Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2020

Τρεις ξένοι στην ίδια φυλακή

Γιώτα Τέσση, Δημήτρης Ψαρράς

Μέχρι την προηγούμενη Τετάρτη, που η πρόεδρος Μαρία Λεπενιώτη ανακοίνωσε την απόφαση του Α’ Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών, τα ηγετικά στελέχη της Χρυσής Αυγής έκαναν ότι δεν καταλάβαιναν πού οδηγούσε αυτή η μακρόχρονη ακροαματική διαδικασία.

Απέφευγαν κάθε αναφορά στη δίκη και στο περιεχόμενο των συντριπτικών στοιχείων που ήρθαν στο φως για τη δράση, τη δομή και τον εγκληματικό χαρακτήρα της οργάνωσής τους, ενώ στις σπάνιες περιπτώσεις που υποχρεώθηκαν να προβούν σε κάποια σύντομη σχετική αναφορά, τη συνόδευαν με τη διαβεβαίωση προς τους ακολούθους τους ότι «έχει καταρρεύσει η κατηγορία» και ότι επίκειται η «απαλλαγή».



Με αυτόν τον τρόπο, δεν ήταν προετοιμασμένοι για την τελική δικαστική απόφαση ούτε οι ελάχιστοι οπαδοί που έχουν μείνει στα τρία πλοκάμια που έχουν ξεφυτρώσει από την παλιά οργάνωση: η ομάδα του Μιχαλολιάκου με τη σφραγίδα της Χρυσής Αυγής, η ομάδα του Κασιδιάρη (Ελληνες ΓΤΠ) και η ομάδα του Λαγού (ΕΛΑΣΥΝ). Κοινό χαρακτηριστικό των πρώτων αντιδράσεων και των τριών πρώην στενών συνεργατών είναι ότι και οι τρεις ακολουθούν καθαρά προσωπική γραμμή, με στόχο να γλιτώσει κάπως ο καθένας, αδιαφορώντας για το τι θα συμβεί στους πρώην συναγωνιστές του. Ο καθένας από τους τρεις επικαλείται εντελώς διαφορετικά επιχειρήματα για την προσωπική του σωτηρία.

Νίκος Μιχαλολιάκος:

Το μήνυμα του Μιχαλολιάκου. Ακόμα και την ύστατη στιγμή το «Θ» στη λέξη Ελευθερία είναι ο νεοναζιστικός κέλτικος σταυρός.

«Είμαστε από παλιά ναζί»

Στη μοναδική προσωπική δήλωσή του μετά την καταδίκη, ο αρχηγός Μιχαλολιάκος κάτωχρος και καταβεβλημένος προσπάθησε να μιλήσει και πάλι για «πολιτικές διώξεις», αλλά το σημαντικό είναι ότι επισφράγισε το τέλος της Χρυσής Αυγής, μιλώντας γι’ αυτήν σε χρόνο παρατατικό: «Δεν ήμασταν εμείς οι ένοχοι»...

Μεγαλύτερο ενδιαφέρον έχουν οι ελάχιστες αναρτήσεις του ιστοτόπου της οργάνωσης, ο οποίος παραμένει το μοναδικό μέσο των ναζιστών, μετά την παύση της κυκλοφορίας της εφημερίδας τους. Εξαιρετικά αποκαλυπτική η ανάρτηση με τίτλο «Ακόμα μια απόδειξη του πολιτικού χαρακτήρα της καταδίκης της Χρυσής Αυγής» (14.10.2020), όπου παρατίθεται φωτογραφία εξωφύλλων του περιοδικού «Χρυσή Αυγή», με σαφές ναζιστικό περιεχόμενο. Στο πρώτο εικονίζεται ο Χίτλερ με τη ναζιστική σημαία, στο δεύτερο ο Ρούντολφ Ες και στο τρίτο ένα μέλος της χιτλερική νεολαίας με τη σβάστικα. Το κείμενο που συνοδεύει την εικόνα αποτελεί μια σαφή ομολογία για τη ναζιστική ιδεολογία της οργάνωσης:

«Στην εικόνα σάς παραθέτουμε εξώφυλλα του περιοδικού “Χρυσή Αυγή” που κυκλοφορούσε από το 1980 μέχρι τις αρχές του 2010. Ποτέ όμως κανείς δεν μίλησε όλες αυτές τις δεκαετίες για “εγκληματική οργάνωση”, αλλά έπρεπε να φτάσουμε στο... 2013 και η Χρυσή Αυγή, έχοντας εισέλθει στην Βουλή να τίθεται επί 7 έτη όμηρος μιας σκευωρίας που οδήγησε στην πρωτόδικη καταδίκη της. Γιατί το 2013 και όχι το 1988 ή το 2010; Μα γιατί τότε, για την Χρυσή Αυγή δεν υπήρχαν ποσοστά και εκλογικές νίκες! Ολα αυτά ξεκίνησαν τον Μάιο του 2012 και μαζί με αυτά βεβαίως ήρθαν και οι... διώξεις. Διώξεις που σας λένε (ψευδώς!) ότι δήθεν δεν είναι... πολιτικές, ενώ αποτελούν τον ορισμό της πολιτικής διώξεως!»

Τι λέει εδώ ο Μιχαλολιάκος; Μα ότι η Χρυσή Αυγή ήταν ναζιστική εδώ και πολλά χρόνια και ότι κατά συνέπεια έπρεπε να ασκηθούν διώξεις εναντίον της από τη δεκαετία του ’90. Στο ζήτημα ότι έχει καθυστερήσει η δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης, ο «αρχηγός» έχει απόλυτο δίκιο. Μόνο που βέβαια δεν ισχύει ότι οι διώξεις στηρίζονται στη ναζιστική ιδεολογία της οργάνωσης. Απλά η φανατική προσκόλληση στον ναζισμό διερευνήθηκε από το δικαστήριο ως το κίνητρο των εγκληματικών πράξεων και της συγκρότησης των Ταγμάτων Εφόδου.

Το σημαντικό εδώ είναι ότι αυτή η εκ των υστέρων ομολογία έρχεται σε απόλυτη σύγκρουση με όσα έλεγε ο ίδιος ο Μιχαλολιάκος και οι υπερασπιστές του επί επτά χρόνια. Από την πρώτη του απολογία στους ανακριτές, τον Σεπτέμβριο του 2013, ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής αρνήθηκε ότι έχει σχέση με τον εθνικοσοσιαλισμό, ενώ κατά τη διάρκεια της δίκης έδωσε μάχη να μη διαβαστεί το πραγματικό καταστατικό της οργάνωσης, με τη δικαιολογία ότι είναι πλαστό, επειδή «απηχεί εθνικοσοσιαλιστικές απόψεις». Ακόμα και κατά την απολογία του στο δικαστήριο επανέλαβε τα ίδια και ισχυρίστηκε ότι, αν υπήρχαν κάποιοι εθνικοσοσιαλιστές, αυτοί αποχώρησαν μετά το 1990.

Τώρα ο Μιχαλολιάκος διαψεύδει τον εαυτό του και τους υπερασπιστές του, υποχωρώντας στο επιχείρημα ότι διώκεται μόνο και μόνο επειδή είναι ναζιστής. Με αυτό τον τρόπο, το μόνο που πετυχαίνει είναι να καταρρακώσει μόνος του την υπερασπιστική του γραμμή και να υπονομεύει την όποια συνέχεια της δικαστικής του αντιμετώπισης. Μετά από αυτές τις παραδοχές, δεν μπορεί βέβαια στο Εφετείο να παρουσιαστεί με την εικόνα ενός ανθρώπου που δεν έχει καμιά σχέση με τον ναζισμό. Ο Μιχαλολιάκος, μέσα στον πανικό του να βρει κάποιο επιχείρημα περί «πολιτικής δίωξης», προσυπογράφει δηλαδή αυτό που θεωρήθηκε από το δικαστήριο ως το κίνητρο της εγκληματικής δράσης.

Ηλίας Κασιδιάρης:

Ο Κασιδιάρης δηλώνει ότι βρίσκεται μεταξύ Κορυδαλλού και Αγίου Ορους

«Μετά τη φυλακή θα πάω στο Αγιο Ορος»

Ο Ηλίας Κασιδιάρης εμφανιζόταν μέχρι την τελευταία στιγμή σίγουρος για την απαλλαγή του από το δικαστήριο, αφήνοντας τους ελάχιστους οπαδούς του να πιστέψουν ότι η δική του αθώωση, σε συνδυασμό με την καταδίκη των συναγωνιστών του, θα τον αναδείκνυε σε μοναδικό κληρονόμο της οργάνωσης. Αυτός ήταν ο λόγος που δήλωσε ότι θα κάνει μήνυση σε όσους εξακολουθούν να τον αποκαλούν ναζιστή, αδειάζοντας με χοντροκομμένο τρόπο τους έως τότε συναγωνιστές του.

Μετά την καταδίκη, τόσο ο ίδιος όσο και η νέα του οργάνωση (Ελληνες ΓΤΠ) έμειναν βουβοί, με δύο αναρτήσεις μέσα σε δέκα μέρες.

Κύλησε ο τέντζερης...

Το μόνο που βρήκε να κάνει ο Κασιδιάρης είναι ένα τηλεφώνημα με κάποιον οπαδό του στο Αγιον Ορος. Ενδεικτικός ο παρακάτω διάλογος:

ΜΟΝΑΧΟΣ: Ακούει ο Γέροντας Ανθιμος Ρασσιάς ο Κεφαλλονίτης, από το Αγιο Ορος.

ΚΑΣΙΔΙΑΡΗΣ: Την ευχή σου Γέροντα, ο Ηλίας Κασιδιάρης.

ΜΟΝΑΧΟΣ: Πάντα οι αγωνιστές έχουν την ευχή μου. Μην ξεχνάς όμως τον Θόδωρο Κολοκοτρώνη, τον ελευθερωτή μας. Μην ξεχνάς τον Καποδίστρια. Μην ξεχνάς τον Ιωάννη Μεταξά που είπε όχι. Ητανε φασισταράς. Οποιος υπερασπίζεται την πατρίδα είναι φασισταράς.

ΚΑΣΙΔΙΑΡΗΣ: Θέλω να μου πεις ένα μήνυμα, τώρα που ετοιμάζομαι να πάω φυλακή.

ΜΟΝΑΧΟΣ: Να μη φοβάσαι. Αυτοί που αγαπούν την πατρίδα τους δεν φοβούνται τη φυλακή ούτε τον θάνατο. Το κόμμα που είναι αναγνωρισμένο και εγώ ψηφοφόρος του είμαστε κακούργοι και εγκληματίες; Δηλαδή όσοι ψήφισαν τον Τσοχατζόπουλο είναι εγκληματίες;

ΚΑΣΙΔΙΑΡΗΣ: Παίρνουμε ψήφους από τους ανθέλληνες που θέλουν να διαλύσουν την Ελλάδα.

ΜΟΝΑΧΟΣ: Δεν θα διαλυθεί η Ελλάδα. Θα διαλυθούν αυτοί και οι οικογένειές τους. Είπε ο Χριστός, Ελύληθεν η ώρα...

ΚΑΣΙΔΙΑΡΗΣ:... ίνα δοξασθή ο Υιός του ανθρώπου. Γέροντα, να ξέρεις ότι εγώ θα κατέβω στις εκλογές. Ο,τι και να κάνουν δεν μπορούν να το περιορίσουν αυτό το δικαίωμα.

ΜΟΝΑΧΟΣ: Σε όλο μου το επιτελείο τους λέω, ξυπνήστε ρε παιδιά. Μην ξεχνάτε τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη.

ΚΑΣΙΔΙΑΡΗΣ: Γέροντα, όταν ξεμπλέξω και βγω από τη φυλακή θα έρθω να σε επισκεφτώ στις Καρυές. Την ευχή σου.

ΜΟΝΑΧΟΣ: Εμείς δεν μισούμε κανένανε, αγαπούμε όλα τα κόμματα. Εμείς θέλουμε να ψηφίσουμε κάποιες ιδέες και θέλουμε την πατρίδα μας ελεύθερη από λαθρομετανάστες.

ΚΑΣΙΔΙΑΡΗΣ: Ετσι θέλει να κάνει όλη την Ελλάδα ο Μητσοτάκης. Γι’ αυτό μας κυνηγάνε τώρα.

Τώρα βέβαια αυτός ο μοναχός Ανθιμος Ρασσιάς, στον οποίο έχει εναποθέσει τις ελπίδες του ο Κασιδιάρης, είναι μια ιδιόμορφη φιγούρα των φονταμενταλιστικών μέσων ενημέρωσης, δηλώνει ψηφοφόρος της Χρυσής Αυγής και αναλύει διάφορα «επιστημονικά» θέματα, όπως ότι το ράδιο μετατρέπει τον χαλκό σε ελαφρόπετρα, ότι οι Εβραίοι έχουν στο DNA τους τη λέπρα, ενώ οι Αγγλοι και οι Ολλανδοί έχουν στο γονίδιό τους το «κουσούρι του πούστη».

Αυτός είναι ο νέος συνεργάτης του Κασιδιάρη. Και ασφαλώς η πολιτική προοπτική της συνεργασίας δεν είναι καθόλου ρόδινη.

Ιωάννης Λαγός:

Ο Λαγός φιλά τον νέο του δικηγόρο Κ. Πλεύρη με φόντο τα κάγκελα

«Θα σας πολεμήσω με νεοφασίστες»

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η περίπτωση του Λαγού, που κι αυτός βέβαια φροντίζει την προσωπική του μόνο σωτηρία, απειλώντας ότι θα οδηγήσει σε ευρωπαϊκά δικαστήρια τους διώκτες του. Ο Λαγός, μετά την έκδοση της απόφασης παραμέρισε τους υπερασπιστές του και επιστράτευσε τον παλαίμαχο εθνικοσοσιαλιστή Κωνσταντίνο Πλεύρη, προκειμένου να πετύχει την εξαίρεση της σύνθεσης του δικαστηρίου (εκτός από τους δύο εισαγγελείς), ισχυριζόμενος ότι κατά τη διαδικασία επλήγη το τεκμήριο αθωότητάς του.

Ο Πλεύρης δεν πέτυχε βέβαια αυτό τον σκοπό, αλλά με την αγόρευσή του κατόρθωσε να υπονομεύσει τους έως τότε υπερασπιστικούς ισχυρισμούς των χρυσαυγιτών, εφόσον αναφέρθηκε τόσο στον ναζιστικό χαρακτήρα της οργάνωσης (με τον οποίο συμφωνεί) όσο και στις εγκληματικές της ενέργειες (με τις οποίες διαφωνεί).

Για να έχει κανείς εικόνα των θέσεων του Λαγού, αρκεί να παρακολουθήσει τη συνέντευξή του σε οπαδό του από τις ΗΠΑ, τον Αγγελο Αγγελέτο, παρουσιαστή μιας διαδικτυακής εκπομπής, ο οποίος, ούτε λίγο ούτε πολύ, κατήγγειλε τον Παύλο Φύσσα ως «ψευτοτραγουδιστή, κομμουνιστή και άχρηστο της κοινωνίας» και επιτέθηκε στη Μάγδα Φύσσα με την ανήκουστη αθλιότητα ότι «η μάνα ήταν αυτή η οποία έσφαξε το παιδί της κι όχι αυτός που το μαχαίρωσε. Η μάνα ήταν αυτή η οποία μεγάλωσε το παιδί της νάναι Ανθέλληνας. Η μάνα ήταν αυτή η οποία άφησε τον γιο της να πάρει τον στραβό δρόμο»...

Οι εκφράσεις μίσους προς τον δολοφονημένο Φύσσα και τη μητέρα του προδίδουν βέβαια και τα πραγματικά αισθήματα των χρυσαυγιτών, αλλά κυρίως αποκαλύπτουν και την άποψη της ομάδας Λαγού για την πράξη του Ρουπακιά.

Επιστρέφοντας στις Βρυξέλλες μετά από την αγόρευση Πλεύρη, ο Λαγός δηλώνει: «Στα ευρωπαϊκά δικαστήρια με τον Ιταλό καθηγητή νομικής Κάρλο Ταορμίνα θα γκρεμίσουμε αυτό το αίσχος». Και ποιος είναι αυτός ο Ιταλός καθηγητής; Μας προϊδεάζει η δήλωσή του: «Αν η Χρυσή Αυγή δεν ήταν ενάντια στην παράνομη μετανάστευση, αν ήταν υπέρ του γάμου των ομοφυλοφίλων ή αν αποτελούνταν από μαρξιστές, δεν θα ήταν σε δίκη σήμερα». Πρόκειται για έναν ογδοντάχρονο δικηγόρο που έχει και ο ίδιος καταδικαστεί για ομοφοβικές δηλώσεις. Πολιτεύτηκε με το κόμμα Forza Italia και μετείχε σε κυβέρνηση του Μπερλουσκόνι, αλλά οι ιδέες του προσεγγίζουν το Forza Nuova του νεοφασίστα Ρομπέρτο Φιόρε, με τον οποίο συνεργάζεται ο Λαγός.

Ο Ταορμίνα ήταν ο συνήγορος του διαβόητου Ιταλού νεοναζί Φράνκο Φρέντα. Ο Φρέντα υπήρξε ιδρυτικό στέλεχος της νεοφασιστικής Ορντινε Νουόβο και κατηγορήθηκε για την τρομοκρατική επίθεση στην Πιάτσα Φοντάνα του Μιλάνου το 1969. Το 1990 ίδρυσε το νεοφασιστικό κόμμα Fronte Nazionale (Εθνικό Μέτωπο), το οποίο διαλύθηκε το 2000 από τις ιταλικές δικαστικές αρχές. Οι σχέσεις του Πλεύρη με τους Ιταλούς νεοφασίστες είναι γνωστές. Πολυάριθμα είναι και τα άρθρα στην εφημερίδα «Χρυσή Αυγή» που επιβεβαιώνουν τις σχέσεις με τους Ιταλούς νεοφασίστες. Αλλά τώρα ο Λαγός φτάνει να ποντάρει στον Πλεύρη και τον Ιταλό ομόλογό του, τον συνήγορο του Φρέντα.

Πάντως άτυχη στιγμή διάλεξε ο ευρωβουλευτής που εκλέχτηκε με τη Χρυσή Αυγή να απευθυνθεί στους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Πριν από λίγες μέρες εκδόθηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου μια εξαιρετικά σημαντική απόφαση. Είχε προσφύγει σ’ αυτό ένας άλλος Ευρωπαίος ακροδεξιός, ο Γάλλος Σερζ Αγιούμπ, ηγέτης της ομάδας «Τρίτος Δρόμος» που διαλύθηκε –όπως και δυο άλλες ακροδεξιές οργανώσεις– με διοικητική απόφαση, μετά από τη δολοφονία ενός φοιτητή, αγωνιστή του αντιφασιστικού κινήματος τον Ιούνιο του 2013.

Ο Αγιούμπ στήριξε την προσφυγή του σε υποτιθέμενη παραβίαση των άρθρων 10 (ελευθερία της έκφρασης) και 11 (ελευθερία του συνεταιρίζεσθαι). Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο απέρριψε την προσφυγή των ακροδεξιών θεωρώντας ότι στην περίπτωση αυτή (άσκηση βίας και παραστρατιωτική δράση) πρέπει να εφαρμοστεί το άρθρο 17 της Σύμβασης (απαγόρευση κατάχρησης δικαιώματος), το οποίο σαφώς προβλέπει ότι καμιά διάταξη δεν μπορεί να ερμηνευτεί από κάποιον ως επαγόμενη δικαίωμα να επιδοθεί ένα άτομο ή ομάδα σε δραστηριότητα ή να εκτελέσει πράξεις σκοπούσες στην καταστροφή δικαιωμάτων ή ελευθεριών που προστατεύονται από τη Σύμβαση (Ayoub κ.ά. κατά Γαλλίας, 8.10.2020, αρ. προσφ. 77400/14, 34532/15 και 34550/15).

Η «επιθετική» στρατηγική του κ. Λαγού έχει αρχίσει να μαδάει.

https://www.efsyn.gr/politiki/264611_treis-xenoi-stin-idia-fylaki

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog ΟΛΑ ΛΑΘΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διάφορα ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δική σας ενημέρωση.