Εάν η ρωσική πρεσβεία καλούσε "εθελοντές" από την Ελλάδα για να πολεμήσουν στην Ουκρανία, το λιγότερο θα γινόταν αυστηρό διπλωματικό διάβημα. Κάτι τέτοιο, όμως, δεν ισχύει στην περίπτωση της ουκρανικής πρεσβείας. Στο μεταξύ, πέρυσι στην Ελλάδα εκπαιδεύτηκαν Ουκρανοί κομάντος στα πρότυπα του ΝΑΤΟ
Τουλάχιστον δεκαπέντε στελέχη της Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων (ΔΕΕ) της Ουκρανίας, εκπαιδεύτηκαν πέρυσι στην Ελλάδα, σύμφωνα με ανακοίνωση που είχε εκδώσει το ελληνικό ΓΕΕΘΑ τον Νοέμβριο του 2021. Άγνωστο είναι εάν στη χώρα μας έχουν εκπαιδευτεί και άλλοι Ουκρανοί.
Η αποστολή οπλισμού στην Ουκρανία, με απόφαση Μητσοτάκη, δεν είναι η μοναδική περίπτωση που η Ελλάδα έχει σπεύσει να βοηθήσει το Κίεβο. Μετά την πολιτική αναταραχή που προκλήθηκε στη χώρα, το 2014, τον τότε πόλεμο, την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία και την απόσχιση ανατολικών περιοχών (Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ), η Ελλάδα επανειλημμένως στήριξε την Ουκρανία. Μεταξύ άλλων, νοσηλεύοντας τραυματισμένους μαχητές και στρατιωτικούς κατά τον πόλεμο το 2014 και 2015.
Το 2014, επίσης, ο τότε υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, ήταν από τους πρώτους υπουργούς Εξωτερικών Δυτικής χώρας που επισκέφθηκαν το Κίεβο.
Παρά ταύτα, αναφέρουν καλά πληροφορημένες διπλωματικές πηγές, ανέκαθεν το Κίεβο «γκρίνιαζε» διότι, όπως ισχυριζόταν, η Αθήνα δεν ήταν και τόσο... ένθερμη υποστηρικτής των κυβερνήσεων της Ουκρανίας. Αυτό, κατά τις ίδιες πληροφορίες, φρόντιζε να το υπενθυμίζει στις ελληνικές κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια, με κάθε ευκαιρία, ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα (το 2014 πρέσβης στο Κίεβο), Τζέφρι Πάϊατ.
Γενικότερα, πάντως, τα τελευταία χρόνια παρατηρήθηκε αυξημένη συνεργασία, εκτός των άλλων, στο πλαίσιο των κατευθύνσεων του ΝΑΤΟ και τον καταμερισμό στα κράτη - μέλη του βοήθειας προς την Ουκρανία.
Έτσι, ανάμεσα στη βοήθεια που προσέφερε η Ελλάδα, ήταν και η εκπαίδευση δεκαπέντε Ουκρανών κομάντος «από τις 25 Οκτωβρίου έως 5 Νοεμβρίου 2021, στο Σχολείο Σχεδίασης Ειδικών Επιχειρήσεων, στο Στρατόπεδο «Υποστράτηγου Καλλίνσκη» στη Νέα Πέραμο Αττικής.
Η εκπαίδευση αφορά στη διαδικασία λήψης απόφασης κατά την σχεδίαση Ειδικών Επιχειρήσεων σύμφωνα με τα πρότυπα του ΝΑΤΟ», σύμφωνα με ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ, τον Νοέμβριο του 2021. «Η δραστηριότητα πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Προγράμματος Στρατιωτικής Συνεργασίας (ΠΣΣ) έτους 2021 μεταξύ των δύο χωρών».
«Εθελοντές»
Στο μεταξύ, εντύπωση έχει προκαλέσει ανάρτηση της ουκρανικής πρεσβείας στην Αθήνα, στο Facebook, η οποία αναπαράγει αγγελία (!) της «Διεθνούς Λεγεώνας Εδαφικής Άμυνας της Ουκρανίας», για «ξένους πολίτες που επιθυμούν να συμμετάσχουν στην αντίσταση κατά των Ρώσων κατακτητών και να πολεμήσουν για την παγκόσμια ασφάλεια».
Βέβαια, δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο στη χώρα μας. Και σε άλλες πολεμικές αναμετρήσεις, είτε στα Βαλκάνια, είτε στον Καύκασο και αλλού, κάποιοι «σύλλογοι» και «φορείς» είχαν σπεύσει να καλέσουν Έλληνες να καταταγούν εθελοντές. Ωστόσο, πρώτη φορά γίνεται κάτι τέτοιο ανοικτά από ξένη πρεσβεία.
Είναι προφανές ότι, εάν για παράδειγμα η ρωσική πρεσβεία καλούσε Έλληνες εθελοντές να πολεμήσουν στο πλευρό της Ρωσίας στην Ουκρανία, το πιο πιθανό, θα δεχόταν έντονη διπλωματική επίπληξη. Τώρα, όμως, επειδή η κυβέρνηση αποφάσισε να θέσει τη χώρα στη «σωστή μεριά της ιστορίας», δεν υπάρχει η παραμικρή παρατήρηση προς την κατεύθυνση της ουκρανικής πρεσβείας. Να σημειωθεί ότι αντίστοιχα καλέσματα έκαναν και ουκρανικοί «σύλλογοι» στην Ελλάδα.
Άκρως ενδιαφέρον είναι, όπως είχε αποκαλύψει το Antinews, ότι κάποιοι στην Αθήνα φαίνεται πως απεργάζονταν σχέδια στρατολόγησης Ελλήνων στρατιωτικών, προκειμένου να σταλούν ως μισθοφόροι στην «καυτή» ζώνη του Σαχέλ, στην Αφρική.
Σχέδια αποστολής Ελλήνων στρατιωτικών στο Σαχέλ υπό ιδιωτική εταιρεία μισθοφόρων
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Αποποίηση ευθυνών: Το ιστολόγιο δεν παρέχει συμβουλές, προτροπές και καθοδήγηση.
Εισέρχεστε & εξέρχεστε με δική σας ευθύνη :)