Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2018

Η Καλιφόρνια απαγορεύει τα καλλυντικά που έχουν δοκιμαστεί σε ζώα


Ένας νέος νόμος της πολιτείας της Καλιφόρνια απαγορεύει την πώληση καλλυντικών που έχουν δοκιμαστεί σε ζώα, αποτελώντας τον πρώτο σχετικό νόμο σε ολόκληρες τις ΗΠΑ.
Ο λεγόμενος «Νόμος για καλλυντικά χωρίς αγριότητα» υπογράφηκε από τον κυβερνήτη της Καλιφόρνια Τζέρι Μπράουν την Παρασκευή αμέσως μετά την κατάθεσή του από τη γερουσιαστή Κάθλιν Γκαλτζιάνι.

Οι νέοι κανονισμοί θα τεθούν σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2020, περιορίζοντας τους κατασκευαστές που επιθυμούν να «εισάγουν για κέρδος, να πουλήσουν ή να προσφέρουν προς πώληση» καλλυντικά που παράγονται μετά από δοκιμές σε ζώα.

Οι παραβάτες θα υπόκεινται σε πρόστιμο ύψους 5.000 δολαρίων, συν 1.000 δολάρια για κάθε ημέρα που συνεχίζουν τις παράνομες δραστηριότητες τους.

Επί του παρόντος, πολλά ζώα χρησιμοποιούνται για δοκιμές στη βιομηχανία καλλυντικών, συμπεριλαμβανομένων ποντικών, αρουραίων, κουνελιών και ινδικών χοιριδίων.

Ένα μεγάλο ποσοστό αυτών σκοτώνονται μετά από τους πειραματισμούς, αφότου έχουν εκτεθεί σε επικίνδυνες ή ακόμη και θανατηφόρες ουσίες.

Η ευαισθησία σε κινδύνους καθορίζεται από τη διατροφή με τη βία ή με την πρόκληση εισπνοής χημικών ουσιών από τα ζώα προκειμένου να εκτιμηθούν τα επίπεδα τοξικότητας.

Ο νέος νόμος ασκεί μεγαλύτερη πίεση να περάσει ένα παρόμοιο ομοσπονδιακό νομοσχέδιο που εξαλείφει την πρακτική των δοκιμών σε ζώα στη βιομηχανία καλλυντικών σε εθνικό επίπεδο.

Το νομοσχέδιο παρουσιάστηκε στο αμερικανικό Κογκρέσο πέρυσι, αλλά δεν έχει ακόμη ψηφιστεί.

Το μεγαλύτερο κενό που παραμένει στον πρωτοποριακό νόμο είναι η εξαίρεση για προϊόντα για τα οποία δεν υπάρχουν εναλλακτικές διαδικασίες πειραματισμού.

Παρόμοιες μερικές ή ολικές απαγορεύσεις έχουν ψηφίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ινδία, το Ισραήλ και η Νορβηγία. Ωστόσο, ορισμένες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, απαιτούν δοκιμές σε ζώα για όλα τα εισαγόμενα καλλυντικά.

Αυτά τα προϊόντα θα μπορούσαν επίσης να καταλήξουν στην Καλιφόρνια μέσω κενών της νομοθεσίας, εφόσον τα ζώα δεν χρησιμοποιήθηκαν για να προσδιορίσουν την ασφάλεια ενός προϊόντος προς πώληση ειδικά στην συγκεκριμένη πολιτεία.



topontiki
 

1 σχόλιο:

Το blog ΟΛΑ ΛΑΘΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διάφορα ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δική σας ενημέρωση.