Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2021

Μαδώντας τη μαργαρίτα για να βρούμε τους υπεύθυνους


Τάσος Παππάς

"Πρωτοφανής κακοκαιρία, πρωτόγνωρα φαινόμενα, τέτοια χιονόπτωση δεν έχουμε ξαναδεί". Αυτά και άλλα πολλά εξίσου δραματικά βγήκαν από τα χείλη κυβερνητικών παραγόντων και από τα μικρόφωνα των τηλεοπτικών καναλιών. Η προσπάθεια, προφανής. Να φανεί πως η κυβέρνηση έκανε ό,τι μπορούσε, ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατό, ο κρατικός μηχανισμός ανταποκρίθηκε και τα κάποια προβλήματα που δημιουργήθηκαν πρέπει να αποδοθούν στην ένταση της κακοκαιρίας. Κλασική αντίδραση. 

Όλες οι κυβερνήσεις αυτή την τακτική έχουν ακολουθήσει. Η λέξη συγγνώμη είχε εξοριστεί από το ρεπερτόριό τους. Με την αυτοκριτική είχαν μαλώσει άσχημα. Η παραίτηση ήταν είδος προς εξαφάνιση. Ήταν όμως μανούλες στη μετακύλιση ευθυνών. Άλλοτε έφταιγε το κλίμα, άλλοτε οι προηγούμενοι που είχαν αφήσει ερείπια, άλλοτε οι υφιστάμενοι που δεν εκτέλεσαν σωστά τις εντολές. Κάποιες φορές και η κακή μας τύχη. Στο ίδιο έργο θεατές για πολλά πολλά χρόνια. Στο ίδιο έργο θεατές και σήμερα με πρωταγωνιστές τους ατσίδες της κυβέρνησης των αρίστων.

Στην πρώτη ανάλυσή τους επιστήμονες του Εθνικού Αστεροσκοπείου σημειώνουν εισαγωγικά για τη "Μήδεια": "Οι ψυχρές αέριες μάζες προερχόμενες από τη Βόρεια Ευρώπη συνδυάστηκαν με τις αρκετά θερμότερες και υγρές αέριες μάζες της Μεσογείου και η συνάντησή τους προκάλεσε τη δημιουργία ισχυρών βαρομετρικών συστημάτων στην περιοχή μας". Στο δικαιολογημένο ερώτημα αν το φαινόμενο ήταν πρωτόγνωρο, η απάντησή τους είναι ξεκάθαρη: "Όχι δεν ήταν πρωτόγνωρο". 

Όσον αφορά τα φαινόμενα σε όλη τη χώρα, η κακοκαιρία "Αριάδνη" την περίοδο 5-11 Ιανουαρίου 2017 επηρέασε με χιονοπτώσεις σε κατοικημένες περιοχές σχεδόν το σύνολο της χώρας, ενώ η "Μήδεια" επηρέασε μικρότερη γεωγραφική περιοχή. Όσον αφορά την Αθήνα, το ύψος του χιονιού την Τρίτη ήταν εφάμιλλο της κακοκαιρίας 17-18/2/2008 και αυτής της 4-6/1/2002». Λέτε να πέσαμε σε γιάφκα αριστεριστών που βρήκαν την ευκαιρία να χτυπήσουν το σύστημα; Ποιος ξέρει; Η «ομάδα αλήθειας» της παράταξης ας το ψάξει. Μπορεί να βγάλει λαβράκι.

Η κυβέρνηση εξετέθη ποικιλοτρόπως. Είχε ενημερωθεί εγκαίρως ότι έρχεται σφοδρό κύμα κακοκαιρίας. Άρα είχε όλο τον χρόνο να προετοιμαστεί κατάλληλα, δηλαδή να κινητοποιήσει τον κόσμο, να πάρει μέτρα, να ενισχύσει τις υποδομές. Έδωσε την εντύπωση, με τις συνεχείς συσκέψεις που οργάνωναν οι αρμόδιοι παράγοντες (ανακοινώνονταν από τους ίδιους), ότι είναι σε κατάσταση υψηλής ετοιμότητας και δεν θα αιφνιδιαστεί, ότι έχει συντονίσει τις υπηρεσίες που είναι επιφορτισμένες με το καθήκον της αντιμετώπισης έντονων καιρικών φαινομένων. Διασύρθηκε.

Πανικόβλητη αποφάσισε να εφαρμόσει το μόνο μέτρο που ξέρει. Τον εγκλεισμό. Κάλεσε τους ανθρώπους να μην ξεμυτίσουν από τα σπίτια τους γιατί κινδυνεύουν. Όντως μεγαλεπήβολο σχέδιο. Ευφυής σύλληψη. Έκλεισε την εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας, κόβοντας τη χώρα στα δύο, πριν πέσει χιόνι, χωρίς να ενημερώσει τους οδηγούς που ήταν εν κινήσει, εγκλωβίζοντας τους για ώρες.

Επιτελικού χαρακτήρα επιλογές. Άλαλα τα χείλη των ειδικών. Μαθαίνω ότι εμπειρογνώμονες από άλλες χώρες που δεν κρύβουν τον θαυμασμό τους για τις επιδόσεις της κυβέρνησης των αρίστων και για την αποτελεσματικότητα του κράτους-στρατηγείου, ζητούν μετ’ επιτάσεως να μάθουν με κάθε λεπτομέρεια το συγκεκριμένο επιχειρησιακό μοντέλο για να το δοκιμάσουν στα μέρη τους. Μαθαίνω επίσης πως ξένοι ηγέτες με εμπιστευτικού χαρακτήρα έγγραφά τους στο μέγαρο Μαξίμου σχεδόν εκλιπαρούν τον πρωθυπουργό να τους δείξει πώς πρέπει να γίνεται η διαχείριση ευθυνών. Πού να τις φορτώσουν; Στις περιφέρειες; Στους δήμους; Στις κρατικές υπηρεσίες; Στα δέντρα; Στους προηγούμενους;

Αν δεν έχουν εικόνα της σημερινής Ελλάδας, τους ενημερώνω: Σχεδόν όλοι οι περιφερειάρχες είναι δεξιοί, οι περισσότεροι δήμαρχοι είναι δεξιοί, τους επικεφαλής των υπηρεσιών τούς διόρισε η κυβέρνηση της Δεξιάς. Δεν μπορώ να τους βοηθήσω με τα δέντρα. Δεν ξέρω πού ανήκουν, αλλά στις εκλογές του μακρινού 1961 είχαν ψηφίσει και είχαν διαλέξει την ΕΡΕ, δηλαδή τη Νέα Δημοκρατία της εποχής.

Σ’ ό,τι αφορά τους προηγούμενους; Ευκολάκι. Φταίνε για τα πάντα, ακόμη και για το προπατορικό αμάρτημα. Αυτοί οι κατσαπλιάδες δεν πρέπει να μιλάνε. Σκότωσαν 100 ανθρώπους στο Μάτι, όπως μας είπε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη. Αν ισχύει αυτό ας απαντήσει ο φερέοικος πολιτικός στο ερώτημα: «Γιατί οι ένστολοι που διαχειρίστηκαν τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι προήχθησαν ή ανέλαβαν κυβερνητικά καθήκοντα επί Νέας Δημοκρατίας;». Ψύλλους στ’ άχυρα γυρεύω. Εκτός όμως από την κυβέρνηση εξετέθησαν και τα φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης.

Στο παρελθόν, όταν στα πράγματα βρισκόταν άλλο κόμμα, κάθε φορά που μια κακοκαιρία προκαλούσε μεγάλες ζημιές, τα έλεγαν χύμα και τσουβαλάτα, δεν χάριζαν κάστανα στην κυβέρνηση. Την εγκαλούσαν για θηριώδεις παραλείψεις, για ερασιτεχνισμό, τη στόλιζαν με ένα σωρό κοσμητικά επίθετα, χλεύαζαν ως αστείες τις δικαιολογίες της και εξέφραζαν την απορία γιατί δεν επεμβαίνει ένας εισαγγελέας να διατάξει τουλάχιστον μια έρευνα. Από τον Ιούλιο του 2019 ο καταρράκτης στα μάτια τους έχει γίνει Νιαγάρας. 

Ανάγωγα 

"Το Κοινοβούλιο, λαμβάνοντας υπόψη τους περιορισμούς, τους αναπόφευκτους περιορισμούς λόγω της υγειονομικής κρίσης, θεωρώ ότι λειτουργεί υποδειγματικά. Η απάντησή μας είναι σαφής: Η δημοκρατία δεν μπαίνει σε καραντίνα και οι μεταρρυθμίσεις συνεχίζονται και θα συνεχίζονται με ακόμα μεγαλύτερη ένταση", είπε ο κ. Μητσοτάκης στην Κ.Ο. του κόμματός του. Αυτό που πρέπει να βάλει σε καραντίνα ο πρωθυπουργός είναι το πρόγραμμά του. Αυτό προκαλεί τις βλάβες στη δημόσια ζωή, αυτό φασκιώνει τη δημοκρατία, αυτό είναι η απειλή για τα δικαιώματα των πολιτών. Αυτό είναι η αιτία για τις διαμαρτυρίες των πολιτών.

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αποποίηση ευθυνών: Το ιστολόγιο δεν παρέχει συμβουλές, προτροπές και καθοδήγηση.
Εισέρχεστε & εξέρχεστε με δική σας ευθύνη :)