Παρασκευή 26 Ιουνίου 2020

Ανέχεια... πέντε αστέρων


Αφροδίτη Τζιαντζή

Λιποθύμησε κοριτσάκι από την πείνα ● Το περιστατικό στην κοσμοπολίτικη Ρόδο που σόκαρε το πανελλήνιο ● Ανεργη ξενοδοχοϋπάλληλος η μητέρα του ● Εικόνες φτώχειας στις άλλοτε τουριστικές περιοχές.

Από νησί των ιπποτών η κοσμοπολίτικη Ρόδος τείνει να μετατραπεί σε νησί των πεινασμένων. Αυτό δείχνουν δύο πρόσφατα περιστατικά που φέρνουν στον νου τις πιο μαύρες μέρες της μνημονιακής περιόδου, αυτής που υποτίθεται είχαμε αφήσει πίσω μας.

Το πρώτο συνέβη την περασμένη Παρασκευή και θυμίζει ταινία ιταλικού νεορεαλισμού. Αντρας 48 ετών επιχείρησε να διαρρήξει εστιατόριο, αλλά το μετάνιωσε και τηλεφώνησε στην αστυνομία να τον συλλάβει. Οπως είπε ο ίδιος στον εστιάτορα, κατέφυγε στην κλοπή επειδή δεν είχε να φάει. «Τον λυπήθηκα. Δεν θα ζητήσω τη δίωξή του. Του έδωσα και 20 ευρώ που είχα μαζί μου εκείνη την ώρα για να μπορέσει να αγοράσει κάτι και να φάει προσωρινά. Δεν μου έχει ξανατύχει κάτι τέτοιο», δήλωσε ο ιδιοκτήτης του εστιατορίου.

Το δεύτερο περιστατικό δημοσιοποιήθηκε χθες από την εφημερίδα «Ροδιακή» και έγινε πανελλήνια είδηση. Κοριτσάκι εννέα ετών λιποθύμησε από την πείνα μέσα σε φούρνο, ενώ περίμενε με τη μητέρα του, άνεργη ξενοδοχοϋπάλληλο, για να πάρει ψωμί. Η μητέρα του αναζητά δουλειά χωρίς αποτέλεσμα, καθώς τα ξενοδοχεία παραμένουν κλειστά. «Εχω να εργαστώ από πέρυσι τον Αύγουστο. Απολυθήκαμε, ήμασταν εποχικοί εργαζόμενοι. Εισόδημα στο σπίτι δεν μπαίνει. Δεν έχουμε να φάμε. Το παιδί πείναγε και εγώ δεν είχα. Πρέπει να βοηθήσουν τους ανθρώπους που είναι άνεργοι αυτή τη στιγμή», είπε χαρακτηριστικά η μητέρα του παιδιού σε τηλεοπτικό κανάλι.

«Το πρόβλημα στη Ρόδο είναι ευρύτερο και δεν αφορά μόνο την περίπτωση της συγκεκριμένης γυναίκας. Εχουν κλείσει ξενοδοχεία, έχουν κλείσει μαγαζιά εστίασης, ο κόσμος έχει μείνει άνεργος, είναι πολλοί αυτοί που ψάχνουν για δουλειά. Καλούμε την κυβέρνηση να ασχοληθεί με αυτούς τους ανθρώπους. Αν δεν το κάνει αυτή, ποιος θα το κάνει;», δήλωσε στο news247 η Σοφία Μανιά, πρόεδρος του φιλανθρωπικού συλλόγου «Αγία Σοφία», που συγκέντρωσε τρόφιμα και απήθυνε έκκληση για να βρεθεί εργασία για την άνεργη ξενοδοχοϋπάλληλο, επικεφαλής μονογονεϊκής οικογένειας, μητέρα δύο δίδυμων κοριτσιών. Με ακόμα πιο ζοφερές πινελιές περιέγραψε την κατάσταση ο πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ρόδου Θανάσης Σταμούλης, δηλώνοντας ότι «έρχονται άνθρωποι έξω από το Εργατικό Κέντρο της Ρόδου για να πουλήσουν τα υπάρχοντά τους. Μου θυμίζει Κατοχή».
Οικονομική δυσχέρεια

Ο Μιχάλης Τσουρούτης, μέλος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ρόδου, εξηγεί στην «Εφ.Συν.» ότι το ακραίο περιστατικό με τη λιποθυμία του κοριτσιού δεν είναι κεραυνός εν αιθρία, αλλά αντανακλά την ευρύτερη εικόνα οικονομικής δυσχέρειας και ανέχειας. «Στο νησί μας οι περισσότεροι εργαζόμενοι απασχολούνται στον επισιτισμό-τουρισμό. Πρόκειται για 22.000 ανθρώπους που στην πλειοψηφία τους παραμένουν άνεργοι. Μόνο ένα ξενοδοχείο 12μηνης λειτουργίας είναι ανοιχτό, με ελάχιστο προσωπικό. Κανένας δεν γνωρίζει πότε και πώς θα ανοίξουν τα υπόλοιπα. Οι εργαζόμενοι δεν γνωρίζουν αν θα προσληφθούν, αν θα ενταχθούν στο καθεστώς στήριξης των 534 ευρώ. Ο κόσμος είναι χαμένος στο “περίμενε”. Τα χρόνια που η τουριστική βιομηχανία άκμαζε, εμείς δεν είδαμε βελτίωση των συνθηκών ζωής μας. Αντίθετα, η Ρόδος πρωταγωνίστησε στις περικοπές μισθών, με μειώσεις 13% την εποχή που ξενοδόχοι έλεγαν ότι έχουν κέρδη. Τώρα που ξεκινά μια νέα, βαθύτερη κρίση, μεγεθύνονται προβλήματα που προϋπήρχαν, με όλο και περισσότερο κόσμο να δυσκολεύεται να πληρώσει λογαριασμούς, ακόμα και να καλύψει βασικές ανάγκες».

«Κορυφή του παγόβουνου» χαρακτηρίζει το περιστατικό στη Ρόδο ο Νίκος Παπαγεωργίου, μέλος της διοίκησης της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό-Τουρισμό. «Παρόμοια κατάσταση επικρατεί και σε άλλες τουριστικές περιοχές που έχουν πληγεί, κυρίως σε Νότιο Αιγαίο, Κρήτη, Ιόνιο και Χαλκιδική. Οταν έχεις ανθρώπους άνεργους όλο τον χρόνο, που περιμένουν τον Μάιο να βγουν στη δουλειά για τέσσερις μήνες για να ζήσουν και εν τω μεταξύ δεν έχουν σχεδόν κανένα εισόδημα, είναι επόμενο να προκύψουν τέτοια τραγικά φαινόμενα. Ο Ιούνιος πλησιάζει στο τέλος του και ακόμα οι ξενοδοχοϋπάλληλοι που δεν θα εργαστούν δεν έχουν πάρει ούτε τα 534 ευρώ της αναστολής. Το πρόβλημα αφορά πάνω από 80.000 εργαζόμενους στον τουρισμό, χωρίς να υπολογίζουμε τους εργαζόμενους στον επισιτισμό, για τους οποίους δεν προβλέπεται ούτε καν αυτή η ισχνή επιδότηση».

Ο βουλευτής Δωδεκανήσου του ΣΥΡΙΖΑ Νεκτάριος Σαντορινιός, σε δήλωσή του για «τις τραγικές συνθήκες που βιώνουν οι εποχικά εργαζόμενοι των νησιών», προτείνει να ληφθούν άμεσα μέτρα στήριξης, ειδικά σε περιοχές που το «60-95% των εργαζομένων και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων είναι άμεσα εξαρτώμενο από τον τουρισμό».

https://www.efsyn.gr/ellada/koinonia/249321_aneheia-pente-asteron

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog ΟΛΑ ΛΑΘΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διάφορα ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δική σας ενημέρωση.