Παρασκευή 28 Μαΐου 2021

Αφού δεν είχαμε θύματα, καλά τα πήγαμε!


Τάσος Παππάς

Ένα ψέμα, σωστά βαλμένο, άψογα διατυπωμένο, καλά "παιγμένο" από τους μηχανισμούς χειραγώγησης, μπορεί να συντρίψει πολλές αλήθειες. Αυτός είναι ένας από τους κανόνες που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις όταν στριμώχνονται στα σχοινιά.

Αποφεύγουν, όχι όλες και όχι πάντα, τα χοντρά ψέματα για να μην εκτεθούν όταν αυτά θα έρθουν σε επαφή με την πραγματικότητα κι αν δεν μπορούν να κάνουν αλλιώς γιατί τα γεγονότα δεν πειθαρχούν, παραδέχονται ότι έκαναν και κάποια λάθη, ήσσονος όμως σημασίας, ώστε να τους αναγνωριστεί ότι έχουν καταλάβει πού έσφαλαν και είναι έτοιμες να διορθώσουν τα πράγματα. 

Έτσι συμπεριφέρεται συστηματικά η σημερινή κυβέρνηση με τις …θεομηνίες. Αφού φλόμωσε την επικράτεια με υποσχέσεις για γρήγορες λύσεις σε όλα τα προβλήματα, για άμεση και αποτελεσματική αντίδραση κάθε φορά που θα προκύπτουν δυσκολίες και κατάφερε να εξαπατήσει κόσμο και κοσμάκη, με το που ήρθε στα πράγματα, άρχισε να νομοθετεί εφ’ όλης της ύλης και να ανακοινώνει μέτρα τα οποία διαφήμισε με τυμπανοκρουσίες.

Είχε κάνει σημαία της τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι και τις καταστροφικές πλημμύρες στη Μάνδρα, είχε κατηγορήσει την προηγούμενη κυβέρνηση για εγκληματικές παραλείψεις και εκκωφαντική ανεπάρκεια, είχε βάλει δικούς της ανθρώπους να υποστηρίζουν ότι θα άδειαζαν το Μάτι σε 35 λεπτά, αλλά ο ίδιος ο πρωθυπουργός από το επίσημο βήμα του ΟΗΕ παραδέχτηκε ότι η κλιματική αλλαγή ήταν η βασική αιτία για αυτά τα φαινόμενα.

Και δεν έμεινε σ’ αυτό. Κράτησε στις θέσεις τους (κάποιους τους αναβάθμισε) τους ένστολους που είχαν την ευθύνη για τη διαχείριση (μερικοί ερευνώνται από τη Δικαιοσύνη) και αξιοποίησε τον επικεφαλής τους τοποθετώντας τον μετά την αποστράτευσή του σε κρατικό πόστο. Οταν όμως εκλήθη να αντιμετωπίσει ανάλογες περιπτώσεις (μεγάλες πυρκαγιές, εκτεταμένες πλημμύρες), για να δικαιολογήσει τους ερασιτεχνισμούς της, τις αβλεψίες της, τις καθυστερήσεις, το μπάχαλο που επικράτησε μεταξύ των αρμόδιων υπηρεσιών, δεν δίστασε να προσχωρήσει στη λογική που αποδοκίμαζε όταν βρισκόταν στην αντιπολίτευση. Είχε δεσμευτεί με όρκο τιμής ότι θα πολεμήσει χωρίς έλεος τον λαϊκισμό, αλλά τον υιοθέτησε πετυχαίνοντας μάλιστα σπουδαίες επιδόσεις.

Έκανε λόγο για πρωτοφανή καιρικά φαινόμενα, για πρωτόγνωρα περιστατικά που όμοιά τους δεν είχαμε ζήσει στο παρελθόν, για την άσχημη συγκυρία, για συνδυασμό παραγόντων που ήταν αδύνατον να προβλεφθούν, έριξε το φταίξιμο στους περιφερειάρχες και τους δημάρχους (οι περισσότεροι έχουν εκλεγεί με την υποστήριξη της Νέας Δημοκρατίας), που δεν στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων και δεν είχαν λάβει τα αναγκαία προληπτικά μέτρα τον καιρό που έπρεπε (έχει βάση η κριτική), ανέδειξε τις παθογένειες (πρωταθλήτρια η Δεξιά, για να μην ξεχνιόμαστε) που ταλαιπωρούν τη χώρα (αυθαίρετα, μπάζωμα ρεμάτων, αποχαρακτηρισμός δασών), μας είπε ότι έχει εγκαταλείψει τις πελατειακές πρακτικές (τα βροντώδη γέλια ακούστηκαν στα πέρατα της οικουμένης) και βεβαίως υποσχέθηκε ταχεία αποκατάσταση των βλαβών που είχαν υποστεί οι κάτοικοι και οι περιουσίες τους (πολλοί περιμένουν ακόμη τις αποζημιώσεις) καθώς και θεραπεία όλων των γραφειοκρατικών αγκυλώσεων που παράγουν τα ελλείμματα συντονισμού. Παντού τζίφος. Βοερή αποτυχία.

Και πέρσι με τις μεγάλες πυρκαγιές και τον χειμώνα με τη «Μήδεια» και τώρα στα Γεράνεια Ορη πριν καλά καλά ξεκινήσει το καλοκαίρι. Στη σύσκεψη που έγινε τη Δευτέρα στην Πολιτική Προστασία ο πρωθυπουργός αναγκάστηκε να ομολογήσει ότι ο μηχανισμός αιφνιδιάστηκε, άσκησε κριτική στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, επανέφερε το θέμα της ατομικής ευθύνης υπογραμμίζοντας την ανάγκη να ξαναδούμε τη νομική αντιμετώπιση της καταστροφικής αμέλειας, ωστόσο το συμπέρασμά του ήταν ότι σε τελική ανάλυση η κυβέρνησή του πέτυχε αφού «η άμεση αντίδραση της Πολιτείας ευτυχώς έσωσε ζωές». Οπότε αφού αποφύγαμε τον διασυρμό, ας απολαύσουμε την τραυματισμένη νίκη. 

Ανάγωγα

Πάλι στην επικαιρότητα ένα θέμα διεθνούς εμβέλειας (Λουκασένκο, Λευκορωσία) με ελληνική εμπλοκή. Πάλι τα κανάλια καλούν για ανάλυση και εκτιμήσεις τους διεθνολόγους που… όλως τυχαίως είναι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας ή υπουργοί. Βρε παιδιά, τόσες σχολές υπάρχουν στα ελληνικά πανεπιστήμια με καταρτισμένους επιστήμονες και έγκυρους ειδικούς, καλέστε και κανέναν άλλο που δεν θεωρεί βασική υποχρέωσή του να αποθεώνει την κυβέρνηση και τον πρωτομάστορά της. Ετσι, για ξεκάρφωμα.

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog ΟΛΑ ΛΑΘΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διάφορα ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δική σας ενημέρωση.