Τρίτη 25 Νοεμβρίου 2014

Chagas (Τσάγκας): Η νέα ασθένεια που σκορπά τον τρόμο!


Ονομάζεται Chagas, «μικρόβιο του φιλιού» ή «φιλί του θανάτου»...
είναι δυνητικά θανατηφόρο, ενώ υπολογίζεται πως έχουν μολυνθεί από αυτό χωρίς να το γνωρίζουν τουλάχιστον 300.000 άτομα στις ΗΠΑ!

Οι επιστήμονες μάλιστα κάνουν λόγο για το νέο... AIDS εξαιτίας του τρόπου εξέλιξης και των αφανών συμπτωμάτων στο ξεκίνημα της νόσου, η οποία θεραπεύεται μόνο στα αρχικά στάδιά της.


Την ίδια ώρα πάντως, αρκετοί γιατροί δεν έχουν καν γνώση της συγκεκριμένης ασθένειας, με αποτέλεσμα να μην ελέγχουν τους ασθενείς τους γι΄ αυτή.

Και μπορεί ερευνητές, στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής American Society of Tropical Medicine and Hygiene στη Νέα Ορλεάνη, να τόνισαν ότι αν ο «ιός του φιλιού» διαγνωσθεί έγκαιρα μπορεί να θεραπευτεί, έκρουσαν ωστόσο τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με τη δυσκολία αυτή, αλλά και την έλλειψη φαρμάκων για τη θεραπεία του.

Τα αρχικά συμπτώματα της νόσου που προκαλείται από το παράσιτο, Trypanosoma cruzi και μεταδίδεται μέσω των kissing bugs (οικογένεια εντόμων που τρέφεται με αίμα) είναι: πυρετός, κόπωση, πόνος στο σώμα, εξανθήματα, διάρροια και έμετος, ενώ μία από τις πρώτες οπτικές ενδείξεις είναι η δερματοπάθεια και το πρήξιμο του ματιού.

Σε περίπτωση που εξελιχθεί προκαλεί καρδιακή ανεπάρκεια και άλλες θανατηφόρες επιπλοκές, οι οποίες δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν τη στιγμή που εμφανίζονται.
«Μείναμε έκπληκτοι από τον υψηλό αριθμό των ατόμων που διαγνώστηκαν με Τσάγκας στο αίμα, αλλά και τα ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά καρδιοπαθειών που οφείλονται σε αυτό», δήλωσε ο Nolan Garcia, επιδημιολόγος του Baylor College of Medicine.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τους ειδικούς, οι περισσότεροι από τους ανθρώπους που έχουν μολυνθεί με Chagas κόλλησαν στο Μεξικό ή τη Νότια Αμερική πριν εισέλθουν στις ΗΠΑ.



Ποια είναι τα ακραία συμπτώματα της νόσου, η οποία σκότωσε τον Δαρβίνο.
Tο όνομα της είναι ασθένεια του Chagas (τσάγκας) και ακόμη δεν έχει γίνει ευρέως γνωστή στον κόσμο. Οι επιστήμονες όμως που την έχουν εντοπίσει και την παρακολουθούν, την παρομοιάζουν με το AIDS. Προκαλείται από μολυσμένα έντομα, κυρίως κοριούς, είναι παρασιτική, σκοτώνει, και μέχρι στιγμής στη λατινική αμερική είναι φορείς ή έχουν νοσήσει 10.000.000 άνθρωποι.

Η νόσος του Τσάγκας ή αλλιώς “αμερικάνικη τρυπανοσωμίαση”, ανιχνεύεται δύσκολα, ενώ στους φορείς, έχει μεγάλη περίοδο επώασης μέσα στον οργανισμό τους, μέχρι να νοσήσουν και να εκδηλώσουν τα πρώτα συμπτώματα.
Τα συμπτώματα ποικίλουν και δεν είναι ίδια για κάθε άνθρωπο, όμως πλέον οι γιατροί, έχουν πάρει οδηγίες να είναι περισσότερο προσεκτικοί. Ένας πυρετός, ένα αίσθημα αδυναμίας, ακόμη και ένα πρήξιμο στο μάτι μπορεί να είναι κάποια σημάδια για την νόσο αυτή.
Στη συνέχεια και μετά από μια μεγάλη περίοδο ύφεσης (δηλαδή κάποιος μπορεί να είναι φορέας να παρουσιάσει ένα σύμπτωμα και μετά για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα να είναι και να νιώθει υγιής), η ασθένεια χτυπά βάναυσα και εκδηλώνεται με δυσκοιλιότητα και πόνους στην κοιλιά, με προβλήματα στο πεπτικό σύστημα και αναίτιους εμετούς, με διόγκωση των εντέρων και υπερβολική διόγκωση της καρδιάς.

Η ασθένεια μεταδίδεται και κατά τη μετάγγιση αίματος, ενώ δυσκολότερα την περνάει η έγκυος μητέρα στο παιδί της. Στη Νότιο Αμερική, όλο και περισσότεροι άνθρωποι φαίνεται να νοσούν. Το Μεξικό, η Βολιβία, η Κολομβία, το Εκουαδόρ, είναι οι χώρες που παρουσιάζουν τα περισσότερα προβλήματα, ενώ οι επιστήμονες υπολογίζουν τον αριθμό των ανθρώπων που νοσούν στα 10.000.000.
Ένα άλλο όνομα που της έχουν δώσει είναι η «νόσος των φτωχών», γιατί προσβάλλει ανθρώπους που ζουν σε υποβαθμισμένες περιοχές, σε φτωχές περιοχές, ενώ στις ΗΠΑ οι περισσότεροι πάσχοντες είναι μετανάστες από το Μεξικό και άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής. Ο αριθμός τους ξεπερνάει τους 30.000.
Οι γιατροί λένε ότι μπορεί να θεραπευτεί μόνο εάν διαγνωστεί έγκαιρα, με εξαιρετικά βαριά φαρμακευτική αγωγή (τουλάχιστον για διάστημα 3 μηνών), η οποία όπως είναι φυσικό έχει και υψηλό κόστος.
Σαν κύριο φορέα μετάδοσης οι γιατροί θεωρούν τους μολυσμένους κοριούς. Όταν κάποιος δαγκωθεί από έναν τέτοιο κοριό, το παράσιτο “κρούζειο τρυπανόσωμα”, απελευθερώνεται στο αίμα και καταλήγει στην καρδιά όπου και ζει και πολλαπλασιάζεται.
1 στους 4 ανθρώπους θα πεθάνει αιφνιδίως και με διογκωμένη καρδιά.

Η νόσος του Chagas πήρε το όνομά της από τον βραζιλιάνο γιατρό που την πρωτοπεριέγραψε το 1909 – τον δρα Κάρλος Ριμπέιρο Τζουστινιάνο Τσάγκας.
Πολλοί επιστήμονες πιστεύουν επίσης ότι και ο ίδιος ο Κάρολος Δαρβίνος νόσησε και πέθανε από την νόσο αυτή. Στο ημερολόγιο του μάλιστα είχε γράψει ότι τον δάγκωσε ένα μαύρο έντομο δίχως φτερά. Προφανώς η επώαση κράτησε πολλά χρόνια όπως είπαμε και 47 χρόνια αργότερα πέθανε από την καρδιά του με τα συμπτώματα που περιγράψαμε.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog ΟΛΑ ΛΑΘΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διάφορα ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δική σας ενημέρωση.