Δευτέρα 25 Ιουλίου 2016

Έρευνα: φάρμακο εναντίον της ιδέας του θανάτου η heavy metal.


H heavy metal μουσική ενδέχεται να βοηθά τους λάτρεις της να αντιμετωπίσουν καλύτερα τη θνητότητα τους και την ιδέα του αναπόφευκτου θανάτου, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Πρόκειται για έρευνα των ψυχολόγων Δρ Julia Kneer και Δρ Diana Rieger, η οποία δημοσιεύθηκε στο Journal of Psychology of Popular Media και σύμφωνα με την οποία η heavy metal μουσική μπορεί να βοηθά τους ακροατές της να διαχειριστούν και να αντιμετωπίσουν υπαρξιακά ζητήματα, όπως την ιδέα του αναπόφευκτου θανάτου τους.

Η έρευνα των δύο ψυχολόγων βασίστηκε στην terror management theory (TMT), δηλαδή, τη θεωρία διαχείρισης τρόμου. Σύμφωνα με αυτήν, οι πολιτιστικές αξίες σε συνδυασμό με την αυτοπεποίθηση, βοηθούν τους ανθρώπους να διαχειριστούν την προοπτική του δικού τους θανάτου, δίνοντάς στη ζωή τους αξία και σκοπό.
Ειδικότερα, οι ερευνήτριες σημειώνουν ότι η heavy metal μπορεί να θεωρηθεί πολιτιστικό αγαθό για τους φαν της και επομένως να αποτελεί μέρος της κοινωνικής τους ταυτότητας. Αυτή η αίσθηση της ταυτότητας δίνει κατά συνέπεια νόημα στις ζωές των φαν.
Το Angel of Death των Slayer βοηθά την αυτοπεποίθηση των οπαδών και την προοπτική αντιμετώπισης του ίδιου τους του θανάτου
Το Angel of Death των Slayer βοηθά την αυτοπεποίθηση των οπαδών και την προοπτική αντιμετώπισης του ίδιου τους του θανάτου
Για να καταλήξουν στα συμπεράσματά τους, οι ψυχολόγοι, οι οποίες εργάζονται σε πανεπιστήμια της Ολλανδίας και της Γερμανίας, διεξήγαν δύο πειράματα, στα οποία συμμετείχαν 30 εθελοντές, εξετάζοντας πόσο προεξέχουσα ήταν η heavy metal μουσική στο μυαλό των συμμετεχόντων, πριν και αφού καλούνταν να γράψουν για τον θάνατο.

Τα δύο πειράματα εξερεύνησαν κατά πόσο η heavy metal μπορούσε να συμβάλει ως "πολιτιστικός αποσβεστήρας" ενάντια στην υπαρξιακή κρίση που δημιουργούσε στους συμμετέχοντες η αντιμετώπιση με την ιδέα του θανάτου και αν αρκούσε μόνο η ακρόασή της για να γίνει αυτό ή εάν παράλληλα έπρεπε να υποστηριχθεί και με άλλους τρόπους η αυτοπεποίθηση των συμμετεχόντων.

Μία ομάδα συμμετεχόντων άκουγε το τραγούδι της αμερικάνικης thrash metal μπάντας Slayer, Angel  of Death, ενώ μία δεύτερη ομάδα άκουγε ένα τμήμα από ένα audio book.
Τα αποτελέσματα των ερευνών έδειξαν ότι οι φανατικοί ακροατές της heavy metal είχαν ενισχυμένη αυτοπεποίθηση και αν άκουγαν την αγαπημένη μουσική τους μετά την αντιμετώπιση της ιδέας του θανάτου, μπορούσαν να ξεπεράσουν τη σχετική κρίση χωρίς άλλη υποστήριξη.
Ωστόσο, Kneer και Rieger τονίζουν ότι για όσους δεν ήταν φαν της heavy metal, απαιτούνταν ενίσχυση της αυτοπεποίθησής τους και με άλλους τρόπους πέραν της ακρόασης της συγκεκριμένης μουσικής, για να έχουν τα ίδια ευεργετικά αποτελέσματα και να αντιμετωπίσουν την ιδέα του αναπόφευκτου τέλους της ζωής τους.

Γενικότερα, οι δύο ψυχολόγοι αναφέρουν ότι η heavy metal μουσική, αν και συνδέεται συχνά με το θάνατο από την πλειονότητα του ακατάρτιστου κόσμου που έχει μια λανθασμένη άποψη βασισμένη σε στερεότυπα, για τους λάτρεις της είναι ένα μέσο να ξεπεράσουν την κατάθλιψη ή σκέψεις σχετικές με το θάνατο.

http://www.pathfinder.gr/stories/4570966/ereuna-farmako-enantion-ths-ideas-toy-thanatoy-h-heavy-metal

Lemmy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog ΟΛΑ ΛΑΘΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διάφορα ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δική σας ενημέρωση.