Δευτέρα 8 Ιανουαρίου 2024

Τι περιμένετε;

Της Κατερίνας Τζωρτζινάκη

Ο Ντόναλντ Τραμπ θα γίνει ξανά πρόεδρος των ΗΠΑ; Θα τελειώσει ο πόλεμος στη Γάζα και πώς; Θα οδηγηθεί η Ουκρανία σε συμφωνία, με μεγάλο τίμημα;


Τι θα βγάλουν οι κάλπες στην Ευρώπη; Πόσο θα επιμείνουν η ακρίβεια και η βία στο ελληνικό βοσκοτόπι; Είμαστε στο έλεος της αμφιβολίας. Αυτός είναι και ο λόγος που θέλουμε να εντάξουμε την αβεβαιότητα στην πιθανότητα, παρόλο που οι έννοιες γρονθοκοπούνται.

Οι προβλέψεις δίνουν και παίρνουν. Οι πιο πολλές μετέωρες μένουν. Ένα, ωστόσο, είναι βέβαιον. Δεν πρόκειται να αποδεκατιστούμε από πλήξη.

Τρίτη μέρα του 2024 και βουτάμε στις επανεκκινήσεις. Εσείς, αλήθεια, τι περιμένετε; Τίποτα, αφήνω το δίσεκτο να με εκπλήξει. Αν το καλοσκεφτώ, όμως, ζητάω πολλά. Άλλο ένα κεράκι στη γενέθλια τούρτα είναι πολύ μεγάλο πράγμα στα χρόνια τούτα.

Πάλι το 2024 θα πεθαίνουν παιδιά από την πείνα. Πάλι το 2024 θα πεθαίνουν παιδιά από πολέμους. Πάλι το 2024 θα έρθουν φυσικές καταστροφές. Πάλι το 2024 θα έρθουν κύματα αλλαγών, αλλά φοβάμαι ότι δεν θα αλλάξει τίποτα από όλα τα τρομακτικά που συμβαίνουν τόσο μακριά, αλλά και τόσο κοντά μας. \

"Κουράστηκα να λέω χρονολογίες… αλλάζουν οι αριθμοί, και οι άνθρωποι ίδιοι, οι πόλεμοι ίδιοι", λέει ο ποιητής.

Καινούργιο είναι το παλιό, αλλά δεν θα παραδοθώ, «θα ξαναβρίσκω το πνεύμα μου, σαν πριν, ασκητικό». «Δυναμωμένος με θεωρία και μελέτη, εγώ τα πάθη μου δεν θα φοβούμαι σα δειλός… χωρίς κανέναν φόβο, γιατί όταν θέλω – και θάχω θέλησι, δυναμωμένος ως θάμαι με θεωρία και μελέτη – στες κρίσιμες στιγμές θα ξαναβρίσκω το πνεύμα μου, σαν πριν, ασκητικό». (Τα Επικίνδυνα. Κ. Π. Καβάφης)

Μπορώ; Ανασαίνω και απορώ. Προχωρώ και ξαναβρίσκω τη δωρεά της ζωής. Επιστροφή στην αρχή, για να μην αποκτηνωθείς. Με μια ελπίδα που παίρνει αίμα από την αντοχή.

Πηγή: naftemporiki.gr

via

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog ΟΛΑ ΛΑΘΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διάφορα ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δική σας ενημέρωση.