Συντάκτης: efsyn.gr
Η αμφιλεγόμενη πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να επιτρέπεται στις αστυνομικές αρχές να καταγράφουν ακόμη και διά της βίας τα δακτυλικά αποτυπώματα των ανήλικων προσφύγων και αιτούντων άσυλο άνω των 14 ετών, στο πλαίσιο του ανασχεδιασμού του συστήματος Eurodac, για την καταγραφή των προσφυγικών ροών, έχει προκαλέσει νέες σοβαρές αντιδράσεις μεταξύ των οργανώσεων προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που μιλούν για κατασταλτικό και βίαιο μέτρο.
Η πρόταση τελεί υπό διαπραγμάτευση μεταξύ της Κομισιόν, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του Ευρωκοινοβουλίου, θα συζητηθεί την ερχόμενη εβδομάδα, και περιλαμβάνεται στις μεταναστευτικές πολιτικές που έχει προωθήσει από το 2015 η Ε.Ε. προκαλώντας μεγάλες αντιδράσεις, καθώς οι οργανώσεις προστασίας των ανθρώπινων δικαιωμάτων εκτιμούν ότι ο εξαναγκασμός των ανήλικων προσφύγων να δίνουν δακτυλικά αποτυπώματα, μπορεί να οδηγήσει σε βία, αλλά και να προκαλέσει τραύματα στα παιδιά.
Από την άλλη πλευρά, οι υπερασπιστές της πρότασης υποστηρίζουν ότι με την καταγραφή των δακτυλικών αποτυπωμάτων προστατεύονται τα παιδιά, καθώς θα είναι πιο εύκολο να εντοπιστούν αν πέσουν θύματα διακινητών ή εγκληματικών οργανώσεων, ενώ θα είναι ευκολότερη η συνένωση των οικογενειών.
Στηρίζουν το επιχείρημά τους στο γεγονός ότι μόνο τη διετία 2015-2016 περίπου 10.000 παιδιά πρόσφυγες χάθηκαν στην Ευρώπη, πέφτοντας πιθανότατα θύματα εγκληματικών ενεργειών.
Επίσης εξηγούν ότι η πρόταση που είναι υπό συζήτηση είναι σαφώς καλύτερη από προηγούμενες που προέβλεπαν καταγραφή αποτυπωμάτων για παιδιά από 6 ετών.
Σύμφωνα με την κεντροδεξιά ευρωβουλευτή Μαρία Κοράτσα Βιλντ, πρέπει «να υπάρξει μια ρύθμιση, διότι μέχρι τώρα τα κράτη-μέλη κάνουν ό,τι θέλουν ακολουθώντας το εθνικό τους δίκαιο».
Σοβαρό ζήτημα προκύπτει, πάντως, αν τα παιδιά αυτά αρνηθούν να δώσουν δακτυλικά αποτυπώματα, καθώς σύμφωνα με τις οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων τα περισσότερα παιδιά δεν εμπιστεύονται τις αρχές.
«Αν θέλεις να τα προστατέψεις», λέει στο Politico η Ντελφίν Μοράλις, γενική γραμματέας οργάνωσης για τα δικαιώματα των παιδιών «Terre des Hommes» (Γη των Ανθρώπων), «πρέπει να αισθανθούν ότι θα τους εξασφαλίσεις ένα ασφαλές περιβάλλον. Η χρήση βίας δεν μπορεί να βοηθήσει σ' αυτό».
Τι λέει η πρόταση
Η πρόταση της Κομισιόν που είναι υπό συζήτηση, αναφέρει ότι ανήλικοι μεταξύ 6 και 14 ετών μπορούν δίνουν δακτυλικά αποτυπώματα σε εθελοντική βάση, ενώ οι άνω των 14 πρέπει να τα δίνουν υποχρεωτικά.
Επίσης ότι η αστυνομική επιβολή πρέπει να χρησιμοποιείται «μόνο σε δεόντως δικαιολογημένες περιστάσεις».
Σύμφωνα με την Επιτροπή, η επιβολή μέσω των αστυνομικών αρχών «πρέπει να γίνεται «με πλήρη σεβασμό των δικαιωμάτων και των συμφερόντων των παιδιών».
«Η Κομισιόν, με την πρότασή της για ανασχεδιασμό του συστήματος Eurodac, προτείνει τη μείωση του ορίου ηλικίας για την καταγραφή αποτυπωμάτων και φωτογραφιών στα 6 χρόνια για να ενισχύσει την προστασία των παιδιών προσφύγων».
Υπέρ του σχεδίου στο Ευρωκοινοβούλιο έχει ταχθεί η ομάδα του Λαϊκού Κόμματος και ορισμένοι ευρωβουλευτές των Ευρωπαίων Συντηρητικών και των Ρεφορμιστών. Αναφανδόν εναντίον έχουν ταχθεί οι ευρωμάδες των Πρασίνων, των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών και της Αριστεράς.
http://www.efsyn.gr/arthro/viaii-katagrafi-apotypomaton-se-paidia-prosfyges-zita-i-komision
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Αποποίηση ευθυνών: Το ιστολόγιο δεν παρέχει συμβουλές, προτροπές και καθοδήγηση.
Εισέρχεστε & εξέρχεστε με δική σας ευθύνη :)