Δευτέρα 6 Νοεμβρίου 2023

“Το ψηφιακό ευρώ χρήμα του μέλλοντος”

Διαφημιστικό βίντεο για το ψηφιακό ευρώ δημοσίευσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, όπου ξεκάθαρα αναφέρει πως "θα είναι το χρήμα του μέλλοντος"

Πάντως, σε αυτό το στάδιο όπως ξεκαθαρίζει, τα μετρητά θα συνυπάρχουν με το ψηφιακό ευρώ και θα επιλέξουν οι καταναλωτές για το ποιο από τα δύο θα προτιμήσουν για να χρησιμοποιήσουν.

«Το δικό σας Ευρώ είναι δική σας επιλογή. Τι σημαίνει αυτό για εσάς; Για τους καταναλωτές θα είναι δωρεάν και εύκολο να χρησιμοποιηθεί παντού στην περιοχή της Ευρώπης.

Όλα αυτά πρόσκεινται στην νομοθετική διαδικασία. Μετρητά ή ψηφιακό νόμισμα, η επιλογή είναι δική σας»:

Στην πραγματικότητα ξεκινάει η διαδικασία απόσυρσης των μετρητών και ο έλεγχος των χρημάτων των πολιτών, ως προς το πως τα χρησιμοποιούν και τι τα κάνουν στην ιδιωτική τους ζωή.

Οι προεκτάσεις της χρήσης του ψηφιακού ευρώ είναι σχεδόν άπειρες.

«Ακόμα ένα βήμα για την κατάργηση του φυσικού χρήματος, που θα το ζήσουμε κάποια στιγμή» λένε στα ελληνικά ΜΜΕ αναφερόμενα στον ερχομό του ψηφιακού ευρώ και μάλιστα με περίσσεια χαρά.

Το ψηφιακό ευρώ, το οποίο «είναι ένα ψηφιακό πορτοφόλι, το οποίο θα φορτίζεται με όσα χρήματα θέλουμε από τους τραπεζικούς λογαριασμούς και θα το χρησιμοποιούμε στις καθημερινές μας συναλλαγές».

Το ψηφιακό ευρώ θα το εγγυάται η ίδια η ΕΚΤ.

Το ενδιαφέρον όμως με το ψηφιακό ευρώ είναι πως εκτός του ότι θα ελέγχεται πως ξοδεύει κανείς τα χρήματά του, αν η εξουσία το θέλει θα μπορεί να του τα «απενεργοποιεί».

Γιατί το ψηφιακό ευρώ είναι ακριβώς αυτό: Ένα λογισμικό και όπως όλα τα λογισμικά μπορεί να τεθεί εκτός λειτουργίας ή να απαγορευτεί σε κάποιον «χρήστη» η πρόσβασή του σε αυτό.

Εάν για παράδειγμα κάποιος έχει και εκφράζει δημοσίως απόψεις που ενοχλούν την καθεστηκυία τάξη και την κεντρική εξουσία, με την κατάλληλη νομοθεσία που εύκολα μπορεί να εφαρμοστεί και να υιοθετηθεί θα του επιβάλλεται «πρόστιμο» με την δικαιολογία ότι προκαλεί αναταραχή στην κοινωνική τάξη και θα του «εξαφανίζονται» τα χρήματα.

Φυσικά, εν χορώ, η κεντρική εξουσία και τα ΜΜΕ θα λένε πως αυτό γίνεται για την προστασία της Δημοκρατίας (που επί της ουσίας θα έχει καταργηθεί γιατί η βασική αρχή της Δημοκρατίας είναι η ιδιωτικότητα) και της ελευθερίας.

πηγή

photo/pixabay 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog ΟΛΑ ΛΑΘΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διάφορα ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δική σας ενημέρωση.