Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2020

Όταν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας "άδειασε" κυβέρνηση και ΜΜΕ


Τo υπουργείο Υγείας διαφημίζει εδώ και μέρες ότι η Ελλάδα «πέτυχε» να είναι από τις πρώτες χώρες που αγοράζουν 200.000 rapid test, ο πρωθυπουργός μίλησε πανηγυρικά στο διάγγελμά του για τα rapid test αντιγόνων που απέκτησε η χώρα ενώ ο φιλοκυβερνητικός τύπος παρουσιάζει ως επίτευγμα το γεγονός ότι γίνονται rapid test σε διάφορες περιοχές και βρίσκονται «στη φαρέτρα» των αρχών. Ήδη έχουν γίνει περίπου 10.000 τεστ στη Λέσβο, την Κυψέλη και άλλες εστίες, όταν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δηλώνει επισήμως στο tvxs.gr ότι τα αντιγονικά rapid test είναι σε στάδιο αξιολόγησης, δεν θεωρούνται ακόμη αξιόπιστα και είναι ακατάλληλα για να χρησιμοποιούνται σε μαζικούς ελέγχους στην κοινότητα και σε ασυμπτωματικούς. Δηλαδή ό,τι ακριβώς κάνουν οι αρμόδιες αρχές στην Ελλάδα.

Το μείζον ερώτημα είναι γιατί η χώρα χρησιμοποιεί και μάλιστα διαφημίζει, ότι κάνει στον πληθυσμό τεστ που -τουλάχιστον- δεν είναι ενδεδειγμένα για αυτή τη χρήση. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος, σύμφωνα με τους επιστήμονες αλλά και την κοινή λογική, είναι ότι με αναξιόπιστα τεστ μπορεί να προκύψουν ψευδή αποτελέσματα, ειδικά ψευδή αρνητικά, που θα προκαλέσουν ανεξέλεγκτη διασπορά από πολίτες που είναι θετικοί και νομίζουν το αντίθετο.

Έχοντας προηγηθεί η οργανωμένη και αποδεδειγμένη, πια, αποσιώπηση κρουσμάτων το καλοκαίρι σε διάφορες περιοχές, όπως και η απόκρυψη συρροών σε μεγάλα εργοστάσια, η κυβέρνηση έχει χάσει την καλή πίστη σε σχέση με τα δεδομένα που παρουσιάζει στην κοινή γνώμη. Τόσο στην πρώτη φάση της πανδημίας όσο, ειδικά, στο δεύτερο κύμα του κοροναϊού είναι σαφές ότι έχει θέσει ως προτεραιότητα τις πολιτικές σκοπιμότητες και μια μάλλον συστηματική υποκαταγραφή της νόσου και όχι τη δημόσια υγεία. Έχοντας πιστοποιηθεί πλέον ότι αγνοεί επιστημονικές συμβουλές και εφαρμόζει αντικρουόμενα μέτρα για τον περιορισμό της έξαρσης με πολιτικά κριτήρια, η μεθόδευση αυτή με τα rapid test δημιουργεί μεγάλο προβληματισμό.

Ειδικά σε όσους υποστηρίζουν ότι έτσι αυξάνεται τεχνητά ο «παρονομαστής» του συνολικού αριθμού των τεστ ώστε να μην υπερβεί το όριο των 20 κρουσμάτων ανά 100.000 πολίτες, που θα την μεταφέρουν από τις covid safe στις «κόκκινες χώρες». Είναι το στατιστικό δεδομένο που ο υπουργός Τουρισμού είχε «ξεχάσει» στη συνέντευξή του στο BBC πριν λίγες μέρες. Για μια κυβέρνηση που την απασχολεί η επικοινωνία περισσότερο από την πραγματικότητα, αυτό θα ήταν το πραγματικό πλήγμα. 

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αποποίηση ευθυνών: Το ιστολόγιο δεν παρέχει συμβουλές, προτροπές και καθοδήγηση.
Εισέρχεστε & εξέρχεστε με δική σας ευθύνη :)