Τετάρτη 29 Ιουλίου 2020

Proteus: Η πρόταση του εγγονού του Κουστώ για "Διεθνή Διαστημικό Σταθμό" στον βυθό


Ένα είδος "Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού" στον βυθό του ωκεανού είναι το Proteus- ένα project του Φαμπιέν Κουστώ, εξερευνητή, ντοκιμαντερίστα και εγγονού του Ζακ Ιβ Κουστώ, το οποίο σχεδιάστηκε από το fuseproject.
Πρόκειται για έναν σταθμό που προορίζεται να αποτελέσει τον πιο προηγμένο υποβρύχιο σταθμό επιστημονικής έρευνας και υποθαλάσσια αποικία στον κόσμο, ο οποίος θα ασχολείται με θέματα όπως οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, η βιωσιμότητα των πηγών τροφής κ.α.

 

Το FCOLC (Fabien Cousteau Ocean Learning Center) εκλαμβάνει το Proteus ως την υποβρύχια εκδοχή του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού: Μια πλατφόρμα διεθνούς συνεργασίας μεταξύ των κορυφαίων ερευνητών, ακαδημαϊκών, κυβερνητικών υπηρεσιών και εταιρειών στον κόσμο. Προορίζεται να έχει τρεις με τέσσερις φορές το μέγεθος οποιουδήποτε υποθαλάσσιου σταθμού έχει κατασκευαστεί στο παρελθόν, φιλοξενώντας μέχρι και 12 άτομα ταυτόχρονα. Βασίζεται στο concept ενός σπιράλ και το ερευνητικό κέντρο στέκεται στον πυθμένα, πάνω σε πόδια ειδικά σχεδιασμένα για να προσαρμόζονται σε αυτόν.

Στο κύριο σώμα του σταθμού είναι προσκολλημμένη μια σειρά από αρθρωτά pods, που εξυπηρετούν μια σειρά χρήσεων- από εργαστήρια, κοιτώνες, μπάνια, συστήματα υποστήριξης ζωής, ιατρεία, αποθήκες κ.α. Το μεγαλύτερο από αυτά περιέχει μια δεξαμενή όπου δένουν υποβρύχια/ βαθυσκάφη. Τα pods αυτά μπορούν να προσκολλώνται ή να αποκολλώνται για να προσαρμόζονται στις ανάγκες των χρηστών. Ο σταθμός θα επιτρέπει τη διεξαγωγή ερευνών στον πυθμένα για ημέρες, καθώς το πλήρωμα δεν θα χρειάζεται να υφίσταται αποσυμπίεση. Επίσης, θα υπάρχει θερμοκήπιο για καλλιέργεια τροφής. Όσον αφορά σε προβλήματα όπως η απομόνωση και η έλλειψη φυσικού φωτός, οι κεντρικοί του χώροι θα επιτρέπουν κοινωνική συναναστροφή και άνεση, ενώ ο σταθμός θα είναι σχεδιασμένος για να συλλέγει όσο το δυνατόν περισσότερο φως γίνεται από παράθυρα, την κορυφή και τα πλευρά της δομής του.

Σύμφωνα με το CΝΝ, ο σταθμός προορίζεται να βρίσκεται σε βάθος 60 ποδών (περίπου 20 μέτρων) κάτω από την επιφάνεια της Καραϊβικής, στα ανοιχτά του Κουρακάο. Το εγχείρημα έχει κάποια στήριξη από τον ιδιωτικό τομέα, ωστόσο ζητείται επιπλέον χρηματοδότηση. Αξίζει να σημειωθεί πως ένας τέτοιος σταθμός θα μπορούσε να ενοικιάζεται και από κυβερνητικούς οργανισμούς, εταιρείες και ακαδημαϊκά ιδρύματα.


πηγή
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog ΟΛΑ ΛΑΘΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διάφορα ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δική σας ενημέρωση.