Τρίτη 30 Ιανουαρίου 2018

Λόγοι για να συνεχίσεις να πίνεις καφέ κάθε μέρα.


Χτυπάει το ξυπνητήρι, σηκώνεσαι από το κρεβάτι, περνάς μια σύντομη βόλτα από την τουαλέτα και κατευθείαν στην κουζίνα για να φτιάξεις κάτι να φας στα γρήγορα και να πιείς μερικές γουλιές καφέ, προτού ετοιμαστείς για τη δουλειά. Κάπως έτσι είναι το δικό μας πρωινό ξύπνημα, κάπως έτσι φανταζόμαστε και το δικό σου και των περισσότερων ανθρώπων πάνω στη Γη.

Ποια είναι η πιο ευχάριστη στιγμή στην εικόνα που μόλις σου περιγράψαμε; Ασυζητητί, αυτές οι δυο, τρεις γουλιές καφέ που πίνεις βιαστικά μέχρι να φτάσεις στη δουλειά και να απολαύσεις επιτέλους σαν άνθρωπος μια μεγάλη κούπα καφέ.

Αν δεν μπορείς να φανταστείς λοιπόν την καθημερινότητά σου, χωρίς να ξεκινάς την ημέρα σου με καφεΐνη, τότε υπάρχουν καλά νέα για σένα και μάλιστα δια στόματος της επιστήμης. Ακολουθούν πέντε αναπάντεχοι λόγοι για να συνεχίσεις να πίνεις κάθε μέρα από ένα ή περισσότερα καφεδάκια.

Επιβραδύνει τη γήρανση

Ερευνητές του αμερικανικού Πανεπιστημίου του Stanford διαπίστωσαν ότι η καφεΐνη που περιέχει σε μεγάλες ποσότητες το αγαπημένο ρόφημα αποτελεί ένα πρώτης τάξεως «φάρμακο» εναντίον της χρόνιας φλεγμονής, η οποία με τη σειρά της παίζει σημαντικό ρόλο στην εκδήλωση μιας ευρείας γκάμας ασθενειών που σχετίζονται με την ηλικία, όπως φερ' ειπείν ο διαβήτης, ο καρκίνος και τα καρδιακά προβλήματα.

Προλαμβάνει την κατάθλιψη

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό «Archives of Internal Medicine» το 2011, όσοι πίνουν 2-3 φλιτζάνια καφέ τη μέρα, ρίχνουν τις πιθανότητες να εμφανίσουν κατάθλιψη στο μέλλον, κατά 15%. Όσοι μάλιστα πίνουν τέσσερα φλιτζάνια, ανεβάζουν το ποσοστό στο 20%.

Βελτιώνει τη μνήμη

Και κατ' επέκταση μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης της νόσου του Αλτσχάιμερ. Αμερικάνικη έρευνα του 2005, έδειξε ότι η κατανάλωση δυο φλιτζανιών την ημέρα, οδηγεί σε βελτίωση στη μνήμη και στους χρόνους αντίδρασης του ατόμου. Δύο χρόνια μετά, το 2007, μια αντίστοιχη μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι γυναίκες, και όχι οι άντρες, άνω των 65 ετών, οι οποίες κατανάλωναν τρεις κούπες καφέ τη μέρα, τα πήγαιναν σταδιακά καλύτερα σε δοκιμασίες μνήμης από όσες έπιναν μόνο μια κούπα τη μέρα και παρουσίαζαν σημάδια αδυναμίας της μνήμης τους.

Ενισχύει τον μεταβολισμό

Χάρη στις αντιοξειδωτικές ουσίες που περιέχει, ο καφές συμβάλλει στην καλή λειτουργία του μεταβολισμού και συνεπώς στην καύση λίπους και στην απώλεια βάρους, σε συνδυασμό με σωστή διατροφή και άσκηση. Έχει αποδειχθεί ότι η μέτρια κατανάλωση καφέ χωρίς ζάχαρη και γάλα ξεγελάει τις λιγούρες.

Περιορίζει την εμφάνιση καρκίνου του προστάτη

Μελέτη του 2011 διαπίστωσε ότι οι άντρες που καταναλώνουν τουλάχιστον έξι ή περισσότερα φλιτζάνια καφέ την ημέρα μείωναν τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη κατά 20 τοις εκατό. Επίσης, παλαιότερη έρευνα του 2007 σε άντρες ηλικίας άνω των 40 ετών συνέδεσε την μακρόχρονη κατανάλωση κάφε με τις χαμηλές πιθανότητες εμφάνισης της ουρικής αρθρίτιδας. Ουρική αρθρίτιδα είναι φλεγμονή που προκαλείται στις αρθρώσεις από ανεβασμένα επίπεδα του ουρικού οξέος.

Κι επειδή μετά απ' όλα αυτά, το μόνο που θέλεις να κάνεις είναι να πιεις ένα καφέ, σου έχουμε την καλύτερη συνταγή για να απολαύσεις αλλιώς τον καφέ σου: ένα Μόκα Affogato από τα χεράκια σου.

Συνταγή για Μόκα Affogato



Μερίδες: 4

Προετοιµασία: 5´

Βαθµός δυσκολίας: 1

Υλικά

500 γρ. παγωτό σοκολάτα
100 γρ. κουβερτούρα, ψιλοκοµµένη
100 γρ. έτοιµος καφές εσπρέσο
80 γρ. ρούµι

Εκτέλεση

Μοιράζεις το παγωτό σε 4 µπολάκια. Γαρνίρεις µε την ψιλοκοµµένη κουβερτούρα, περιχύνεις µε τον καφέ και το ρούµι και σερβίρεις αµέσως.

Περισσότερες συνταγές για να φτιάξεις απολαυστικούς καφέδες, αλλά και ό,τι άλλο τραβάει η όρεξή σου θα βρεις στο 3ο τεύχος του περιοδικού «Άκης Πετρετζίκης» που κυκλοφορεί σε όλα τα περίπτερα.

 AskMen

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog ΟΛΑ ΛΑΘΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διάφορα ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δική σας ενημέρωση.