Σάββατο 31 Μαρτίου 2018

Τα πνευματικά δικαιώματα στα χέρια των δημιουργών


Συντάκτης: Δημήτρης Κανελλόπουλος

Και εγένετο φως: ψηφίστηκε χθες η τροπολογία που καταργεί την ΑΕΠΙ όπως τη γνωρίζαμε έως τώρα. Μια πρωτόγνωρη κατάσταση που ελάχιστοι στον χώρο του ελληνικού τραγουδιού πίστευαν πως θα ζούσαν κάποτε. ΑΕΠΙ τέλος, επιτέλους. Και για να πούμε την αλήθεια, η επιτυχία πιστώνεται σε αυτή την κυβέρνηση διότι μέχρι τώρα ουδείς τολμούσε να αγγίξει την αμαρτωλή εταιρεία. Σημαντικό ρόλο έπαιξε και η επίτροπος Μαριάνθη Βλάχου.

Πλέον η διαχείριση περνάει στους ίδιους τους δημιουργούς που, σύμφωνα με το πλάνο, θα στήσουν τον δικό τους (μη κερδοσκοπικό!) Οργανισμό Συλλογικής Διαχείρισης των πνευματικών δικαιωμάτων τους. Οπως δηλαδή γίνεται παντού σε όλο τον κόσμο. Επειδή ωστόσο θα χρειαστούν ένα εύλογο χρονικό διάστημα για να ετοιμαστούν κι επειδή δεν μπορούμε να μείνουμε ούτε λεπτό χωρίς είσπραξη πνευματικών δικαιωμάτων, έρχεται το υπουργείο Πολιτισμού με τη χθεσινή τροπολογία να καλύψει το κενό.

Η άδεια της ΑΕΠΙ λοιπόν ανακαλείται και οι αρμοδιότητές της περνούν στον ΟΠΙ, στον Οργανισμό Πνευματικής Ιδιοκτησίας που εποπτεύεται από το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Αν και ακούγεται κάπως παράδοξο ως σχήμα, να αναλαμβάνει δηλαδή ο ΟΠΙ την είσπραξη αλλά και διανομή στους δικαιούχους των πνευματικών δικαιωμάτων, αυτό θα γίνεται αναγκαστικά μέχρι, όπως είπαμε, οι δημιουργοί να φτιάξουν τον δικό τους οργανισμό και σίγουρα δεν θα είναι για διάστημα μεγαλύτερο της διετίας, όπως προβλέπει ρητά ο νόμος.

Εξ ου και ακούγεται κάπως φαιδρό να υποστηρίζουν κάποιοι πως κρατικοποιείται το πνευματικό δικαίωμα. Οποτε οι δημιουργοί είναι έτοιμοι, θα το πάρουν στα χέρια τους άμεσα και δίχως χρονοτριβή. Να σημειώσουμε μόνο ότι προς το παρόν δεν υπάρχει πρόβλεψη για τους εργαζόμενους της ΑΕΠΙ και πρέπει να το σκεφτούν όλοι τους, δεν γίνεται να τους αφήσουν ξεκρέμαστους.

Η πρώτη αλλαγή λοιπόν αφορά τα μέλη του ΟΠΙ που από 5 αυξάνονται σε 7 λόγω αυξημένων αρμοδιοτήτων. Συστήνεται επίσης «Ειδική Υπηρεσία έκτακτης διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων» και διορίζεται προσωρινός διαχειριστής που θα έχει την ευθύνη διαχείρισης των πνευματικών δικαιωμάτων.

Μπορεί να είναι ιδιώτης ή και πρόσωπο του Δημοσίου, που θα αποσπαστεί στη νέα του θέση, με γνώσεις σε οικονομικά και νομικά. Ολες οι συμβάσεις της ΑΕΠΙ λύονται αυτοδικαίως ενώ όσοι δικαιούχοι (συνθέτες και στιχουργοί) ή άλλοι ΟΣΔ (Οργανισμοί Συλλογικής Διαχείρισης) δεν επιθυμούν να συμμετάσχουν στην προσωρινή κατάσταση που δημιουργεί η «Ειδική Υπηρεσία έκτακτης διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων», μπορούν να αποχωρήσουν, αρκεί να το δηλώσουν μέσα σε 60 ημέρες.

Η... παλιά ΑΕΠΙ είναι υποχρεωμένη να επιτρέπει στα εξουσιοδοτημένα από τον ΟΠΙ πρόσωπα να έχουν απεριόριστη πρόσβαση στο αρχείο της (φυσικό, ψηφιοποιημένο ή ψηφιακό) και όποιος παρεμποδίσει οτιδήποτε θα έχει ποινή φυλάκισης μέχρι 3 έτη και πρόστιμο μέχρι 10 χιλιάδες ευρώ. Αστείο ποσό μπροστά στον μηνιαίο μισθό των 45-50 χιλιάδων ευρώ που έπαιρνε ο Ξανθόπουλος (πρώην... ηγέτης της ΑΕΠΙ). Τέλος εποχής, τέλος μεγαλείων.
http://www.efsyn.gr/arthro/ta-pneymatika-dikaiomata-sta-heria-ton-dimioyrgon

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αποποίηση ευθυνών: Το ιστολόγιο δεν παρέχει συμβουλές, προτροπές και καθοδήγηση.
Εισέρχεστε & εξέρχεστε με δική σας ευθύνη :)