Δευτέρα 23 Οκτωβρίου 2023

Eρωτήματα

ΠΕΡΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΟΥ mRNA ΕΜΒΟΛΙΟΥ ΚΑΤΑ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ

Για να κυκλοφορήσει ένα φαρμακευτικό σκεύασμα στην αγορά (φάρμακο ή εμβόλιο) χρειάζεται να περάσει από κάποιες δοκιμές-μελέτες για αρκετό χρονικό διάστημα (εργαστήριο, πειραματόζωα, άνθρωποι).


Στα πειραματόζωα και στις κλινικές δοκιμές υπάρχει συνήθως και μια ομάδα που παίρνει εικονικό φάρμακο-εμβόλιο. 

Στις δοκιμές αυτές μπορεί να χρησιμοποιηθούν διαφορετικά δοσολογικά σχήματα ώσπου να καταλήξει η παρασκευάστρια εταιρεία ποια δοσολογία είναι πλέον αποτελεσματική. 

Τόσο τα εμβόλια όσο και τα φάρμακα περιέχουν πλην της κύριας ουσίας και κάποια έκδοχα (άλλοτε άλλα) για διάφορους σωστούς επιστημονικούς λόγους.Τα έκδοχα αυτά βέβαια παίζουν ρόλο και στην ασφάλεια ή μη του προϊόντος (βλ. προηγούμενη ανάρτηση).  

Κάθε φάρμακο-εμβόλιο που κυκλοφορεί φέρει και έναν αριθμό που δείχνει την παρτίδα του σκευάσματος. Αυτό βοηθά ώστε στην περίπτωση ανεπιθυμήτων ενεργειών να ευρεθεί η συγκεκριμένη παρτίδα και να διερευνηθεί ή να αποσυρθεί. 

Εδώ και πολλά χρόνια είθισται (και επιβάλλεται θα έλεγα) οι παιδίατροι να επικολλούν το καρτελάκι με τον αριθμό παρτίδας πάνω στο βιβλιάριο υγείας του παιδιού στη θέση του αντίστοιχου εμβολίου.

Τα παραπάνω θεωρώ ότι είναι γνωστά σε όλους τους γιατρούς.

Ερωτήματα τώρα για το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού:

γνωρίζει έστω και ένας Έλληνας την παρτίδα του εμβολίου που του χορηγήθηκε;
υπάρχει καταγεγραμμένη κάπου η παρτίδα ώστε να είναι προσβάσιμη από τον λήπτη;
υπάρχει δυνατότητα συνδυασμού παρτίδας και ανεπιθυμήτων ενεργειών;
γνωρίζει έστω και ένας Έλληνας τη δοσολογία που είχε το συγκεκριμένο εμβόλιο που έλαβε καθώς και τι έκδοχα περιείχε; με απλά λόγια είχε τη δυνατότητα κάποιος να διαβάσει το εσώκλειστο δελτίο κάθε φιαλιδίου εμβολίου το οποίο του χορήγησαν; Υπάρχει έστω και ένας Έλληνας που να έλαβε το εμβόλιο χωρίς να υπογράψει ότι το λαμβάνει με τη θέληση του;

Γιατί τα ερωτήματα αυτά; 

Μα γιατί είναι εύλογα και δείχνουν ότι όλη η ιστορία πρέπει να ήταν ένα τεράστιας έκτασης πείραμα με διαφορετικής σύνθεσης σκευάσματα και με εικονικά εμβόλια. Ο σκοπός; Μόνον αυτοί που καθοδήγησαν την ιστορία το γνωρίζουν.

Πάνω σε όλα αυτά να σημειώσω ότι στη Δανία και Ολλανδία μια σχετική έρευνα (αναγκάστηκε το κράτος να δώσει στοιχεία) συσχετισμού παρτίδων και ανεπιθυμήτων ενεργειών έδειξε ότι χρησιμοποιήθηκαν πολλές παρτίδες, διαφορετικά σημασμένες μάλιστα εξωτερικά, οι οποίες είχαν δώσει και διαφορετικό αριθμό ανεπιθυμήτων ενεργειών. Άλλες παρτίδες είχαν πολύ μεγάλη συχνότητα παρενεργειών, άλλες μικρότερη συχνότητα και άλλες καθόλου παρενέργειες. Οι τελευταίες πιστεύεται ότι δεν περιείχαν εμβόλιο αλλά ήσαν placebo.

Με τη μελέτη αυτή (European Journal of Clinical Investigation, 2023 doi.org/10.1111/eci.13998), ερμηνεύεται κατά κάποιον τρόπο το γεγονός ότι υπάρχει ένα μεγάλο μέρος πληθυσμού που δεν παρουσίασε έστω και ένα σύμπτωμα και το γιατί χρησιμοποιήθηκε αυτός ο πληθυσμός ώστε να λέει στους άλλους «τι μιλάτε; Εμείς δεν έχουμε κάτι». Μάλιστα ένας δικός μας δημοσιογράφος είχε πει το αμίμητο «εγώ έκανα τρεις δόσεις και δεν έβγαλα ουρά». Αλήθεια ποιος μας διασφαλίζει ότι αυτοί δεν έλαβαν placebo; Θα πείτε ότι τα εμβόλια συνήθως δεν έχουν ανεπιθύμητες ενέργειες, άρα γιατί να έχει το συγκεκριμένο. Μα από την αρχή της κυκλοφορίας του είχαν καταγραφεί δεκάδες δεκάδων ανεπιθύμητες ενέργειες που μάλιστα περιέχονται σε έγγραφο μιας παρασκευάστριας εταιρείας του Φεβρουαρίου 2021 (δυο μήνες μετά την κυκλοφορία του εμβολίου) και το οποίο δόθηκε μετά από δικαστική εντολή. Πιστεύεται ότι οι αρχές γνώριζαν τη συχνότητα ανεπιθυμήτων ενεργειών ορισμένων παρτίδων εμβολίου και τις απέσυραν σταδιακά από την αγορά. Κάτι που βέβαια δεν μπορεί να αποδειχθεί εύκολα.

Το τελικό ερώτημα είναι: 

Μπορεί το κράτος να διαθέσει στοιχεία για τις παρτίδες και τις ανεπιθύμητες ενέργειες με βάση τις παρτίδες αυτές; Έτσι θα έχουμε πραγματικά δεδομένα και στη χώρα μας. Επιπλέον μπορεί αυτό να το χειριστεί η επιτροπή των σοφών ή πρέπει να το κάνει κάποιος ανεξάρτητος (εκτός επιτροπής δηλ.) επιστήμονας;

Ιωάννης Καβαλιώτης - Παιδίατρος - Λοιμωξιολόγος, τέως Διευθυντής Παιδιατρικής Κλινικής Νοσοκομείου Λοιμωδών Θεσσαλονίκης

πηγή

photo/pixabay

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog ΟΛΑ ΛΑΘΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διάφορα ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δική σας ενημέρωση.