Δευτέρα 22 Ιανουαρίου 2024

Ψυχρός καιρός και κρυολόγημα - ένας μύθος


Το να αρρωστήσει κάποιος από κοινό κρυολόγημα τον χειμώνα είναι κάτι πολύ συνηθισμένο και μπορεί να συμβεί στον καθένα. Ωστόσο, εδώ υπάρχει ένας μύθος. Έντονα διαδεδομένη είναι η άποψη ότι βγήκα έξω, ήμουνα ελαφρά ντυμένος, κρύωσα και αρρώστησα.

Το κοινό κρυολόγημα προκαλείται από ιούς, το ίδιο και η πνευμονία που επιπλέον αυτή προκαλείται και από βακτήρια. Δεν μπορείς να κρυολογήσεις επειδή παίζεις χιονοπόλεμο ή περπατάς όταν φυσάει παγωμένος αέρας. Αντίθετα, ο κρύος αέρας σε κάνει να νοιώθεις άσχημα αν ήδη είσαι άρρωστος. 

Επίσης, ο ψυχρός καιρός σε ωθεί να μείνεις στο σπίτι ή σε εσωτερικούς χώρους με άλλον κόσμο. Εκεί σαφώς έχεις μεγαλύτερη πιθανότητα να προσλάβεις έναν ιό που διασπείρεται από άτομο-σε-άτομο και έτσι να αναπτύξεις κάποια λοίμωξη, κυρίως του αναπνευστικού.

Μη φοβάστε συνεπώς το ύπαιθρο και τον κρύο καιρό. Να φοβάστε τον συνωστισμό και δη σε κλειστούς χώρους.

John Hopkins Medicine 2023


Ιωάννης Καβαλιώτης - Παιδίατρος - Λοιμωξιολόγος, τέως Διευθυντής Παιδιατρικής Κλινικής Νοσοκομείου Λοιμωδών Θεσσαλονίκης

πηγή

photo/pixabay

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog ΟΛΑ ΛΑΘΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διάφορα ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δική σας ενημέρωση.