Οι ερευνητές συνεργάστηκαν με τους αυτόχθονες της περιοχής και τα ευρήματα ενθουσίασαν και τις δύο πλευρές (Πηγή: D.Vadiveloo © Gundjeihmi Aboriginal Corporation) |
Νέα μελέτη στο περιοδικό Nature εξετάζει λίθινα εργαλεία και άλλα ευρήματα από το Ματζεντμπέμπε της βόρειας Αυστραλίας, μια τοποθεσία διάσημη για τις βραχογραφίες της, η οποία θεωρείται ο αρχαιότερος ανθρώπινος οικισμός στην ήπειρο.
Τα ιζήματα μέσα στα οποία βρέθηκαν αυτά τα αντικείμενα έχουν ηλικία περίπου 65.000 ετών, όπως διαπιστώθηκε με τη μέθοδο OSL, η οποία εξετάζει πόσος καιρός έχει περάσει από τότε που ένας κόκκος χαλαζία στην άμμο εκτέθηκε για τελευταία φορά στο φως. Την αξιοπιστία της ραδιοχρονολόγησης ενισχύει το γεγονός ότι οι ηλικίες που μετρήθηκαν ήταν μεγαλύτερες στα βαθύτερα ιζήματα και αυξάνονταν σταδιακά προς τα πάνω.
Τα ευρήματα, λένε οι ερευνητές, έχουν συνέπειες για μια σειρά από ανθρωπολογικά ερωτήματα: πρώτον, δείχνουν ότι ο Homo sapiens μάλλον δεν ευθύνεται για την εξαφάνιση των μεγαλόσωμων ζώων της Αυστραλίας, αφού η εξαφάνιση αυτή δεν συνέβη παρά πολύ αργότερα, πριν από περίπου 45.000 χρόνια.
Ξαναγράφεται το ταξίδι του ανθρώπου από την Αφρική προς τις υπόλοιπες ηπείρους
Τα συμπεράσματα φαίνεται επίσης να σπρώχνουν προς τα πίσω κάποιες βασικές χρονολογίες στην πορεία του ανθρώπου από την Αφρική στις υπόλοιπες ηπείρους. Σύμφωνα με την κρατούσα θεωρία, ο σύγχρονος άνθρωπος εμφανίστηκε πριν από τουλάχιστον 200.000 χρόνια αλλά δεν άρχισε να εξαπλώνεται στην Ευρώπη παρά μόνο 45.000 χρόνια πριν. Η μετανάστευση προς την Ασία πρέπει να άρχισε νωρίτερα, πριν από 80.000 χρόνια. Και οι πρώτοι άνθρωποι μετανάστευσαν στην Αυστραλία από τη Νοτιοανατολική Ασία πριν από περίπου 45 με 50 χιλιάδες χρόνια.
Τα νέα ευρήματα υποδεικνύουν ότι η μετακίνηση προς τα ανατολικά πρέπει να ήταν πολύ γρήγορη, αφού οι σύγχρονοι άνθρωποι είχαν ήδη φτάσει εκεί πριν από 65.000 χρόνια. Και αυτό σημαίνει ότι πρέπει να συνυπήρξαν με τον Άνθρωπο της Φλόρες, ή Homo florensiensis, ένα μικρόσωμο είδος ανθρώπου που ζούσε στην Ινδονησία μέχρι πριν από 60.000 χρόνια.
Επιπλέον, οι σημερινοί Αβορίγινες φέρουν στο DNA τους γονίδια από τους Νεάντερταλ και τους Ντενίσοβαν, δύο συγγενικά είδη ανθρώπου. Η νέα μελέτη δείχνει ότι τα κύματα επιμειξίας από τα οποία προήλθαν αυτά τα γονίδια πρέπει να συνέβησαν νωρίτερα από ό,τι είχε εκτιμηθεί ως σήμερα.
Η ιστορία των Αβορίγινων πάει ακόμη πιο πίσω στον χρόνο
Τα αποτελέσματα της μελέτης, σχολιάζουν οι ερευνητές, προκάλεσαν ενθουσιασμό όχι μόνο στους ίδιους αλλά και στους ίδιους της Αβορίγινες της περιοχής, που βλέπουν την ιστορία τους να πηγαίνει ακόμα πιο πίσω στο χρόνο.
Φαίνεται εξάλλου ότι οι πρόγονοί τους, οι πρώτοι που κατέκτησαν την ήπειρο, διέθεταν προηγμένη τεχνολογία και πολιτισμό: τα ευρήματα περιλαμβάνουν τα αρχαιότερα λίθινα τσεκούρια που έχουν γυαλιστεί με τριβή, λίθινες αιχμές για κυνήγι, πέτρες για το άλεσμα σπόρων, καθώς και μεγάλες ποσότητες ώχρας, μιας χρωστικής ουσίας που έβρισκε χρήση στη συμβολική και καλλιτεχνική έκφραση.
Newsroom ΔΟΛ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Αποποίηση ευθυνών: Το ιστολόγιο δεν παρέχει συμβουλές, προτροπές και καθοδήγηση.
Εισέρχεστε & εξέρχεστε με δική σας ευθύνη :)