Δευτέρα 8 Ιανουαρίου 2024

Ο ΧΑΣΑΠΗΣ ΝΕΤΑΝΙΑΧΟΥ, Η ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΕΞΟΝΤΩΣΗΣ ΤΩΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΩΝ ΚΑΙ ΤΑ ΚΡΕΜΑΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΟΧΘΗΣ



"Επιβάλλουμε πλήρη πολιορκία στη Γάζα. Δεν υπάρχει ηλεκτρικό ρεύμα, δεν υπάρχει φαγητό, δεν υπάρχει νερό, δεν υπάρχουν καύσιμα. Τα πάντα είναι κλειστά. Πολεμάμε ανθρώπινα ζώα και θα ενεργήσουμε αναλόγως".

Γιόαβ Γκάλαντ, Ισραηλινός υπουργός άμυνας

 "Πρέπει να μπείτε στη Γάζα στον ύψιστο βαθμό αγριότητας, με σκοπό την εκδίκηση, το μηδενικό ηθικό, τα περισσότερα δυνατά θύματα».

Ελιγιαχού Γιόσιαν, ερευνητής της δεξαμενής σκέψης Institute for National Security Studies (INSS) που σχετίζεται με το πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ

«Να μην παραδώσουμε ανθρωπιστική βοήθεια στην Παλαιστίνη, αφού δεν θα παραδίδαμε ανθρωπιστική βοήθεια στους ναζί. Άλλωστε, δεν υπάρχουν μη εμπλεκόμενοι πολίτες στη Γάζα».

Αμιχάι Ελιγιάχου, υπουργός Θεμάτων Ιερουσαλήμ και Εθνικής Κληρονομιάς

Παλαιστίνιοι στα ερείπια ενός κατεστραμμένου κτιρίου μετά από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας, 5 Νοεμβρίου 2023. (Atia Mohammed/Flash90)

Η αιματοβαμμένη ιστορία τόσων και τόσων αυτοκρατοριών και κρατών, αποικιοκρατίας, πολέμων, δικτατοριών, βρίθει από θηριωδίες, εκκαθαρίσεις πληθυσμών, καταστολή εξεγέρσεων και επαναστάσεων, μαζικές σφαγές αμάχων, επιβολή δουλείας, συστηματική εξόντωση σε στρατόπεδα συγκέντρωσης και καταναγκαστικής εργασίας, βασανισμούς και βιασμούς αιχμαλώτων, χρήση όπλων μαζικής καταστροφής.

Η κτηνώδης καταστολή της εξέγερσης των Χερέρο και των Νάμα (1904-1908) στη «Γερμανική» Νοτιοδυτική Αφρική (Ναμίμπια) θεωρείται ως η πρώτη γενοκτονία του 20ού αιώνα, που είχε ως συνέπεια την εξόντωση τουλάχιστον 65.000 ανθρώπων από τις αποικιακές δυνάμεις του Β´ Ράιχ στην αφρικανική χώρα και τον βίαιο εκτοπισμό ντόπιων πληθυσμών στην έρημο της Omaheke, όπου οδηγήθηκαν για να πεθάνουν από πείνα και δίψα.

Η οργανωμένη και συστηματική εξόντωση των Χερέρο και των Νάμα, –ο γερμανικός στρατός δηλητηρίασε ακόμα και τα πηγάδια της Ναμίμπια–, διακρίθηκε για έναν ακόμη λόγο. Ο στρατιωτικός διοικητής Lothar von Trotha εξέδωσε τη διαβόητη «Διακήρυξη Εξόντωσης», σύμφωνα με την οποία οι Χερέρο, κυρίως ηλικιωμένοι, γυναίκες και  παιδιά, έπρεπε να εγκαταλείψουν άμεσα τη χώρα τους. Όσοι επέζησαν τελικά, περίπου 15.000 Χερέρο, συγκεντρώθηκαν και οδηγήθηκαν από τους Γερμανούς σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, όπως το Shark Island Concentration Camp, όπου υποχρεώθηκαν σε βάναυση καταναγκαστική εργασία σε κτήματα και επιχειρήσεις των Γερμανών, όπου οι περισσότεροι, τρεφόμενοι αποκλειστικά με ρύζι, εξοντώθηκαν από την ασιτία, τις κακουχίες και τις αρρώστιες. Τα κρανία, μάλιστα, τουλάχιστον 300 ιθαγενών μεταφέρθηκαν στη Γερμανία, όπου και θα ξεκινούσαν τα περίφημα πειράματα, που θα «αποδείκνυαν» τη φυλετική ανωτερότητα των λευκών Ευρωπαίων έναντι των έγχρωμων Αφρικανών.

Στις 5 Νοεμβρίου 2023, ο υπουργός Ισραηλινής Ιερουσαλήμ και Εθνικής Κληρονομιάς, Αμιχάι Ελιγιάχου, δήλωσε σε ραδιοφωνική συνέντευξή του, πως δεν είναι απολύτως ικανοποιημένος με το εύρος των ισραηλινών αντιποίνων στο παλαιστινιακό έδαφος, μετά την πολύνεκρη επίθεση της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου. Στον δημοσιογράφο που τον ρώτησε, στο πλαίσιο των δηλώσεών του αυτών, εάν η λύση για τον ίδιο θα ήταν να ριφθεί «κάποιου είδους πυρηνική βόμβα σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας, να την ισοπεδώσει και να σκοτώσει όλο τον κόσμο», ο υπουργός απάντησε, ότι «Είναι μια εναλλακτική επιλογή». Πρόσθεσε, ότι όποιος κυματίζει μια σημαία της Παλαιστίνης ή της Χαμάς «δεν πρέπει να συνεχίσει να ζει στο πρόσωπο της Γης», και πρότεινε την ανακατάληψη ολόκληρης της Λωρίδας και την ανοικοδόμηση των ισραηλινών εποικισμών, που υπήρχαν εκεί πριν το Ισραήλ αποσυρθεί από την περιοχή, το 2005.

Οι διακηρύξεις εξόντωσης του πληθυσμού της Γάζας, οι προτροπές για ολοκληρωτική καταστροφή, αφανισμό, εκμηδένιση των Παλαιστινίων, πληθαίνουν εκ μέρους κρατικών αξιωματούχων και όχι μόνον. Συνεντευξιαζόμενοι σε ισραηλινά κανάλια, όπως το Κανάλι 14, το οποίο πρόσκειται στον Νετανιάχου, καλούν το ισραηλινό κράτος «να μετατρέψει τη Γάζα σε Δρέσδη». Το Κανάλι 12, ο πιο δημοφιλής ειδησεογραφικός σταθμός του Ισραήλ, δημοσίευσε ένα ρεπορτάζ για αριστερούς Ισραηλινούς, που καλούν να «στήσουμε χορό στα ερείπια της Γάζας». Αναφορές σε γενοκτονία και προτροπές να «διαγράψουν από το χάρτη» και «να ισοπεδώσουν» τη Γάζα, κατακλύζουν τα ισραηλινά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ επίσης στο Τελ Αβίβ, στο ίδιο κλίμα τοποθετούνται πανό που γράφουν «να μην μείνει κανένας κάτοικος της Γάζας».

Η Διακήρυξη εξόντωσης, λοιπόν, των Παλαιστινίων είναι γεγονός, το οποίο δεν μπορεί να αμφισβητηθεί. Άλλο τόσο, όμως, γεγονός είναι και η θηριώδης εφαρμογή της, με τον εκπρόσωπο του ισραηλινού στρατού, Ντάνιελ Χαγκάρι, να προειδοποιεί ήδη από τον Οκτώβριο 2023 ότι «η έμφαση δίνεται στη ζημιά και όχι στην ακρίβεια».

Σύμφωνα με δημοσίευμα του ιστότοπου +972 Magazine (30-11-2023), που υπογράφει ο Yuval Abraham, δημοσιογράφος και ακτιβιστής με έδρα την Ιερουσαλήμ, το 2019 ο ισραηλινός στρατός δημιούργησε ένα νέο κέντρο με στόχο τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης για την επιτάχυνση της δημιουργίας στόχων:

«Το Targets Administrative Division είναι μια μονάδα που περιλαμβάνει εκατοντάδες αξιωματικούς και στρατιώτες και βασίζεται σε ικανότητες τεχνητής νοημοσύνης», δήλωσε ο πρώην αρχηγός του επιτελείου του IDF Aviv Kochavi σε μια διεξοδική συνέντευξη στο Ynet νωρίτερα φέτος. «Πρόκειται για ένα μηχάνημα που, με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης, επεξεργάζεται πολλά δεδομένα καλύτερα και γρηγορότερα από οποιονδήποτε άνθρωπο και τα μεταφράζει σε στόχους για επίθεση», συνέχισε ο Kochavi. «Το αποτέλεσμα ήταν ότι στην Επιχείρηση Guardian of the Walls [το 2021], από τη στιγμή που ενεργοποιήθηκε αυτό το μηχάνημα, δημιουργούσε 100 νέους στόχους κάθε μέρα. Βλέπετε, στο παρελθόν υπήρχαν φορές στη Γάζα που δημιουργούσαμε 50 στόχους ετησίως. Και εδώ το μηχάνημα παρήγαγε 100 στόχους σε μια μέρα». «Ετοιμάζουμε τους στόχους αυτόματα και εργαζόμαστε σύμφωνα με μια λίστα ελέγχου», είπε στο +972 και στο Local Call μια από τις πηγές, που εργάστηκαν στη νέα Διεύθυνση Διαχείρισης Στόχων. «Είναι πραγματικά σαν εργοστάσιο. Δουλεύουμε γρήγορα και δεν υπάρχει χρόνος να εμβαθύνουμε στον στόχο. Η άποψη είναι ότι κρινόμαστε ανάλογα με το πόσους στόχους καταφέρνουμε να δημιουργήσουμε. Έτσι, αυτοματοποιημένα συστήματα, όπως το Habsora, έχουν διευκολύνει σημαντικά το έργο των ισραηλινών αξιωματικών πληροφοριών στη λήψη αποφάσεων κατά τη διάρκεια στρατιωτικών επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένου του υπολογισμού πιθανών απωλειών. Πέντε διαφορετικές πηγές επιβεβαίωσαν, ότι ο αριθμός των αμάχων, που ενδέχεται να σκοτωθούν σε επιθέσεις σε ιδιωτικές κατοικίες είναι γνωστός εκ των προτέρων στις ισραηλινές υπηρεσίες πληροφοριών και εμφανίζεται ξεκάθαρα στο αρχείο στόχου στην κατηγορία «παράπλευρες ζημιές». «Στο παρελθόν, δεν σημειώναμε τακτικά τα σπίτια των κατώτερων μελών της Χαμάς για βομβαρδισμούς», είπε ένας αξιωματούχος ασφαλείας που συμμετείχε σε επιθέσεις σε στόχους κατά τη διάρκεια προηγούμενων επιχειρήσεων. «Στην εποχή μου, αν το σπίτι στο οποίο δούλευα έφερε την επισήμανση Collateral Damage 5, δεν θα εγκρινόταν πάντα [για επίθεση]». Τέτοια έγκριση, είπε, θα λάμβανε μόνο εάν ένας ανώτερος διοικητής της Χαμάς ήταν γνωστό ότι ζούσε στο σπίτι. «Όπως αντιλαμβάνομαι, σήμερα μπορούν να σημαδέψουν όλα τα σπίτια [οποιουδήποτε στρατιωτικού στελέχους της Χαμάς ανεξαρτήτως βαθμού]», συνέχισε η πηγή. «Είναι πολλά σπίτια. Τα μέλη της Χαμάς, που δεν έχουν κάποια σημασία ζουν σε σπίτια σε όλη τη Γάζα. Έτσι σημαδεύουν το σπίτι και βομβαρδίζουν το σπίτι και σκοτώνουν όλους εκεί».

Σύμφωνα με δημοσίευμα του CNN (14-12) σχεδόν τα μισά από τα πυρομαχικά αέρος-εδάφους που έχει χρησιμοποιήσει το Ισραήλ στη Γάζα μετά την 7η Οκτωβρίου είναι ακαθοδηγούμενα, γνωστά αλλιώς ως «χαζές βόμβες». Η αξιολόγηση, που συντάχθηκε από το Γραφείο του Διευθυντή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ και περιγράφεται στο CNN αναφέρει, ότι περίπου το 40-45% από τα 29.000 πυρομαχικά αέρος-εδάφους που χρησιμοποίησε το Ισραήλ δεν ήταν καθοδηγούμενα.

Σύμφωνα με έρευνες και στοιχεία του ΟΗΕ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, το μέγεθος των καταστροφών  που έχουν προκαλέσει ήδη οι ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις ξεπερνάει τις καταστροφές, που έχουν καταγραφεί εξαιτίας των αμερικανικών βομβαρδισμών στην Μοσούλη, αλλά ακόμα και στην Δρέσδη.

Η καταστροφή συγκρίνεται μόνο με εκείνη που άφησε πίσω του ο ανηλεής βομβαρδισμός των γερμανικών πόλεων από τους Συμμάχους κατά τον Β´ Παγκόσμιο Πόλεμο. «Η λέξη «Γάζα» θα μείνει στην ιστορία μαζί με τη Δρέσδη και άλλες διάσημες πόλεις που έχουν βομβαρδιστεί», υποστηρίζει ο Ρόμπερτ Πέιπ πολιτικός επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο: «Αυτό που βλέπετε στη Γάζα εντάσσεται στο κορυφαίο 25% των πιο σφοδρών τιμωρητικών εκστρατειών στην ιστορία», δήλωσε πρόσφατα ο ειδήμων στους αεροπορικούς βομβαρδισμούς Ρόμπερτ Πέιπ. Τα καταγεγραμμένα στοιχεία και αριθμοί, έπειτα από τρεις μήνες σφαγής, εξηγούν γιατί ο Αμερικανός επιστήμονας έχει δίκιο. Σύμφωνα με ειδικούς που εξετάζουν τις ζημιές μέσω δορυφόρων και τηλεπισκόπησης -που παρακολουθεί τα φυσικά χαρακτηριστικά μετρώντας την ανακλώμενη και εκπεμπόμενη ακτινοβολία από απόσταση- οι Ισραηλινοί προκάλεσαν καταστροφή συγκρινόμενη με τους πιο καταστροφικούς αστικούς πολέμους στη σύγχρονη ιστορία» (Νέα, 30-12-2023, με πληροφορίες από την The Wall Street Journal).

Συγκεκριμένα, μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου, το ισραηλινό κράτος έχει ρίξει 29.000 βόμβες, πυρομαχικά και οβίδες στη λωρίδα, ενώ οι ΗΠΑ είχαν ρίξει μόλις 3.678 στο Ιράκ, το διάστημα 2004-2010, σχεδόν το 70% από τα 439.000 σπίτια της Γάζας και τα μισά περίπου κτίριά της έχουν υποστεί ζημιές ή καταστραφεί. Οι νεκροί ξεπερνούν τους 21.000 και οι τραυματίες τους 55.000 ανθρώπους οι περισσότεροι εκ των οποίων γυναίκες και παιδιά, ενώ θαμμένοι κάτω από τα ερείπια παραμένουν 8.000 «αγνοούμενοι». Τα περισσότερα από τα 36 νοσοκομεία της Λωρίδας είναι κλειστά και μόνο οκτώ δέχονται ασθενείς, το μεγαλύτερο μέρος της υποδομής ύδρευσης, ηλεκτρικής ενέργειας, επικοινωνιών και υγειονομικής περίθαλψης δεν επισκευάζεται.

Από τα μέσα Δεκεμβρίου, περισσότεροι από 800.000 άνθρωποι δεν είχαν σπίτι για να επιστρέψουν, διαπίστωσε η Παγκόσμια Τράπεζα. «Στην καλύτερη περίπτωση, θα χρειαστούν δεκαετίες», δήλωσε η Caroline Sandes, εμπειρογνώμονας για την ανάπλαση μετά από συγκρούσεις στο Πανεπιστήμιο Κίνγκστον στο Ηνωμένο Βασίλειο. Σύμφωνα με το Shelter Cluster, έναν φορέα που βοηθάει ανθρώπους που υπέστησαν καταστροφές, θα χρειαστεί τουλάχιστον ένας χρόνος για να καθαριστούν τα ερείπια στη Γάζα, καθώς θα πρέπει να αφαιρεθούν με ασφάλεια πυρομαχικά που δεν εξερράγησαν. Η ανοικοδόμηση των σπιτιών θα διαρκέσει 7 έως 10 χρόνια, εάν υπάρχει διαθέσιμη χρηματοδότηση, σύμφωνα με τον φορέα, ενώ το κόστος, δίχως να συμπεριληφθεί η προσωρινή στέγαση, εκτιμάται στα 3,5 δισ. δολάρια.

Εσπεριδοειδή, ελαιώνες και θερμοκήπια έχουν εξαφανιστεί. Πάνω από τα 2/3 των σχολείων της Λωρίδας της Γάζας έχουν υποστεί ζημιές. Ο βομβαρδισμός έχει προκαλέσει ζημιές σε βυζαντινές εκκλησίες και αρχαία τζαμιά, εργοστάσια και πολυκατοικίες, εμπορικά κέντρα και ξενοδοχεία, θέατρα και σχολεία. Σύμφωνα με ανάλυση δορυφορικών δεδομένων από εμπειρογνώμονες τηλεπισκόπησης στο Πανεπιστήμιο City της Νέας Υόρκης και στο Oregon State University, έως και το 80% των κτιρίων στη βόρεια Γάζα, όπου οι βομβαρδισμοί ήταν πιο σοβαροί, έχουν υποστεί ζημιές ή έχουν καταστραφεί.

Πρόκειται για ποσοστό υψηλότερο από εκείνο στη Δρέσδη το 1945!

Περίπου το 85% των 2,2 εκατομμυρίων ανθρώπων της Λωρίδας της Γάζας έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους και περιορίζονται από τους Ισραηλινούς σε λιγότερο από το ένα τρίτο της λωρίδας, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, πλήθος ανθρώπων κοιμούνται στον δρόμο και καίνε σκουπίδια για να μαγειρέψουν, ενώ οι ασθένειες εξαπλώνονται.

Θάνατος, εξαθλίωση, πόνος, καμένη γη, ερείπια, εκτοπισμός, ταπείνωση, ακρωτηριασμένοι άνθρωποι, επιδημίες, ασιτία, έλλειψη νερού, καθημερινός τρόμος και ακόμη περισσότερα είναι όσα εννοεί και συμπεριλαμβάνει το ισραηλινό κράτος στην επίτευξη του στόχου περί «αποριζοσπαστικοποίησης» των Παλαιστινίων και αποστρατικοποίησης της Λωρίδας της Γάζας και δημιουργίας ζωνών ασφαλείας.

Μετά την 7η Οκτωβρίου, τουλάχιστον 300 Παλαιστίνιοι έχουν δολοφονηθεί στην Δυτική Όχθη και 5.000 έχουν συλληφθεί και φυλακισθεί, ενώ επίσης 1.000 Παλαιστίνοι από την Γάζα έχουν φυλακισθεί, συμπεριλαμβανομένων ηλικιωμένων, γυναικών και παιδιών, στο νέο Γκουάνταμο, που αποτελούν οι ισραηλινές φυλακές, όπου τα βασανιστήρια, η στέρηση ύπνου, οι ταπεινώσεις, η ασιτία, οι εξευτελισμοί, οι επιθέσεις με σκύλους και οι δολοφονίες αποτελούν ρουτίνα. Εκατοντάδες συλληφθέντες οδηγούνται πρώτα σε στρατιωτικές βάσεις με δεμένα τα μάτια, γυμνώνονται, ανακρίνονται και κακοποιούνται, ενώ παραμένουν με χειροπέδες σε χέρια και πόδια, με τους συγγενείς τους να αγνοούν την τοποθεσία όπου κρατούνται.

Δεν χωρά αμφιβολία, ότι οι διαβεβαιώσεις του χασάπη Νετανιάχου και των λοιπών ισραηλινών κρατικών αξιωματούχων, ότι θα συνεχίσουν όσα φρικώδη έχουν παρατεθεί, για «όσο χρειαστεί», σημαίνει πολύ απλά, ότι ο εκτοπισμός του συνόλου του πληθυσμού της Λωρίδας της Γάζας αποτελεί την «τελική λύση» του ισραηλινού κράτους με την συμφωνία και την συναίνεση ΗΠΑ, ΕΕ, και Μεγάλης Βρετανίας.

Οι ΗΠΑ και όσα κράτη συμμετέχουν και στηρίζουν το μακελειό, δεν είναι, βέβαια, απλοί παρατηρητές ενός αφανισμού ο οποίος απλά χαρακτηρίζεται «δυσανάλογη» απάντηση του ισραηλινού κράτους στην 7η Οκτωβρίου και την Χαμάς. Έχουν υπογράψει φαρδιά πλατιά την δηλωμένη και εφαρμοσμένη πλέον διακήρυξη εξόντωσης των Παλαιστινίων. Αυτό ακριβώς δηλώνει, η επίσης δηλωμένη πρόθεση των ισραηλινών μακελάρηδων να εγγυηθούν από εδώ και στο εξής την «ασφάλεια» στην Λωρίδα της Γάζας, στην οποία, προφανώς, όσοι παραμείνουν θα αποτελούν φαντάσματα, που θα κυκλοφορούν στα ερείπια ενός απόκοσμου τοπίου. Θα θυμίσουμε, ότι ο Τραμπ είχε ήδη αναγνωρίσει εκ μέρους των ΗΠΑ και επισήμως την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ και τα Υψίπεδα του Γκολάν ως κυρίαρχο ισραηλινό έδαφος.

Ο υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, στις 10 Δεκεμβρίου, απαντώντας στην ερώτηση πότε υπολογίζει ότι ο Ισραηλινός Στρατός θα ολοκληρώσει τη στρατιωτική του εκστρατεία, απάντησε ωμά: «Αυτές είναι αποφάσεις που πρέπει να λάβει το Ισραήλ». Στις 8 Δεκεμβρίου, ασκώντας βέτο σε ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που ζητούσε άμεση κατάπαυση του πυρός, ο αναπληρωτής πρέσβης των ΗΠΑ δήλωσε, ότι μια τέτοια διακοπή θα «φύτευε μόνο τους σπόρους για τον επόμενο πόλεμο, επειδή η Χαμάς δεν επιθυμεί μια διαρκή ειρήνη».

Οι ΗΠΑ προτείνουν υποκριτικά σαν λύση την ανασυγκρότηση μιας «αναζωογονημένης» Παλαιστινιακής Αρχής, που θα αναλάβει την διακυβέρνηση της Λωρίδας της Γάζας. Γνωρίζουν πολύ καλά ότι πλέον ουδείς εμπιστεύεται τον Αμπάς, ο οποίος δεν εμπόδισε ούτε κατ’ ελάχιστο τις συστηματικές μεθοδεύσεις επέκτασης του εποικισμού της Δυτικής Όχθης κατά το πρώτο εξάμηνο του 2023, εκ μέρους της κυβέρνησης του Νετανιάχου, που προώθησε και ενέκρινε άδειες για 13.000 νέες κατοικίες σε οικισμούς στη Δυτική Όχθη, τον υψηλότερο αριθμό που έχει καταγραφεί από το 2012.

Σύμφωνα με την επίσημη ρητορική των ΗΠΑ, έτσι όπως αυτή εκφράζεται είτε μέσω κρατικών αξιωματούχων είτε μέσω διαφόρων συμβούλων σε θέματα γεωπολιτικής και ασφάλειας είτε μέσω της αρθρογραφίας δημοσιογράφων, ο Νετανιάχου οφείλει να απομακρυνθεί, έστω βραχυπρόθεσμα, όπως και ο Αμπάς. Ο Νετανιάχου, όπως δήθεν ισχυρίζονται πρέπει να κατανοήσει, ότι δεν μπορεί το ισραηλινό κράτος να ξανακαταλάβει την Γάζα και ότι η μόνη τελική εγγύηση ασφαλείας θα είναι μια ειρηνευτική συμφωνία με ένα, επίσης, ειρηνικό παλαιστινιακό κράτος, επιστρέφοντας στη συμφωνία του 1967.

Όσον αφορά την διαδικασία, που θα οδηγήσει στο παραπάνω αποτέλεσμα, ισχυρίζονται ότι αυτή μπορεί να δρομολογηθεί μέσω μιας «ομαλοποίησης», την οποία θα εγγυηθούν οι ίδιες οι ΗΠΑ, περιφερειακές δυνάμεις και φυσικά κράτη του Κόλπου, όπως η Σαουδική Αραβία, η Ιορδανία, η Αίγυπτος και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Σημειωτέον, ότι το Μπαχρέιν, το Μαρόκο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν δηλώσει, ότι δεν σκοπεύουν να εγκαταλείψουν τις σχέσεις τους με το Ισραήλ, ενώ και ο διάδοχος του θρόνου Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν της Σαουδικής Αραβίας, σε μια συνάντηση με τον σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν στις 13 Δεκεμβρίου, δήλωσε ότι θα κινηθεί στην ίδια κατεύθυνση που τέθηκε με τις περιβόητες Συμφωνίες του Αβραάμ.

Την 1η Νοεμβρίου, ο αξιωματούχος της Χαμάς Γκαζί Χαμάντ, απολαμβάνοντας την ασφάλεια(;) που του παρέχει ο Λίβανος, μιλώντας στο λιβανέζικο πρακτορείο ειδήσεων LBCI news, δήλωσε ότι:

«Το Ισραήλ είναι μία χώρα που δεν έχει θέση στη γη μας, πρέπει να δώσουμε ένα μάθημα στο Ισραήλ και θα το κάνουμε αυτό ξανά και ξανά. Η πλημμύρα της Al-Aqsa είναι μόνο η πρώτη φορά, και θα υπάρξει μια δεύτερη, μια τρίτη, μια τέταρτη. Γιατί έχουμε την αποφασιστικότητα… να πολεμήσουμε.Η ύπαρξη του Ισραήλ είναι αυτό που προκαλεί όλο αυτόν τον πόνο, το αίμα και τα δάκρυα. Το Ισραήλ φταίει, όχι εμείς. Εμείς είμαστε τα θύματα της κατοχής. Τελεία και παύλα. Κανείς δεν πρέπει να μας κατηγορεί. Στις 7 Οκτωβρίου, στις 10 Οκτωβρίου, στο ένα εκατομμύριο Οκτωβρίου – ό,τι κάνουμε είναι δικαιολογημένο».

Με τη Χαμάς να δεσμεύεται να επαναλάβει την 7η Οκτωβρίου έως ότου το Ισραήλ «εκμηδενιστεί», με την Χεζμπολάχ να πυκνώνει τις επιθέσεις εναντίον του βορείου Ισραήλ, με τις αμερικανικές βάσεις στο Ιράκ, την βορειοανατολική Συρία και την ευρύτερη περιοχή του Κόλπου να έχουν δεχθεί πάνω από 100 επιθέσεις, με τους Χούτι της Υεμένης να σαμποτάρουν την παγκόσμια ναυτιλία στην Ερυθρά Θάλασσα και με το Ισραήλ να δηλώνει ότι, εκτός από τα έξι μέτωπα στα οποία απάντησε (Γάζα, Δυτική Όχθη, Ιράκ, Συρία, Λίβανος και Υεμένη), εκκρεμεί μια απάντηση στο έβδομο, δηλαδή στο Ιράν, είναι φανερό ότι η «σταθεροποίηση», που διαπραγματεύονται οι ΗΠΑ στις συνομιλίες τους με Ισραήλ, Κατάρ, Αίγυπτο και Ιορδανία, είναι μάλλον μια στάχτη στα μάτια όσων πιστεύουν πως ο εφιάλτης για την Γάζα θα έχει τέλος…

31-12-2023

Συσπείρωση Αναρχικών

Δημοσιεύθηκε στην ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ, φ.244, Ιανουάριος 2024

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog ΟΛΑ ΛΑΘΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διάφορα ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δική σας ενημέρωση.