Δευτέρα 27 Ιουλίου 2020

BRAIN HACKING: ΣΤΟΧΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΥΑΛΟ


"Χαλεπόν ετέρου νόον ίδμεναι ανδρός", (Δύσκολο να ξέρεις τι έχει στο μυαλό του ο άλλος). Θεόκριτος, Αρχαίος Έλληνας ποιητής, 3ος π.Χ. αιώνας.

Αυτό, που ο Θεόκριτος περιγράφει με μια φράση χιλιάδες χρόνια πριν αποτελεί μια παραδοχή, ένα αδιαμφισβήτητο γεγονός που όλοι γνωρίζουμε. Κανείς δεν μπορεί να ξέρει τι κρύβεται στο μυαλό ενός ανθρώπου. Ή μήπως έτσι θέλουμε να πιστεύουμε;

Στη σημερινή εποχή, οποιαδήποτε ενέργεια του λεγόμενου σύγχρονου ανθρώπου αφήνει ψηφιακά αποτυπώματα. Η ολοένα και αυξανόμενη εξάρτηση των κινήσεων των ανθρώπων, μέσα από το διαδίκτυο σε όλες τις πτυχές της ζωής τους, έχει καταστήσει εφικτό –και μάλιστα αναίμακτα– να μπορούν οι μηχανισμοί εξουσίας να διαβάζουν το μυαλό του ανθρώπου. Η συλλογή δεδομένων, μέσα από τα ίχνη που αφήνει πίσω του ο κάθε χρήστης, αποκαλύπτουν επαρκή στοιχεία ικανά να δημιουργήσουν το πλήρες προφίλ του χαρακτήρα, της προσωπικότητας και του τρόπου ζωής του. Δεδομένα υγείας, διασκέδασης, καταναλωτικής συμπεριφοράς, πολιτικές, κοινωνικές και φιλοσοφικές πεποιθήσεις, σεξουαλικό προσανατολισμό, σκέψεις, συναισθήματα, διαδρομές, προτιμήσεις, αισθητική και ο κατάλογος είναι ατελείωτος.

Εσύ, λοιπόν, ζεις το δικό σου μύθο περί ελευθερίας, ενώ στην ουσία δεν είσαι τίποτε άλλο παρά ένα ψηφιακό αρχείο που παρέχεις πληροφορίες οικειοθελώς.

Πληροφορίες, όπου η νευροεπιστήμη και η νευροτεχνολογία συλλέγουν και μελετούν προκειμένου να ανακαλύψουν τρόπους, για να εισχωρήσουν βαθύτερα στο μυαλό. Να κατανοήσουν το σύνολο των λειτουργιών του.

Η νευροεπιστήμη, είναι η επιστήμη η οποία μελετά το νευρικό σύστημα και τον ανθρώπινο εγκέφαλο, συνδυάζοντας επιστήμες όπως τα μαθηματικά, η ψυχολογία, η βιολογία, η χημεία, η ιατρική, η επιστήμη των υπολογιστών κ.λπ. Η νευροτεχνολογία είναι η τεχνολογία η οποία στοχεύει μέσω των εφαρμογών της στην κατανόηση του εγκεφάλου και των διαφόρων πτυχών της συνείδησης, της σκέψης και των εγκεφαλικών δραστηριοτήτων. Οι εν λόγω επιστήμες αποτελούν την αιχμή του δόρατος της κυριαρχίας. Λειτουργούν ως τα μέσα που θα διευρύνουν και θα εμβαθύνουν την υποταγή των ανθρώπων στις εκάστοτε εξουσιαστικές επιδιώξεις.

Όλα αυτά ίσως φαίνονται θεωρητικά, ίσως καταδικάζονται με μιας ως αποκυήματα σεναρίων φαντασίας και θεωριών συνομωσίας. Είναι, όμως, έτσι; Ας δούμε κάποια πράγματα όπως είναι. Γεγονότα που ήδη συμβαίνουν.

Είναι αλήθεια ότι εφαρμογές της νευροτεχνολογίας υπάρχουν ήδη στη ζωή μας. Στον τομέα της ιατρικής, «έξυπνες» λεγόμενες εφαρμογές αντιλαμβάνονται χημικές αλλαγές στον εγκέφαλο και διαγιγνώσκουν πρώιμα στάδια κατάθλιψης, Αλτσχάιμερ ή επιληψία με απώτερο στόχο, όπως ψευδώς λένε, την πρόληψη και θεραπεία τους. Η βαθιά διέγερση του εγκεφάλου, καταστέλλει τον τρόμο στους ασθενείς με νόσο του Πάρκινσον και υπερνικά την κινητική δυσκαμψία. Μέχρις εδώ οι περισσότεροι θα συμφωνήσουν. Η επιστήμη και η τεχνολογία στην υπηρεσία του ανθρώπου, θα πουν. Οι ιατρικές αυτές ευεργεσίες προς ανθρώπους πάσχοντες, δεν είναι τίποτε άλλο παρά το άλλοθι που κατασκευάζει η εξουσία για να εγκληματεί πάνω στην ανθρωπότητα. Εκτός από το γεγονός, ότι για πολλές από τις σύγχρονες εκφυλιστικές ασθένειες και άλλες, ευθύνεται ο επιβαλλόμενος τρόπος ζωής, οι κάθε είδους νοσούντες και ευεργετημένοι είναι ταυτόχρονα και το πειραματόζωο των βαθύτερων επιδιώξεων της κυριαρχίας.

Στο βάθος DARPA

Η Υπηρεσία Προηγμένων Αμυντικών Ερευνητικών Προγραμμάτων του Πενταγώνου (DARPA) έχει ένα πολυποίκιλο και πολύπλευρο, θα μπορούσαμε να πούμε, έργο. Τα πεδία στα οποία κινείται είναι από την κατασκευή εμβολίων DNA/RNA, βιολογικά όπλα έως την κατασκευή του σούπερ στρατιώτη. Χρηματοδοτείται με περίπου 3 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως κι έχει διάφορους δρόμους μέσω των οποίων επιδιώκει να υλοποιήσει αυτά τα προγράμματα.

Ένα πρότζεκτ πάνω στο οποίο δουλεύει η DARPA ονομάζεται «Advanced Tools for Mammalian Genome Engineering» (Προηγμένα Εργαλεία Μηχανικής Γονιδιώματος Θηλαστικών). Η λέξη θηλαστικό, χρησιμοποιείται τεχνηέντως για να ακούγεται πιο εύηχα στο ευρύ κοινό. Επί της ουσίας, επικεντρώνεται ειδικώς στη βελτίωση της χρησιμότητας των ανθρώπινων τεχνητών χρωμοσωμάτων (HAC), τα οποία η DARPA περιγράφει ως «θεμελιώδες εργαλείο για την ανάπτυξη προηγμένων θεραπειών, εμβολίων και κυτταρικών διαγνωστικών». Αν και έρευνες συχνά επικεντρώνονται στα HACs ως μια επαναστατική ιατρική πρόοδο, (αυτό που λέγαμε πιο πάνω για το άλλοθι) συχνά προωθούνται ως μέσο ενίσχυσης των ανθρώπινων πειραματόζωων, με την ενσωμάτωσή τους με μη φυσικά χαρακτηριστικά, όπως η διακοπή της γήρανσης ή η βελτίωση της γνωστικής ικανότητας.

Η DARPA είναι γνωστό ότι συμμετέχει στην έρευνα όπου αυτές οι μέθοδοι χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία σούπερ στρατιωτών, που δεν χρειάζονται πλέον ύπνο ή κανονικά γεύματα, μεταξύ άλλων επαυξημένων χαρακτηριστικών, και έχει ένα άλλο πρόγραμμα για τη δημιουργία μεταβολικά κυρίαρχων μαχητών. Οι αναφορές για αυτά τα προγράμματα, κάνουν λόγο επίσης και για μια άλλη χρηστική ικανότητα αυτών των ίδιων τεχνολογιών, ως γενετικά όπλα που ανατρέπουν το DNA και υπονομεύουν το μυαλό και το σώμα των ανθρώπων.

Ένα άλλο πιθανό πεδίο εφαρμογής που διερευνάται εκτενώς από τη DARPA, είναι το πρόγραμμα Βιοσχεδιασμού (BioDesign), το οποίο εξετάζει τη δημιουργία συνθετικών οργανισμών που έχουν δημιουργηθεί για να είναι αθάνατοι και προγραμματίζονται με ένα διακόπτη θανάτωσης που επιτρέπει σε έναν συνθετικό, αλλά οργανικό οργανισμό, να απενεργοποιηθεί οποιαδήποτε χρονική στιγμή. Αυτό οδήγησε ορισμένους να υποθέσουν ότι μια τέτοια έρευνα θα μπορούσε να ανοίξει τις πόρτες στη δημιουργία «ανθρώπινων κλώνων» που θα χρησιμοποιούνται σε πολέμους και άλλες εργασίες.

Ωστόσο, αυτοί οι γενετικοί διακόπτες θανάτωσης, θα μπορούσαν, επίσης, να εισαχθούν σε πραγματικούς ανθρώπους μέσω τεχνητών χρωμοσωμάτων, τα οποία όπως ακριβώς έχουν τη δυνατότητα να παρατείνουν τη ζωή, έχουν επίσης τη δυνατότητα να τη συντομεύουν. Συγκεκριμένα, αποκαλύφθηκε το 2017 ότι η DARPA είχε επενδύσει 100 εκατομμύρια δολάρια σε έρευνα «γονιδιακής κίνησης», η οποία περιλαμβάνει τη χρήση γενετικής μετάλλαξης για την εξάλειψη ολόκληρων πληθυσμών, πράγμα που εξηγεί τη συχνή αναφορά της ως τεχνολογία «γενετικής εξαφάνισης».

Επί πλέον, άλλα πειράματα περιλαμβάνουν τη χρήση γενετικά τροποποιημένων ιών που εισάγουν γενετικό υλικό σε ανθρώπινα κύτταρα, και συγκεκριμένα σε νευρώνες του εγκεφάλου, προκειμένου να «τροποποιήσουν» τη χημεία του ανθρώπινου εγκεφάλου. Σε μια περίπτωση, έρευνα που χρηματοδοτήθηκε από τη DARPA άλλαξε τα ανθρώπινα εγκεφαλικά κύτταρα ώστε να παράγουν δύο νέες πρωτεΐνες, με την πρώτη να επιτρέπει στη νευρική δραστηριότητα να ανιχνεύεται εύκολα από εξωτερικές συσκευές και τη δεύτερη να επιτρέπει σε μαγνητικά νανοσωματίδια να δημιουργούν μια εικόνα ή ένα ήχο στο μυαλό του ασθενούς.

Αυτά που αναφέραμε για την DARPA και τις ασχολίες της, είναι στην κυριολεξία μια σταγόνα στον ωκεανό συγκριτικά με τον ευρύτερο όγκο εργασιών της.

Εφαρμογές στο κοινωνικό πεδίο

Είναι πιθανό τα προγραφέντα να σοκάρουν, να δημιουργούν τρόμο, ανασφάλεια και προβληματισμούς. Επίσης, είναι πιθανό να προσπεραστούν, εν συντομία, με το σκεπτικό ότι δεν αφορούν εμάς αυτά, κ.λπ. Εμείς, απλά, πάνω σε αυτό το σκεπτικό θα πούμε το εξής: Πλανάστε πλάνην οικτράν!

Οπότε, ας πάμε σε κάτι πιθανώς πιο εύπεπτο. Σε καταστάσεις που δυστυχώς υπάρχει μεγάλη κοινωνική αποδοχή και εξοικείωση.

Σε εμπορικό επίπεδο, οι πλέον διαδεδομένες εφαρμογές της νευροτεχνολογίας είναι οι συσκευές εγκεφαλικής διεπαφής σε videogames και η αποτύπωση κειμένου λέξεων βάσει των γραμμάτων που σκέφτεται ο χρήστης.

Οι νέες αυτές τεχνολογικές δυνατότητες, που έχει αναπτύξει η εξουσία προσφέρουν πεδίο δόξης λαμπρό σε μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας, σε εταιρείες marketing, σε μυστικές υπηρεσίες, σε κυβερνήσεις και σε όλα τα αποκτηνωμένα ανθρωποειδή που υπηρετούν τις κυρίαρχες επιδιώξεις και σκοπούς. Παρέχουν τις δυνατότητες να υποκλέπτουν δεδομένα, σκέψεις, αισθήματα, κοινωνικές συμπεριφορές και πιστεύω, ακόμα και τους μηχανισμούς λήψης των αποφάσεων από το άτομο. Η απόκτηση, αυτών των δεδομένων τούς επιτρέπει να δράσουν με καθοριστικά μέσα, τρόπους και μεθόδους πάνω στη νοητική κατάσταση, τις γνωστικές διεργασίες και λειτουργίες, πάνω στον τρόπο λειτουργίας του εγκεφάλου εν γένει, να κάνουν δηλαδή brain hacking.

Υπό μία έννοια, άμεσα πραγματοποιήσιμη στην καθημερινότητα, το brain hacking (υποκλοπή εκ του εγκεφάλου), δεν απαιτεί περίπλοκα και εξελιγμένης τεχνολογίας συστήματα για να συντελεστεί. Συμβαίνει ήδη, συνέβη εχθές, συμβαίνει τώρα και συμβαίνει εύκολα. Πώς; Μα φυσικά μέσα από τα ψηφιακά και κακώς λεγόμενα κοινωνικά δίκτυα, με προεξάρχοντα τα: Facebook, Instagram, twitter και ένα σωρό ανάλογα δίκτυα παγκοσμίως.

Οι αλγόριθμοι αυτών των δικτύων συλλέγουν όλα τα δεδομένα των χρηστών, από τις αναρτήσεις, τις φωτογραφίες, την αλληλεπίδραση με άλλους χρήστες, την τοποθεσία, τη διάθεση, τις παντός είδους προτιμήσεις, έως και τα στοιχεία της συσκευής από την οποία έχουν συνδεθεί και άλλων κοντινών συσκευών. Αυτά και μόνο τα στοιχεία καθιστούν εύκολη τη διαδικασία καταγραφής του προφίλ εκάστου χρήστη. Ενώ στη συνέχεια, με αυτόν τον τρόπο οι χρήστες γίνονται ο στόχος στους διαφημιζόμενους πελάτες του ψηφιακού κοινωνικού δικτύου, στην καλύτερη περίπτωση. Φυσικά αυτό είναι απότοκο, το έλασσον. Το μείζων είναι η δυνατότητα που αποκτούν για να χειραγωγούν κοινωνικά, να κατασκευάζουν ψεύτικες επιθυμίες και ανάγκες κι έτσι να αποκτούν όλο και περισσότερο έλεγχο πάνω στις ζωές των ανθρώπων, ενώ ταυτόχρονα εγκαθιδρύουν και εμβαθύνουν την εξουσία τους.

Η εξάρτηση των χρηστών στα ψηφιακά κοινωνικά δίκτυα, για την οποία εξάρτηση γίνεται τόσος λόγος και χύνεται τόσο δάκρυ δεν είναι ένα τυχαίο γεγονός, αλλά μία επιδιωκόμενη από την εξουσία κατάσταση, για την επίτευξη της οποίας επενδύει ασταμάτητα. Έτσι απλά, και χωρίς να γίνεται εύκολα αντιληπτό, ο χρήστης χειραγωγείται από το τί να αγοράσει, τί να ψηφίσει, έως τί να πιστέψει και τί να ορίσει ως πραγματικότητα.

Το μυαλό του ανθρώπου είναι το προπύργιο της ελευθερίας του. Το τελευταίο οχυρό πίσω από το οποίο παράγει σκέψη, δημιουργεί, φαντάζεται και νοητικά πράττει τα μέχρι στιγμής ανείπωτα, τα οποία θα κοινοποιήσει όποτε και αν θέλει. Είναι αυτό το μακραίωνο και διαχρονικό εργαστήρι, που ανά πάσα ώρα και στιγμή, σε αλληλεπίδραση με άλλους, μπορεί να ανατρέψει το υπάρχον.

Γι’ αυτό, ποτέ δεν είναι στόχος τα πόδια, αλλά όπως είχε αναφέρει και η Γώγου, πάντα ήταν, είναι και θα είναι το μυαλό.
 
Φ.Σ.
Δημοσιεύθηκε στην ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ, φ. 205, Ιούνιος 2020

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog ΟΛΑ ΛΑΘΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διάφορα ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δική σας ενημέρωση.