Δευτέρα 23 Οκτωβρίου 2023

Λεπτομέρειες


Της Κατερίνας Τζωρτζινάκη

"Όλοι μιλούν για τη χερσαία επίθεση. Μπορεί να είναι κάτι διαφορετικό", λέει ο ισραηλινός στρατός. Δεν μπαίνουν στη Γάζα, προτού βρουν τον τρόπο να βγουν απ’αυτή;

"Έχουμε όλα τα πιθανά σενάρια κατάληξης. Το υπουργικό συμβούλιο συζητά πώς θα μπορούσε να μοιάζει αυτό (σ.σ.: το καθεστώς της Γάζας) … αυτό είναι επίσης παγκόσμιο ζήτημα». Είναι ήδη. Έκανε μετάσταση στη Δύση.

Τσετσένος ισλαμιστής με μαχαίρι σκότωσε καθηγητή σε σχολείο της Αράς και τραυμάτισε άλλους την Παρασκευή. Το Σάββατο, ένας 71χρονος στο Ιλινόις των ΗΠΑ μαχαίρωσε θανάσιμα έναν εξάχρονο και τραυμάτισε σοβαρά τη μητέρα του, επειδή ήταν μουσουλμάνοι. Τους ήξερε, ήταν ενοικιαστές του, μάλιστα είχε παρευρεθεί και στα γενέθλια του παιδιού ,αλλά «θύμωσε γι’ αυτό που συνέβαινε στη Μέση Ανατολή».

Τη Δευτέρα, δύο Σουηδοί φίλαθλοι έχασαν τη ζωή τους στο κέντρο των Βρυξελλών από τα πυρά φανατικού ισλαμιστή, ο οποίος επικαλέστηκε και το περιστατικό στις ΗΠΑ.

Είπαμε. Μετατοπίστηκε στη Δύση και όλοι ζητούν απ’ όλους διαπιστευτήρια κι εξηγήσεις. Το BBC παραδέχτηκε ότι «η διατύπωση της είδησης ήταν κακή και ότι ήταν μια παραπλανητική περιγραφή των διαδηλώσεων υπέρ του λαού της Παλαιστίνης». Είχε μεταδώσει δύο φορές ότι οι διαδηλώσεις ήταν μια έκφραση στήριξης στις ενέργειες της Χαμάς. Δεν χρησιμοποιεί, όμως, τον όρο «τρομοκράτες» όταν αναφέρεται στα μέλη της, «γιατί αυτό θα σήμαινε ότι εγκαταλείπουμε το καθήκον μας να παραμείνουμε αντικειμενικοί».

Η "Guardian" απέλυσε τον βασικό της πολιτικό σκιτσογράφο, μετά από 40 χρόνια, για γελοιογραφία που απεικονίζει τον Νετανιάχου να κάνει με μια τομή στο στομάχι του το περίγραμμα της Λωρίδας της Γάζας και τον Ισραηλινό ηγέτη να λέει: "Κάτοικοι της Γάζας-Φύγετε τώρα". Συσχετίστηκε, λέει, με στερεότυπα που αναπαράγουν τον αντισημιτισμό, καθώς φέρεται να παρέπεμπε στον σαιξπηρικό τοκογλύφο Σάιλοκ. Συγγνώμη, αλλά αυτό ήταν άλμα ερμηνείας. Τουλάχιστον ενός μέσου ανθρώπου η φαντασία δεν φτάνει στον "Έμπορο της Βενετίας".

Μένουμε στη λογοτεχνία, καθώς ματαιώνεται, "λόγω του πολέμου", η τελετή βράβευσης της Παλαιστίνιας Αντάνια Σίμπλι στην Έκθεση Βιβλίου της Φραγκφούρτης, για το βιβλίο της "Minor Detail", που αφηγείται μία πραγματική ιστορία μετά τη διακήρυξη της ανεξαρτησίας του Ισραήλ. Μικρές λεπτομέρειες σε μεγάλη αιματοχυσία. Των άλλων.

Πηγή: naftemporiki.gr

via

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog ΟΛΑ ΛΑΘΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διάφορα ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δική σας ενημέρωση.