ουγγαρία θέλει όσο τίποτα τη νίκη εντός έδρας αύριο που θα τον φέρει ξανά στην κορυφή της βαθμολογίας. Μένει να δούμε αν ο Hamilton θα μπορέσει να τον περάσει στην εκκίνηση. Επίσης ενδιαφέρον θα έχει και η μάχη για την 3η θέση ανάμεσα σε Red Bull και Ferrari. Ειδικά οι Verstappen/Raikkonen  έχουν ανοιχτούς λογαριασμούς από την Ουγγαρία.
Ο αγώνας είναι προγραμματισμένος στις 15:00 ώρα Ελλάδος και θα μεταδοθεί απευθείας από ΕΡΤ, ΟΤΕ.

Συνολικά η τελική κατάταξη διαμορφώθηκε ως εξής:
30 7d3
 
Lemmy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog ΟΛΑ ΛΑΘΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διάφορα ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δική σας ενημέρωση.