Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2022

Ενα βήμα πίσω

 Ντάνι Βέργου

Δεν έχει απήχηση (ούτε) ο προσωπικός γιατρός της κυβέρνησης ούτε στους πολίτες ούτε στους γιατρούς. Αναγκάστηκε χθες ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης να παραδεχτεί (ακόμα) μία ήττα της γαλάζιας παράταξης.

Τι ανακοίνωσε; Πρώτον, ότι όσον αφορά τον γενικό πληθυσμό δεν θα εφαρμοστούν αντικίνητρα για όσους δεν εγγραφούν. Θυμίζουμε ότι το σχέδιο της Ν.Δ. προέβλεπε πρόστιμα και αποκλεισμούς για όσους δεν συμμορφώνονταν. Και, δεύτερον, κάλεσε γιατρούς και άλλων ειδικοτήτων να συμμετέχουν (αιματολόγοι, γαστρεντερολόγοι, ενδοκρινολόγοι-διαβητολόγοι, καρδιολόγοι, νευρολόγοι, νεφρολόγοι, ρευματολόγοι, παθολόγοι, ογκολόγοι, πνευμονολόγοι-φυματιολόγοι, φυσίατροι, οι οποίοι ασκούν ελευθέριο επάγγελμα και διατηρούν ιδιωτικό ιατρείο), αφού οι καθ’ ύλην αρμόδιες ειδικότητες (παθολόγοι, γενικοί γιατροί και παιδίατροι) γύρισαν την πλάτη στον σχεδιασμό της Ν.Δ.

Έτσι, παρά τα όσα είχαν αρχικά προβλεφθεί, τα αντικίνητρα για τη μη εγγραφή των πολιτών στον θεσμό του προσωπικού γιατρού δεν πρόκειται να εφαρμοστούν, αφού δεν υπάρχουν γιατροί: "Οσοι εγγράφονται θα έχουν και προτεραιοποίηση στα ραντεβού τους, θα πάρουν και το δωρεάν πακέτο των προληπτικών εξετάσεων, αλλά το αντικίνητρο της αυξημένης συμμετοχής προφανέστατα θα εφαρμοστεί μόνο όταν η επάρκεια των γιατρών θα είναι τέτοια που ο πολίτης θα μπορεί να εγγραφεί", είπε ο υπουργός. 

"Πράγματι", πρόσθεσε, "χρειαζόμαστε περισσότερους γιατρούς, γιατί χρειαζόμαστε ο πολίτης να έχει και περισσότερες εναλλακτικές. Λόγου χάρη, στην Αττική ή σε κάποιες άλλες περιοχές αυτή τη στιγμή η κάλυψη του πληθυσμού δεν είναι η επιθυμητή. Σε όλες τις άλλες περιφέρειες έχουμε μια κάλυψη γύρω στο 75%, άρα μπορούμε να εγγράψουμε 1,5 εκατ. πολίτες, εκτός από κάποια νησιά. Στην Αττική πράγματι η κάλυψη είναι μικρότερη". Δεν αναρωτήθηκε ο υπουργός πού "χωλαίνει" ο θεσμός. Το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι να προχωρήσει ακώλυτα η εμπορευματοποίηση του δημόσιου αγαθού που λέγεται Υγεία.

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog ΟΛΑ ΛΑΘΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διάφορα ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δική σας ενημέρωση.