Δευτέρα 21 Μαρτίου 2022

Οταν έχεις δίκιο και δεν σε πιστεύουν



Τάσος Παππάς

Έχω έναν φίλο που είναι ενεργός πολίτης. Στα νιάτα του ήταν οργανωμένος σε κόμμα της Αριστεράς, κατέβαινε σε διαδηλώσεις, ψηφίζει, παρακολουθεί τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Τα τελευταία χρόνια, όμως, απέκτησε ένα κουσούρι. Ενημερώνεται μονόπατα, δηλαδή διαβάζει εφημερίδες, μπαίνει σε ιστοσελίδες και βλέπει κανάλια (συγκεκριμένο) που έχουν φιλοκυβερνητικό προσανατολισμό και αποφεύγει συστηματικά όλες τις άλλες εναλλακτικές πηγές. Προχτές το πρωί, που έσκασε το θέμα με το έγγραφο του ΕΟΔΥ, άφησα να περάσουν μερικές ώρες και τον πήρα τηλέφωνο: Ακολούθησε ο εξής διάλογος:

- Εμαθες για το έγγραφο του ΕΟΔΥ; (το θέμα δεν είχε ανεβεί στα φιλοκυβερνητικά σάιτ και δεν είχε απασχολήσει τις ενημερωτικές εκπομπές των δημόσιων και ιδιωτικών καναλιών)

- Οχι. Τι λέει;

Του είπα πάνω κάτω τι περιλαμβάνει το έγγραφο και τον ρώτησα αν είχε διαβάσει κάτι στα Μέσα που επιλέγει για να ενημερώνεται. Ακούστηκε προβληματισμένος, μου απάντησε ότι δεν είχε πέσει στην αντίληψή του το συγκεκριμένο θέμα και από τη λίγων δευτερολέπτων σιωπή του κατάλαβα ότι τον απασχολούσε. Στη συνέχεια, μου έκανε την κρίσιμη ερώτηση.

- Ποιος το έβγαλε στη δημοσιότητα;

Του είπα ότι έχει αναρτηθεί σε μερικές ιστοσελίδες, παίζει σε κάποια ραδιόφωνα, αλλά αυτός επέμεινε:

- Ποιος το έβγαλε;

Δεν ήταν δυνατόν να συνεχίσω να του κρύβω τον «δράστη» και ανέφερα το όνομα του:

- Ο Παύλος Πολάκης.

Μόνο που δεν μου έκλεισε το τηλέφωνο.

- Ελα μωρέ, με τον Πολάκη και τους πολακισμούς θα ασχολούμαστε τώρα; Κάποιον λάκκο έχει η φάβα. Πρόκειται για τις γνωστές αρλούμπες του. Αυτός είναι αναξιόπιστος. Δεν δίνω καμία βάση σ’ αυτά που λέει.

Επέμεινα:

- Μπορεί να έχει δίκιο.

Επέμεινε κι αυτός:

- Ο Πολάκης και το δίκιο δεν πάνε μαζί.

Με καλημέρισε και με συμβούλεψε να μην «τσιμπάω» στις προκλήσεις του λαϊκιστή ταραξία. Η συνομιλία μας τελείωσε εκεί.

Υπάρχουν τρία προβλήματα. Το πρώτο αφορά τον φίλο μου, ο οποίος προτιμά να ενημερώνεται για το τι συμβαίνει στη χώρα και στον κόσμο μόνο από φιλοκυβερνητικά δίκτυα ενημέρωσης. Ο,τι αυτά αποκλείουν, είτε γιατί δεν το θεωρούν σημαντικό (για ιδιοτελείς λόγους) είτε γιατί πιστεύουν ότι βλάπτει την κυβέρνηση, δεν το μαθαίνει, οπότε η αντίληψη που έχει για τα πράγματα είναι μονόπλευρη. Ο κακά πληροφορημένος πολίτης είναι ευάλωτος στις επιχειρήσεις χειραγώγησης. Ολες οι κυβερνήσεις το κάνουν, η σημερινή δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση.

Πρωτοστατεί. Το δεύτερο πρόβλημα αφορά ορισμένα μέσα ενημέρωσης. Εθαψαν ή υποβάθμισαν το θέμα (μερικά το έβαλαν σε μια γωνίτσα και έπρεπε να ψάξεις πολύ για να το εντοπίσεις), μέχρι να εκδοθεί η αμήχανη ανακοίνωση του αρμόδιου υπουργού. Τότε υποχρεώθηκαν να το «παίξουν», προβάλλοντας, βεβαίως, την απάντηση του κυβερνητικού αξιωματούχου. Το τρίτο πρόβλημα αφορά τον Παύλο Πολάκη. Με τον τρόπο που λειτουργεί, έχει καταφέρει να δημιουργήσει φανατικούς οπαδούς και ορκισμένους εχθρούς. Οι δεύτεροι είναι περισσότεροι από τους πρώτους. Τον έχουν στοχοποιήσει στα όρια της δαιμονοποίησης η κυβέρνηση και οι δημοσιολόγοι που τη στηρίζουν. Με τον τρόπο που λειτουργεί σε πολλές περιπτώσεις, χάνει το δίκιο του, υπονομεύει την εγκυρότητα της κριτικής του, προκαλεί αντιδράσεις και στο κόμμα του.

Δεν ξέρω αν ο φίλος μου θα αλλάξει μυαλά και θα αρχίσει να παίρνει στα σοβαρά και την αντίθετη άποψη, όχι για να την ενστερνιστεί, αλλά για να τη συνυπολογίζει πριν καταλήξει σε μια θέση. Δεν ξέρω αν τα φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης θα σταματήσουν να εξωραΐζουν ακόμη και τις πιο κραυγαλέα προκλητικές και κυνικές επιλογές της κυβέρνησης. Τέλος, δεν ξέρω αν θέλει ο Παύλος Πολάκης να αλλάξει τακτική. Για την ακρίβεια, δεν ξέρω αν μπορεί. Η μαχητικότητα, αν συνοδεύεται από τη σύνεση, έχει αποτελέσματα. Η μαχητικότητα, αν συνοδεύεται από τη θορυβώδη αμετροέπεια, διχάζει.

Ανάγωγα

Τις πρόωρες εκλογές τις σκέφτονται, κι ας το διαψεύδει ο πρωθυπουργός. Την αλλαγή του εκλογικού νόμου τη σκέφτονται και έδωσαν την πληροφορία στην κυκλοφορία, για να δουν τις αντιδράσεις. Σκέφτονται για το καλό της πατρίδας και της παράταξής τους. Οι ιδιοκτήτες της χώρας, οι υπερασπιστές της δημοκρατίας και οι θεματοφύλακες του κράτους δικαίου, σε προβληματισμό. Υπερκόπωση.

 πηγή

photo/pixabay

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog ΟΛΑ ΛΑΘΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διάφορα ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δική σας ενημέρωση.