Δευτέρα 9 Οκτωβρίου 2023

"Πολεμικές συγκυρίες και συμμαχίες": Η Χαμάς επιστρέφει μέρος της ισραηλινής αγριότητας, με μόνους χαμένους τους εξουσιαζόμενους

Από το πρωί της 7/10 η Χαμάς εισέβαλε στο Ισραήλ καταλαμβάνοντας 7 μικρές πόλεις (Sderot, Nahal Oz, Kfar Haza, Magen, Sufa Beheri),  ενώ εκατοντάδες ρουκέτες εκτοξεύονται από την λωρίδα της Γάζας.

Υπάρχουν πολλοί νεκροί ισραηλινοί στρατιώτες, αλλά και άμαχοι οι οποίοι είτε βασανίζονται είτε εκτελούνται. Ανάμεσα στους συλληφθέντες από την Χαμάς φαίνεται πως είναι ο Nimrod Aloni διοικητής του ισραηλιτικού στρατού. Φαίνεται πως ένα μέρος της αγριότητας του ισραηλιτικού κράτους απέναντι στους Παλαιστίνιους γυρίζει προς τα πίσω. Κυκλοφορούν πολλά βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που δείχνουν μαχητές της Χαμάς να φωνάζουν Αλλάχ ακμπάρ πάνω από πτώματα στρατιωτών και αμάχων. Με την σειρά του το κράτος του Ισραήλ έχει ξεκινήσει ανηλεή βομβαρδισμό στη λωρίδα της Γάζας.

Όσο και αν η καρδιά μας έχει πληγωθεί από την χρόνια καταπίεση και συστηματική εξολόθρευση των Παλαιστινίων, δεν μπορούμε να δούμε αυτή την πολεμική επιχείρηση ξέχωρα από την κυριαρχική σκακιέρα που υποτάσσει τους ανθρώπους. Μια τέτοια πολεμική επιχείρηση που έπιασε στον ύπνο το κράτος του Ισραήλ αποκλείεται επιχειρησιακά να είναι «καθαρή».

Η Χαμάς, λοιπόν, έχει την πλήρη στήριξη του Ιράν, ενώ δεν γνωρίζουμε ακόμα τον σκιώδη ρόλο της Ρωσίας σ’ αυτή την επιχείρηση. Το Ιράν και η Ρωσία ενδιαφέρονται για την περιοχή και βλέπουν οφέλη με το άνοιγμα ενός μετώπου μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης, την στιγμή μάλιστα που το καθεστώς Νετανιάχου δεν βρίσκεται και στα καλύτερά του, μετά τις τεράστιες διαδηλώσεις εναντίον του. Ο Λίβανος είναι σε ετοιμότητα για ενδεχόμενη επίθεση εκ μέρους του Ισραήλ. Λίγες ώρες πριν την επίθεση της Χαμάς, λίγα χιλιόμετρα μακριά, στη Συρία, η Ρωσική πολεμική αεροπορία μαζί με τις δυνάμεις του Άσαντ βομβάρδισε θέσεις του «Μετώπου Αλ Νούσρα» στην Ιντλίμπ, στην πόλη Αρίχα.

Την ίδια ώρα η Τουρκία βομβαρδίζει το Kobani. και λίγες μέρες πριν βομβάρδιζε περιοχές του βορείου Ιρακ ως αντίποινα για την βομβιστική ενέργεια αυτοκτονίας από μέλη του PKK στην Άγκυρα. Λίγες ημέρες πριν, εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες έφυγαν από το Ναγκόρνο Καραμπάχ, ύστερα από την κατάρρευση της αρμένικης αυτονομιστικής κυβέρνησης, και αφότου το Αζερμπαϊτζάν ξεκίνησε στρατιωτική επιχείρηση με την βοήθεια της Τουρκίας, για τον πλήρη έλεγχο του Ναγκόρνο Καραμπάχ. Να σημειωθεί ότι πριν λίγο καιρό σε άσκηση των ΗΠΑ με τους Κούρδους στη βορειοδυτική Συρία αμερικανικά F- 16 κατέρριψαν τουρκικό drone που πετούσε πάνω από το πεδίο ασκήσεων. Οι ΗΠΑ ανέφεραν πως το αεροσκάφος θεωρήθηκε απειλή. Έχουμε λοιπόν το γεγονός οι ΗΠΑ να καταρρίπτουν αεροσκάφος μέλους του ΝΑΤO γιατί θεωρήθηκε απειλή.

Στο πλαίσιο των αυξανόμενων εντάσεων δεν θα μπορούσε να λείπουν τα ένοπλα επεισόδιά στο Κόσσοβο και την στήριξη της Ρουμανίας με την αποστολή 100 στρατιωτικών για την ενίσχυση του KFOR.

Ο πόλεμος μεταξύ Ουκρανίας – Ρωσίας συνεχίζεται με χιλιάδες νεκρούς καθημερινά. Παράλληλα η Ουκρανία συμμετέχει ενεργά και στον εμφύλιο πόλεμο του Σουδάν, στο πλευρό του καθεστώτος Μπασίρ και εναντίον των δυνάμεων RSF και της Βάγκνερ. Όλα τα παραπάνω συνθέτουν μια εκρηκτική κατάσταση που όλο και φουντώνει τεχνηέντως και οι «μεγάλοι» συμμετέχουν παντού.

Φαίνεται πως κάποιοι επιθυμούν αναζωπύρωση των εντάσεων στην περιοχή και είναι βέβαιο πως από αυτά τα κυριαρχικά πολεμικά παιχνίδια, για μια ακόμα φορά, οι μεγάλοι χαμένοι θα είναι οι εξουσιαζόμενοι, όχι μόνο των περιοχών που πλήττονται, αλλά και υπολοίπων, κυρίως μέσα από οικονομικές συνέπειες. Είναι προφανές πως τα παραπάνω γεγονότα βάζουν στον πάγο την προσπάθεια που υπάρχει τον τελευταίο καιρό για εξομάλυνση των σχέσεων του Ισραήλ με κάποια ισχυρά Αραβικά κράτη.

Τίποτα δεν μπορεί να ιδωθεί ξεχωριστά, όσο και αν θέλουν κάποιοι να μας πείσουν για το αντίθετο. Οι «συγκυρίες» είναι εξόφθαλμα πολλές. Ας έχουμε τα μάτια μας και τα μυαλά μας ανοιχτά. Ενάντια στα κυριαρχικά σχέδια αιματοκυλίσματος, ενάντια σε κάθε εξουσία, με όποιο μανδύα και αν φοράει.

Ανυπόλυτος

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog ΟΛΑ ΛΑΘΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διάφορα ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δική σας ενημέρωση.