Δευτέρα 15 Ιανουαρίου 2024

ΜΕΛΕΤΗ

Πρόσφατη μελέτη (08-01-2024) που δημοσιεύθηκε στο Ann Intern Med (doi.org/10.7326/m23-1754)  περιέλαβε 250.000 παιδιά και εφήβους 5-20 ετών και αφορούσε τη διερεύνηση της αποτελεσματικότητας του mRNA εμβολίου κατά της COVID-19. 

Οι συγγραφείς λένε τα εξής:

- το εμβόλιο βγήκε στην κυκλοφορία με έλεγχο σε μόλις 2.500 παιδιά

- η δική τους μελέτη έχει 100 φορές επάνω δείγμα ληπτών και δοκιμάζεται πρώτη φορά σε τέτοια έκταση σε παιδιά.

- η αποτελεσματικότητα του εμβολίου βρέθηκε υψηλή (περί το 98%) στο κύμα delta , αλλά στο κύμα omicron  ήταν περίπου 74% 

- η αποτελεσματικότητα υποχωρούσε σημαντικά στους 4 μήνες μετά τον εμβολιασμό, και στη συνέχεια παρέμενε σταθερά χαμηλή μέχρι τον ένα χρόνο περίπου (δηλ. τους υπόλοιπους 6 μήνες). 

- οι συγγραφείς συνεχίζουν τη μελέτη τους για να δούν τις επιπτώσεις του εμβολίου στη μακρά νόσηση (long COVID-19).

- πιστεύουν ότι απαιτούνται μακροχρόνιες έρευνες για να κατανοηθεί πλήρως το αν το εμβόλιο προστατεύει και πόσο τους λήπτες.

- τέλος, πιστεύουν ότι πιο σωστό είναι το εμβόλιο να επαναλαμβάνεται ετησίως (κάτι σαν τη γρίπη δηλ.) 

- υπόψη ότι η μελέτη ήταν μελέτη παρατήρησης και ότι η διάγνωση της νόσου δεν ήταν πάντα τεκμηριωμένη.

Μερικές παρατηρήσεις για την παραπάνω μελέτη:

  • επιτέλους ομολογούν δημοσίως αυτό που γνωρίζαμε όλοι, ότι το εμβόλιο κυκλοφόρησε με ελάχιστο δείγμα ληπτών
  • η φαιδρή δικαιολογία ότι χορηγήθηκε σε εκατομμύρια κόσμο δεν καλύπτει το γεγονός ότι χορηγήθηκε ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΑ, με ό,τι αυτό σημαίνει. Δεν γνωρίζαμε καν τι θα μπορούσε να πράξει το εμβόλιο αυτό στα παιδιά (και στους ενήλικες φυσικά) όταν άρχισε να εφαρμόζεται. Και όμως πολλοί γιατροί το δέχτηκαν και πολλοί πάρα πολλοί μιλούσαν για ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο που θα έσωζε τα παιδιά (από τι;)
  • για πολλοστή φορά διαπιστώνεται ότι το εμβόλιο χάνει ταχύτατα μεγάλο ποσοστό δραστικότητας 
  • για ακόμη μία φορά δηλώνεται ότι δεν γνωρίζουμε επακριβώς τι συμβαίνει με το εμβόλιο και τη μακρά νόσηση από κορωνοϊό 
  • σοβαρός ο περιορισμός της μελέτης ότι πολλές φορές η διάγνωση δεν ήταν τεκμηριωμένη. Αυτό σημαίνει ότι και τα ευρήματα λογικά δεν αντανακλούν την πραγματικότητα και ίσως είναι χαμηλότερα των διαφημιζομένων. 
Τελικά πολλές οι μελέτες, αλλά λίγες είναι εκείνες που πραγματικά προσκομίζουν σωστά πράγματα. 

Όσον αφορά το εμβόλιο, να αναρωτηθώ (και πάλι) πόσο μπορεί να σου δώσει την ελευθερία σου ένα εμβόλιο με ελάχιστης διάρκειας προστασία (και αυτή μερική), με πλήθος ανεπιθυμήτων ενεργειών, με υποχρέωση να το κάνεις κάθε χρόνο, και με άγνωστες μελλοντικές γενετικές και επιγενετικές συνέπειες;

Ιωάννης Καβαλιώτης - Παιδίατρος - Λοιμωξιολόγος, τέως Διευθυντής Παιδιατρικής Κλινικής Νοσοκομείου Λοιμωδών Θεσσαλονίκης 

πηγή

photo/pixabay 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog ΟΛΑ ΛΑΘΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διάφορα ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δική σας ενημέρωση.