Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2020

Μουσακάς του τηγανιού


Η προέλευση του μουσακά δεν είναι ιστορικά κατοχυρωμένη, πολλοί όμως υποστηρίζουν ότι το πιάτο προέρχεται από τον περσικό maguma, ένα φαγητό που αποτελεί συνδυασμό αρνιού και μελιτζάνας.


Η ελληνική εκδοχή του μουσακά τοποθετείται χρονικά στον 20ό αιώνα. Πιο συγκεκριμένα, ο μουσακάς όπως είναι ευρέως γνωστός σήμερα εμφανίστηκε το 1910 με την κυκλοφορία των συνταγών του αρχιμάγειρα Νικολάου Τσελεμεντέ. Η διαφορά έγκειται στην προσθήκη της μπεσαμέλ και στην αφαίρεση των πολλών μπαχαρικών από την εκτέλεση της συνταγής.

Ο μουσακάς συναντάται σε διάφορες μορφές σε όλα τα Βαλκάνια (Βουλγαρία, Ρουμανία), σε χώρες της Μέσης Ανατολής (Αίγυπτος, Λίβανος), της Κεντρικής Ευρώπης, στην Ελλάδα και στην Τουρκία.

Διαφορετικές εκδοχές ανά χώρα

Αίγυπτος: Η αιγυπτιακή εκδοχή παρασκευάζεται με στρώσεις μελιτζάνας, πράσινης πιπεριάς, κιμά και σάλτσας ντομάτας.



Μουσακάς Αιγύπτου

Λίβανος:Η λιβανέζικη παραλλαγή του μουσακά είναι ουσιαστικά ένα πιάτο από μελιτζάνες, ρεβύθια, πατάτες, σάλτσα ντομάτας και μπαχαρικά (κύμινο, σκόρδο, μαύρο πιπέρι). Σερβίρεται ζεστό με τη συνοδεία κους κους.
Τουρκία:Ο τούρκικος τρόπος μαγειρέματος του μουσακά περιλαμβάνει το ψήσιμο ενός μείγματος από μελιτζάνες, κιμά (από κρέας αρνιού και μοσχαριού), κρεμμύδια, πιπεριές και σάλτσα ντομάτας. Στο τέλος, συνοδεύεται από πιλάφι.
Βουλγαρία:Στη Βουλγαρία βάζουν μελιτζάνα, πατάτα, κολοκύθι, τυρί λευκό, όλα ψιλοκομμένα και αντί για μπεσαμέλ βάζουν γιαούρτι.

Ο μουσακάς,είναι ένα από τα αγαπημένα μας φαγητά.
Αυτή είναι μια λιγότερη μπελαλίδικη αλλά εξίσου νόστιμη εκδοχή του!



Υλικά
(για ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι)

400 γρ κιμά μοσχαρίσιο
3 πατάτες κομμένες λεπτές ροδέλες
3 μελιτζάνες σε ροδέλες πάχους 1 εκατοστού
2 μέτριες ντομάτες τριμμένες
1 κ.σ. πελτέ
1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 μικρές σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
1 καρότο τριμμένο
1 κ.γ. κοφτό πάπρικα γλυκιά
200 γρ κεφαλοτύρι τριμμένο
1/3 της κούπας λάδι
αλάτι, πιπέρι
ψιλοκομμένο μαϊντανό για το γαρνίρισμα

 

Εκτέλεση
Πλένουμε και κόβουμε τις μελιτζάνες τις πασπαλίζουμε με μπόλικο αλάτι και τις αφήνουμε να σταθούν σε ένα σουρωτήρι για 15 λεπτά.
Στο μεταξύ τηγανίζουμε τις πατάτες σε καυτό λάδι.Μόλις είναι έτοιμες τις βγάζουμε σε μια πιατέλα πάνω σε απορροφητικό χαρτί.
Στύβουμε τις μελιτζάνες με τα χέρια μας να φύγουν τα ζουμιά που έχουν βγάλει και τις στραγγίζουμε καλά.
Στο ίδιο τηγάνι τηγανίζουμε και τις μελιτζάνες μέχρι να μαλακώσουν . Μόλις είναι έτοιμες τις βγάζουμε και αυτές στην άκρη.
Στραγγίζουμε το λάδι (αν έχει απομείνει) και βάζουμε 2 κουταλιές φρέσκο λάδι να ζεσταθεί. Ρίχνουμε τον κιμά και τον ανακατεύουμε με ένα κουτάλι να ξεσβολιάσει. Τον τσιγαρίζουμε μέχρι να αλλάξει χρώμα και να πιει τα υγρά του.
Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και ανακατεύουμε να τσιγαριστούν για 2 λεπτά.
Προσθέτουμε το καρότο,την ντομάτα, την πάπρικα ,λίγο αλάτι ,το πιπέρι τον πελτέ και 1/2 φλιτζάνι νερό.Χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να βράσει ο κιμάς για 1/2 ώρα.
Μόλις ο κιμάς είναι έτοιμος τον βάζουμε σε ένα μπόλ.
Στρώνουμε στο τηγάνι τις πατάτες λίγο κεφαλοτύρι από πάνω τον κιμά ξανά λίγο κεφαλοτύρι και τέλος στρώνουμε τις μελιτζάνες. Τελειώνουμε με το υπόλοιπο κεφαλοτύρι.
Σκεπάζουμε το τηγάνι με ένα καπάκι και αφήνουμε το σκεύος επάνω στο ζεστό αλλά σβησμένο μάτι για 2-3 λεπτά για να λιώσει το τυρί. Σερβίρουμε γαρνίροντας με ψιλοκομμένο μαϊντανό.

Tips:Οι ποσότητες των υλικών είναι ανάλογες με το μέγεθος του τηγανιού που θα χρησιμοποιήσουμε π.χ. σε ένα μικρό τηγάνι θα βάλουμε λιγότερα υλικά.
Μπορούμε αντί μοσχαρίσιο κιμά να βάλουμε κιμά κοτόπουλου.

πηγη:el.wikipedia.org



https://sofissecrets1.blogspot.com/2019/10/blog-post_8.html?fbclid=IwAR0w1NftMl2o901ghiE49DgMIzpBQQby_p6CZPNxt8qcAo2AU_rFIXz711Y

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog ΟΛΑ ΛΑΘΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διάφορα ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δική σας ενημέρωση.