Σωρεία παράλογων διατάξεων που προκαλούν κάθε πολιτισμένο άνθρωπο και όχι μόνον τους φιλόζωους περιλαμβάνει, όπως υποστηρίζουν με επιχειρήματα, οι φιλοζωικές οργανώσεις, το σχέδιο νόμου που προωθεί το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης τόσο για τα δεσποζόμενα ζώα όσο και για τα αδέσποτα.Σύμφωνα με προσεκτική μελέτη του περιεχομένου του εν λόγω νομοσχεδίου από την Πανελλήνια Φιλοζωική Ομοσπονδία, δεκάδες διατάξεις του αποτελούν «μαύρες σελίδες» που αντί να επιχειρούν να βοηθήσουν στο υπαρκτό πρόβλημα του περιορισμού των αδεσπότων, το επιτείνουν με νομοθετικές ρυθμίσεις που γυρίζουν χρόνια πίσω την αντιμετώπιση των ζώων συντροφιάς, δεσποζόμενων και αδέσποτων και παραπέμπουν σε μεθόδους μαζικής εξόντωσης.
Οι μαύρες διατάξεις Τσιρώνη - Αποστόλου
Η Πανελλήνια Φιλοζωϊκη Ομοσπονδία, έχει επισημάνει ορισμενα μόνον από τα πιόκραυγαλέα σημεία του νομοσχεδίου:
Απαγορεύει διά ρητών διατάξεων, τη φιλοζωική δράση των πολιτών και των σωματείων. Και συγκεκριμένα τη διάσωση, στείρωση, φιλοξενία αδέσποτων ζώων καθώς και κάθε προσπάθεια από πολίτες η σωματεία να δοθούν τα αδέσποτα για υιοθεσία!
Οι μαύρες διατάξεις Τσιρώνη - Αποστόλου
Η Πανελλήνια Φιλοζωϊκη Ομοσπονδία, έχει επισημάνει ορισμενα μόνον από τα πιόκραυγαλέα σημεία του νομοσχεδίου:
Απαγορεύει διά ρητών διατάξεων, τη φιλοζωική δράση των πολιτών και των σωματείων. Και συγκεκριμένα τη διάσωση, στείρωση, φιλοξενία αδέσποτων ζώων καθώς και κάθε προσπάθεια από πολίτες η σωματεία να δοθούν τα αδέσποτα για υιοθεσία!
Ουσιαστικά, έτσι, απαγορεύει τη δράση των φιλοζωικών σωματείων, καθώς περιορίζει μέχρι εξαφανίσεως τους σκοπούς που υπηρετούν.
Οποιος πολίτης η σωματείο παραβιάσει το νόμο και περιθάλπτει η φιλοξενεί η διασώζει και βρίσκει οικογένεια στα αδέσποτα, τιμωρείται με χρηματικό πρόστιμο από 5 ως 15 χιλιάδες ευρώ και με ποινή φυλάκισης ενός έτους.
Θεωρείται παράνομος έμπορος.
Περιορίζει το ρόλο των φιλοζωικών σωματείων σε "επικουρικό" του (ανύπαρκτου) έργου των δήμων και μόνον εφόσον οι Δήμοι το επιτρέπουν θέτοντας παράλληλα ανέφικτες προδιαγραφές για μια συμμετοχή εν τελει παθητική.
Ο αποκλεισμός των φιλοζωικών από την ενεργό περίθαλψη έχει άμεσο αντίκτυπο και στα κακοποιημένα ζώα, που μεχρι τωρα παραδίνονταν σε φιλοζωικές οι οποιες τους προσέφεραν την απαραίτητη ανθρώπινη φροντίδα και στοργή για να συνέλθουν απο την κακομεταχειριση . Τωρα θα παραδίδονται και αυτά στις (ανύπαρκτες) δομές των Δήμων.
Η σίτιση αδέσποτων σκύλων και γατών από τους πολίτες που χρόνια τα ταίζουν και τα φροντίζουν, θα επιτρέπεται πλέον μόνο στα σημεία που θα αποφασίζει ο Δήμος.
Εισάγονται τοσοι περιορισμοί στους χώρους οπου θα επιτρέπεται η επανένταξη αδέσποτων ζώων (πεντακόσια μέτρα περιμετρικά από αρχαιολογικούς χώρους, νοσοκομεία, δημόσιες υπηρεσίες, σχολεία, κλπ κλπ που στην ουσία δεν θα είναι δυνατή στον αστικό ιστό, ενω ταυτόχρονα προβλέπεται η εγκατάστασή τους σε εκχερσωμένες και απομονωμένες περιοχές. Η διάταξη αυτή είχε εισαχθεί τον περασμένο Φεβρουάριο προς ψήφιση και αποσύρθηκε μετά τη γενικευμένη κατακραυγή .
Καταργούνται δια νόμου όλα τα υπάρχοντα δίκτυα προώθησης για υιοθεςία αδέσποτων ζώων που λειτουργουν απο φιλοζωϊκές οργανώσεις και εκείνα των απλών πολιτών.
Απαγορεύεται κάθε ανάρτηση αγγελίας από πολίτη η φιλοζωική οργάνωση η μέσο μαζικής ενημέρωσης, για υιοθεςία αδέσποτου χαρακτηρίζεται παράνομη πράξη και τιμωρείται.
Απαγορεύεται να υιοθετήσουν οι πολίτες ζώο από το δρόμο.
Οσοι φιλοξενούν ζώα αδέσποτα θα πρέπει να τα παραδώσουν στον Δήμο. "Τα ζώα αυτά, όπως τονίζει η Σοφία Τζονίκη, Γενική Γραμματέα της Πανελλήνιας Φιλοζωϊκής Ομοσπονδίας, " τι θα γίνονται αφού οι Δήμοι δεν έχουν δομές;
Απλώς Θα οδηγούνται σε ευθαναsία με συνοπτικές διαδικασίες, έχοντας βαπτιστεί “επιθετικά” ή “πάσχοντα από σοβαρή ασθένεια”, χωρίς έλεγχο ούτε δυνατότητα παρέμβασης φιλοζωικών όπως ίσχυε μέχρι σήμερα, εφοσον η συμμετοχή τους στις πενταμελείς επιτροπές των Δήμων θα αποκλείεται από τις νεες προδιαγραφες που βάζει ο νόμος..."
Η δυνατότητα κάθε πολίτη να έχει ζώο θα εξαρτάται από τα τετραγωνικά του σπιτιού του. Για παράδειγμα για δύο ζώα απαιτείται, σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, χώρος 60 τμ. Δηλαδή στα 60 τμ θα μπορείς να έχεις 2 μολωσσούς αλλα όχι 3 γάτες. Αν έχεις τρεις γάτες η τρία κανισάκια θα πρέπει να διαλέξεις ποια θα κρατήσεις και ποιο θα αφήσεις για να μην εξοντωθείς στα πρόστιμα.
Επιβάλλεται πρόστιμο 3 χιλιάδων ευρώ στους κτηνίατρους που περιθάλπουν ζώο που δεν φέρει σήμανση ηλεκτρονική και δεν έχει καταχωρηθεί στη βάση δεδομένων."Αυτό είναι καταρχήν αντίθετο με την ιατρική δεοντολογία” τονίζει η Ειρήνη Μολφέση, “ποιό νοσηρό μυαλό σκέφτηκε τέτοια ρύθμιση, που επιβάλλει στον γιατρό να μην προσφέρει βοήθεια σε άρρωστο ζώο;"
Επιβάλλεται υποχρεωτική στείρωση σε όλα τα ζώα συντροφιάς με εξαιρέσεις που ενισχύουν φαινόμενα ιδιωτικής εκτροφής.
«Οσο για τις υποτιθέμενες υποχρεωτικές στειρώσεις», λέει η πρόεδρος της Πανελλήνιας Φιλοζωικής Ομοσπονδίας , Ειρήνη Μολφεση, «πρόκειται για κανονική πλάνη. Είναι φοροεισπρακτικό μέτρο και δεν έχει στόχο την μείωση των αδέσποτων παρά αντιθέτως την ενθάρρυνση της ιδιωτικής εκτροφής με την εισαγωγή , πρώτη φορα στη νομοθεσία, της έννοιας της ’διαιώνισης του είδους’ με 3 γέννες ανά νοικοκυριό για όσους έχουν αρσενικό και θηλυκό. Σκεφτείτε πόσα κατοικίδια υπάρχουν στην Ελλάδα σε πόλεις και σε όλη την επαρχία και αναλογιστείτε τι σημαίνει 3 γέννες το κάθε ζευγάρι».
Ενδεικτικά τα μειωμένα πρόστιμα
Εκτροφή, αναπαραγωγή, πώληση ζώων συντροφιάς χωρίς άδεια. Από 3χιλιάδες ευρώ, κατεβαίνουν στα 1.500.
Χρησιμοποίηση ζώου σε οποιαδήποτε μάχη η κυνομαχία. Από 10 χιλιάδες ευρώ , το πρόστιμο μειώνεται στις πέντε χιλιάδες εύρω.
Κακοποίηση, βασανισμός, κακή και βάναυση μεταχείριση ζώου, ακρωτηριασμός και λοιπά. μείωση από τα 30 χιλιάδες ευρώ, στα 15.000 ευρώ.
Τι θα πληρώσουν οι ιδιοκτήτες
Κόστος έκδοσης διαβατηρίου για κάθε ζώο συντροφιάς, σκύλο η γάτα, πέραν της ηλεκτρονικής σημάνσεώς του, το οποίο πρέπει να αγοράσει ο ιδιοκτήτης, ανεξάρτητα αν το ζώο πρόκειται να ταξιδέψει. Το διαβατήριο θα αντικαταστήσει το βιβλιάριο υγείας που δεν κοστίζει τώρα τίποτα και θα επιβαρύνει τον ιδιοκτήτη για κάθε ζώο με 15 ευρώ.
Προβλέπεται τέλος στην αγορά προϊόντων για κατοικίδια που θα επιβάλλεται για κάθε τεμάχιο κάθε προϊόντος!
Ειδικό τέλος 100 ευρώ το χρόνο για όποιον δεν στειρώνει το ζώο του άσχετα αν ο ιδιοκτήτης του δεν το ζευγαρώνει..
Ειδικό τέλος εγγραφής στη βάση των Δήμων για κάθε ζώο συντροφιάς.
Υποχρεωτικές αιματολογικές εξετάσεις κάθε χρόνο για τα ζώα συντροφιάς. " Από πότε η αναγκαιότητά και συχνότητα ιατρικών εξετάσεων αποφασίζεται αυθαίρετα από τον υπουργό; είναι θέμα καθαρά ιατρικό που αφορά τον θεράποντα κτηνίατρο,” επισημαίνει η κυρία Μολφέση.
Για ιδιοκτήτες σκύλων υποχρεωτικές αιματολογικές εξετάσεις κάθε χρόνο για λεισμανίαση ( το γνωστό καλαζάρ). Σκύλοι που έστω και μία φορά παρουσιάσουν θετικό τίτλο θα πρέπει να εξετάζονται υποχρεωτικά δύο φορές το χρόνο.
"Στην Ελλάδα, τονίζει η Σοφία Τζονίκη, τα περισσότερα ζώα εμφανίζουν κάποια στιγμή τίτλο (δηλαδή παρουσία αντισωμάτων), χωρίς αυτό να σημαίνει ότι νοσούν - οι κτηνίατροι τα γνωρίζουν αυτά - και χωρίς αυτό να μεταδίδεται στον άνθρωπο. έτσι το μέτρο της αναγκαστικής εξέταςής τους δύο φορές το χρόνο η και συχνότερα οπως αφήνεται να εννοηθεί στη διάταξη, ειναι μια αδικαιολόγητη επιβάρυνση, που στερείται επιστημονικής προσέγγισης”.
topontiki
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Αποποίηση ευθυνών: Το ιστολόγιο δεν παρέχει συμβουλές, προτροπές και καθοδήγηση.
Εισέρχεστε & εξέρχεστε με δική σας ευθύνη :)