Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2021

Οι Μπίζνες και η Διαχείριση στη πυρόπληκτη Β. Εύβοια. Αλλά και η Συνέλευση Αγώνα που επιμένει.

 

Ίσως θυμάστε οι περισσότεροι τις πρώτες ημέρες της εκλογής του Γ.Α. Παπανδρέου στην πρωθυπουργία το 2009, και το περιβαλλοντικό μάρκετινγκ που αναπτυσσόταν μέσω των μμε. Μάς μιλούσαν διαρκώς για την καθαρή «πράσινη» ενέργεια και τα «υβριδικά»-οικολογικά βουλευτικά αυτοκίνητα.

Ένα μπαράζ ελκυστικής φρασεολογίας με όρους πιασάρικους για τους πολλούς. Ακριβώς αυτά θυμηθήκαμε, και αισθανθήκαμε ότι τα έχουμε ξαναζήσει, ακούγοντας τον Σταύρο Μπένο, εκλεκτό του Κυρ. Μητσοτάκη, για την ανασυγκρότηση της πυρόπληκτης Β. Εύβοιας. Λαλίστατος και με την παρουσία υφυπουργών, βουλευτών, του περιφερειάρχη Στερεάς και δημάρχων ανέπτυξε το project του Κράτους. Ταυτόχρονα τοποθέτησε σε υφυπουργείο τον βορειοευβοέα και «από τζάκι» Σίμο Κεδίκογλου ώστε να μειωθούν οι κραδασμοί στο εσωτερικό του κόμματος και σχεδόν όλοι να είναι ευχαριστημένοι και χορτασμένοι κατά τη διαχείριση. Κάτι φωνές από την Περιφέρεια για «καπελώματα» από την Επιτροπή Μπένου θα σιγήσουν εν ευθέτω χρόνω. Οι φωνασκίες από δημάρχους-αντιπεριφερειάρχες-περιφερειάρχη σχετίζονται με το πόπολο και τους πελάτες-ψηφοφόρους τους. Δεν έχουν καμία ουσιαστική διεκδικητική αναφορά αλλά λειτουργούν ως οι ενδιάμεσοι και άμεσοι φορείς και διαχειριστές της εξουσίας. Εμφανίζονται ως λαϊκοί εντολοδόχοι που βγάζουν τη γλώσσα στην κρατική εξουσία ενώ είναι όλοι «τέκνα» του κομματικού σωλήνα. Απλά κερδίζουν χρόνο, ανασυντάσσονται, εξασφαλίζουν συναίνεση και προσδοκούν τις συνθήκες που θα μπορούν να «παίξουν παιχνίδι» και να κάνουν νταραβέρι.

Ας δούμε, όμως, τις αλά ΓΑΠ εξαγγελίες του Στ. Μπένου που μάς έκαναν εντύπωση: «Οι οποιεσδήποτε παρεμβάσεις θα πρέπει να έχουν έναν ολιστικό αλλά και ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα», το συγκεκριμένο σχέδιο έχει διάφορες φάσεις αλλά «βασίζεται κυρίως στην εμπειρία που έχει αντληθεί μέχρι τώρα από την Ευρωπαϊκή Ένωση με βάση τις ολοκληρωμένες χωρικές επενδύσεις (ΟΧΕ)». Σημείωσε πως πρόκειται για παρεμβάσεις με ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα, γιατί «θα πρέπει να απευθύνονται σε όλους τους πολίτες της περιοχής». Ενώ «τα έργα και οι πόροι θα πρέπει να είναι εξασφαλισμένα και η υλοποίησή τους να έχει συγκεκριμένη σταθερή βάση και να προχώρα αδιατάρακτα σε βάθος χρόνου». Πιο γενικόλογη γονατογραμμένη παρουσίαση με εσάνς ευχολογίων δεν έχουμε ξαναδεί από –υποτίθεται- πετυχημένο κρατικό manager. Όταν ο Μπένος δηλώνει(,) ότι το μάστερ πλαν του θα είναι ανθρωποκεντρικό επειδή θα απευθύνεται σε όλους τους πολίτες της περιοχής είναι φανερό ότι κοροϊδεύει. Όπως και με την χρήση του όρου «ολιστικό». Είναι δεδομένο και αυτονόητο ότι ο ρόλος της συγκεκριμένης επιτροπής είναι να ανασυγκροτήσει την Β. Εύβοια και απευθύνεται σε όλους τους κατοίκους της περιοχής. Αυτός ο ρόλος και η δράση δεν σηματοδοτεί τον χαρακτήρα της επέμβασης και τους χαρακτηρισμούς ολιστικό-ανθρωποκεντρικό.

Επί πλέον, αν θεωρήσουμε ότι υπάρχουν «αγνές» προθέσεις, μια απλή ματιά στην παράθεση των υποψήφιων εταιρειών-αναδόχων-χορηγών δεν αφήνει περιθώρια για αφέλειες. Ο Μπένος ουσιαστικά χρησιμοποιεί τις συνεργαζόμενες εταιρείες του πολιτιστικού φορέα «Διάζωμα», στον οποίο ηγείται, για να ανασυγκροτήσει την πυρόπληκτη Β. Εύβοια. Τι σχέση μπορεί να έχει η τεχνογνωσία που απαιτείται σε μια περιοχή όπου 500.000 στρέμματα έχουν γίνει στάχτη με εταιρείες και φορείς που ασχολούνται με αρχαία θέατρα και πολιτιστικές διαδρομές; Παραθέτουμε τον πίνακα όπως ανακοινώθηκε από τον Μπένο κατά την παρουσίαση της μελέτης στη Λίμνη Εύβοιας. Παρατηρούμε την παρουσία εταιρειών που «έρχονται» από το «Διάζωμα», όπως την ΕΤΑΜ, την ΔιαΝεοσις κ.ά. Εμφανίζεται η ΙΚΕΑ χορηγός και το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη, του γνωστού και μη εξαιρετέου, για την οικολογική καταστροφή που έχει προκαλέσει, Costa Navarino, ως μελετητή για την Αγροδιατροφή! Αλλά, είπαμε, «ολιστικό και ανθρωποκεντρικό». Πάει το δούλεμα σύννεφο…

Επίσης, ανέφερε πως «επιθυμεί μία δυναμική ΟΧΕ ανεξάρτητα αν σήμερα υπάρχουν μόνο 80 εκατ. ευρώ από το περιφερειακό πρόγραμμα… με διασφαλισμένους πόρους και χωρίς εξαρτήσεις»! Αναφέρθηκε σε διάφορα χρηματοδοτικά προγράμματα και στο πολυπόθητο για τις ελίτ Ταμείο Ανάκαμψης. Το τελευταίο, όπως έχουμε ξαναγράψει, θέλουν να το καρπωθούν οι μεγάλες εταιρείες ενέργειας, πράσινης κυρίως και μη. Έκανε, λοιπόν, ειδικές αναφορές στις πράσινες πολιτικές με επίκεντρο, όπως είπε, την καθαρή ενέργεια, ιδιαίτερη αναφορά στο πώς το ψηφιακό κύμα θα πρέπει να διαπεράσει σε όλο το εύρος της την οικονομική και κοινωνική ζωή, όπως επίσης και στον τρόπο με τον οποίο ο χώρος της καινοτομίας θα μπορέσει να περάσει από την καθημερινότητα του Πολίτη και της επιχείρησης.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι στα τέλη Σεπτέμβρη αναρτήθηκαν στη Διαύγεια αποφάσεις της ΡΑΕ που επιτρέπουν την εγκατάσταση ανεμογεννητριών σε 17 περιοχές της Εύβοιας. Και μια από αυτές αφορά το Τελέθριο όρος της Β. Εύβοιας, το μόνο βουνό που ουσιαστικά γλίτωσε από τη λαίλαπα. Οι αποφάσεις είχαν ληφθεί από τον περασμένο Ιούλιο αλλά δημοσιεύθηκαν πρόσφατα. Είναι βέβαιο ότι η οικονομική ελίτ πιέζει την πολιτική εξουσία για επιτάχυνση των διαδικασιών διότι οι ημερομηνίες των ευρωπαϊκών προγραμμάτων και της πράσινης μετάβασης πιέζουν. Επίσης, δεδομένη πρέπει να θεωρείται και η σφοδρή αντίσταση σε αυτούς τους σχεδιασμούς της κρατικο-οικονομικής εξουσίας.

Επίσης, όπως έγινε γνωστό, η εταιρεία Eren, το «πράσινο» τμήμα της Total, προτίθεται να προσφέρει 920.000€ για την προστασία της φύσης της περιοχής. Πιστεύει κάποιος ότι εταιρείες τέτοιου μεγέθους προσφέρουν τέτοια ποσά χωρίς αντισταθμιστικά οφέλη; Από το site της Eren-Total πάντως πληροφορούμαστε ότι στην Ελλάδα τα έργα της εταιρείας σε λειτουργία και σε υπό κατασκευή είναι της τάξεως των 350MW. Ένα από τα μεγαλύτερα μεγέθη στην παγκόσμια αγορά για την συγκεκριμένη εταιρεία. Δηλαδή, η Ελλάδα αποτελεί έναν από τους καλύτερους πελάτες της διεθνώς. Και γι’ αυτό, μάλλον, το ελληνικό κράτος θέλει να εντάξει την Eren στους αναδόχους για τις δασικές παρεμβάσεις, προστασία εδάφους, κορμοδέματα, κορμοπλέγματα κ.λπ. εργασίες που απαιτούν υψηλή εξειδίκευση και κατάρτιση, πέραν και της κριτικής και προβληματικής που αναπτύσσεται από ερευνητές για την αναγκαιότητα τους. Αυτές οι εργασίες πρέπει να πραγματοποιούνται με χειρωνακτικές μεθόδους, αφού η χρήση χωματουργικών μηχανημάτων και η διάνοιξη δρόμων θα προκαλέσουν περισσότερη διάβρωση από αυτή που θεωρητικά θα απέτρεπαν.

Αλλά δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται προσπάθεια εισόδου εταιρειών-αναδόχων στο καμένο δάσος. Όπως μας ενημερώνει η Συνέλευση Αγώνα Βόρειας Εύβοιας: «Η κοροϊδία και τα ψέματα της κυβέρνησης συνεχίζονται ξεδιάντροπα. Αυτοί που μας εγκατέλειψαν κατά την διάρκεια της φωτιάς, αυτοί που έκαψαν τον τόπο μας εξαιτίας της έλλειψης σχεδιασμού, υλικών μέσων πυρόσβεσης και αδιαφορίας όχι μόνο δεν αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους αλλά συνεχίζουν να μας δουλεύουν λες και τρώμε κουτόχορτο: Δεν αποζημιώνουν το σύνολο των κατοίκων, δεν εκπονούν αντιπλημμυρικές μελέτες και επιβάλλουν ιδιώτες χορηγούς.

Η κυβέρνηση με επικοινωνιακά τρυκ και θεαματικές δηλώσεις έχοντας στο πλάι της τα καλοταϊσμένα ΜΜΕ ξέρει καλά να υπόσχεται μπροστά στους φακούς και από πίσω να συνεχίζει την λεηλασία του τόπου μας, υπογράφοντας τον εκτοπισμό μας. Άρον άρον στις 13 Αυγούστου η Κυβέρνηση, με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) θεσμοθέτησε τους ιδιώτες ανάδοχους δασών και θέλει να μας φορέσει για προστάτη της περιοχής την ΤΕΡΝΑ.

• Στις 2 Σεπτέμβρη δεσμεύτηκε στους δασικούς συνεταιρισμούς πως τα έργα θα γίνουν με χρηματοδότηση του κράτους με απευθείας ανάθεση στους συνεταιρισμούς και όχι με την εμπλοκή της ΤΕΡΝΑ

• Στις 7 Σεπτέμβρη στη Λίμνη η κυβερνητική επιτροπή ανασυγκρότησης της Β. Ευβοίας, με επικεφαλής το κ. Μπένο, με την σειρά τους συνέχισαν τα επικοινωνιακά τρυκ. Το σχέδιο ανασυγκρότησης είναι ευφάνταστες μακέτες και καρτέλες για να εντυπωσιάσουν εμάς τους «ημιάγριους χωριάτες».

Το σωματείο ρητινοκαλλιεργητών- δασεργατών Ευβοίας αναφέρει σε ανακοίνωση του πως: «…στην χτεσινή συνάντηση των συνεταιρισμών με το δασαρχείο, μας ανακοίνωσαν με ποιους όρους θα δουλέψουμε στα αντιδιαβρωτικά, όταν θα τελειώνουν οι μελέτες. Εκεί αποκαλύφθηκαν 3 ψέματα της κυβέρνησης: 1. Η πληρωμή μας, δε θα γίνει από το κράτος, αλλά από ανάδοχο. 2. Η τιμή που θα μας δώσουνε για τα έργα (κορμοδέματα κλπ), θα είναι πολύ μικρότερη από αυτή που δεσμεύτηκε ο υπουργός. 3. Σαν να μη φτάνανε αυτά, τώρα που τελειώνουμε τους καθαρισμούς των κεντρικών δρόμων, αντί να μας πληρώσει το υπουργείο αυτά που μας χρωστάει, μας βάζει με το στανιό μεσάζοντα την ΤΕΡΝΑ.»

Όσο περνάει ο καιρός γίνεται όλο και πιο φανερό πως η κυβέρνηση έχει βάλει σκοπό ή να μας διώξει από τον τόπο μας ή να μας υποδουλώσει στις μεγάλες εταιρείες – ευεργέτες. Αν τον Αύγουστο μας έκαψε, τον χειμώνα θα μας πνίξει, μιας και ακόμα δεν έχει δημοσιευτεί κάποια μελέτη για αντιπλημμυρικά έργα. Θα μας πνίξει και νίπτοντας τας χείρας της, θα ξανάρθει να μας φορέσει άλλον ιδιώτη «φιλάνθρωπο» χορηγό για να αποκαταστήσει τις ζημιές.

Ο αγώνας που έχουμε μπροστά αφορά το σύνολο του τοπικού πληθυσμού. Οι κρατικοί αξιωματούχοι και οι ιδιώτες φίλοι τους σίγουρα θα προσπαθήσουν να μας διασπάσουν ταΐζοντας μικροσυμφέροντα και βολεύοντας κάποιους κώλους. Γνωρίζουμε πως αυτό δεν αποτελεί κάποια λύση, αλλά είναι μέρος που προβλήματος. Γνωρίζουμε πως η ενότητα, η αλληλεγγύη, η οργάνωση στη βάση, η συλλογική οργή, η επιμονή και η αγωνιστικότητά μας είναι τα όπλα μας ώστε να μην ερημώσει και φτωχοποιηθεί περεταίρω ο τόπο μας. Γνωρίζουμε πως όταν το ποτάμι της λαϊκής οργής φουσκώνει κανένα αντιπλημμυρικό έργο δεν σώζει καμία κυβέρνηση…»

Επίσης στην 1η Ανακοίνωση της Συνέλευσης Αγώνα δηλώνουν:

«Κανείς και καµία µας δεν µπορεί να ξεχάσει το όσα συνέβησαν µε την πυρκαγιά που κατάκαψε τον τοπό (τόπο) για 10 και πλέον µέρες. Δεν µπορούµε να ξεχάσουµε την φωτιά να µας κυκλώνει και µαζί της, τον πανικό, το φόβο, την απελπισία και την µαταιότητα. Δεν µπορούµε να ξεχάσουµε την ανυπαρξία συντονισµού, την απαξίωση και την αδιαφορία από την κυβέρνηση, την έλλειψη σχεδιασµού από τους τοπικούς φορείς, πως ενώ καιγόµασταν δεν υπήρχαν πυροσβέστες και όπου υπήρχαν είχαν εντολές να µην επεµβαίνουν. Δεν µπορούµε να ξεχάσουµε τον πανικό που έσπερνε η πολιτική προστασία µε τα µηνύµατα τρόµου εκκένωσης που συνεχώς µας έστελνε. Δεν µπορούµε να ξεχάσουµε τις οργισµένες φωνές κατοίκων, δηµοτικών αρχών και εµάς των ιδίων, που κατηγορούσαν το κράτος για όλα τα παραπάνω. Και πως µπορεί κανείς να ξεχάσει όλα αυτά όταν καθηµερινά αντικρύζει τα καψαλιασµένα βουνά και χωράφια, τα καρβουνιασµένα σπίτια και µαντριά. Πολεµήσαµε µόνοι και µόνες µας µε την φωτιά. Τα χωριά µας τα έσωσε η ετοιµότητα, το θάρρος, η αλληλεγγύη, η αλληλοβοήθεια, η αυτενέργεια και η ανυπακοή στις διαταγές της κυβέρνησης, περί εκκένωσης των χωριών.

Ακόµα, η κυβέρνηση έβαλε τους λύκους να φυλάνε τα πρόβατα, νοµοθετώντας για ιδιώτες ανάδοχους δασών, για να προστατεύουν τα δάση!!! Η ΔΕΗ ΑΕ (µία από τις µεγαλύτερες ρυπογόνες επιχειρήσεις στην Εύβοια µε το εργοστάσιο στο Αλιβέρι, και ένας από τους συνήθεις εμπρηστές λόγω κακής συντήρησης του δικτύου) έγινε ο πρώτος ανάδοχος της περιοχής. Στη συνέχεια δύο µεγάλες εταιρείες (ΜΕΤΚΑ- Μυτιληναίος & ΤΕΡΝΑ) σε µία νύχτα έγιναν και αυτοί ανάδοχοι δασικών περιοχών στους δήµους Ιστιαίας – Αιδηψού (ΜΕΤΚΑ) και Μαντουδίου- Λίµνης- Αγ. Άννας (ΤΕΡΝΑ). Στην περίπτωση της ΤΕΡΝΑ οι δασικοί συνεταιρισµοί του δήµου, δεν δέχτηκαν το εξευτελιστικό συµβόλαιο που «πρόσφερε» η ΤΕΡΝΑ ως ανάδοχος αναδάσωσης. Έτσι την Τρίτη 1 Σεπτέµβρη κάτοικοι και ο τοπικός δασικός συνεταιρισµός σταµατήσαν τα έργα καθαρισµού, που γινόντουσαν από την ΤΕΡΝΑ κοντά στο χωριό Κουρκουλοί. Την επόµενη µέρα (2/09) αντιπρόσωποι από όλους τους δασικούς συνεταιρισµούς του Δήµου Μαντουδίου- Λίµνης- Αγ. Άννας συναντήθηκαν στην Αθήνα µε Σκρέκα (υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργεια (Ενέργειας)/ΠΕΝ) και Αµυρά (υφυπουργός ΠΕΝ) και απαίτησαν να µην εµπλακεί η ΤΕΡΝΑ στα έργα καθαρισµού αλλά να γίνουν µέσω του κράτους µε απευθείας ανάθεση στους συνεταιρισµούς. Το αίτημα των συνεταιρισµών έγινε δεκτό και οι εργασίες καθαρισµού των δρόµων θα συνεχιστούν χωρίς όμως την εµπλοκή της ΤΕΡΝΑ.

Ξέρουµε ποιοί είναι οι υπεύθυνοι γι’ αυτήν την καταστροφή: Η διαχρονική κρατική πολιτική για τα βουνά και τα δάση που δε δίνει χρήµατα για την πρόληψη των πυρκαγιών, για τους καθαρισµούς των δασών και την ενίσχυση της δασοπυροσβεσης (δασοπυρόσβεσης). Έτσι για το 2021 τα δασαρχεία πήραν το ένα δέκατο των χρηµάτων που ζήτησαν, ενώ τη διετία 2020-2021, η κυβέρνηση δεν προσέλαβε ούτε συµβασιούχους δασεργάτες. Τα επιχειρηµατικά συµφέροντα που αντιλαµβάνονται τα δάση και τα βουνά ως τόπους για να βγάλουν φράγκα, λεηλατώντας και καταστρέφοντας τα πάντα στο διάβα τους. Τα δασαρχεία που όλο και περισσότερο µοιάζουν µε µεσάζοντες ανάµεσα στο κράτος και σε εργολάβους, χωρίς να επιτελούν τον σκοπό τους: την υγιή αναπαραγωγή και προστασία του δάσους και των βουνών.

\Ακόµα και εµείς οι ίδιοι που βλέποντας όλ’ αυτά µένουµε άπραγοι τόσα χρόνια, ενώ συχνά µετατρέπουµε τα δάση σε σκουπιδότοπους και αναθέτουµε τις τύχες µας στα χέρια των «ειδικών». Οι Δαναοί ήρθαν και θα ξανάρχονται µε δώρα και υποσχέσεις ώστε να µας καλοπιάσουν, να µας διαχωρίσουν και να µας διασπάσουν, βολεύοντας και ταΐζοντας κάποιους «διαλεχτούς». Για τους υπόλοιπους, που είµαστε και οι πιο πολλοί, επιφυλάσσουν µια κούρσα επιβίωσης, µε πολύ χειρότερους όρους».

Και καταλήγουν στέλνοντας μηνύματα σε πολλαπλές κατευθύνσεις:

«Όµως εµείς, άντρες και γυναίκες κάτοικοι από τα χωριά χωριά Βλαχιά, Πήλι, Προκόπι, Μαντούδι, Κρύα Βρύση, Κήρινθος, Φαράκλα, Κερασιά, Τσαπουρνιά, Βασιλικά, Αχλάδι, Αγ. Άννα, Παλιόβρυση, Ρετσινόλακκος, Ροβιές, Σηπιάδα, Μαντανικά, Λίµνη, και Ιστιαία, αγρότες, αυτοαπασχολούµενοι, εργαζόµενοι, δασεργάτες, άνεργοι, γονείς, φίλοι του δάσους και των βουνών, δεν είµαστε διατεθειµένοι να στεκόµαστε µε αδιαφορία, φόβο και µοιρολατρεία µπροστά στο ζοφερό µέλλον που διαγράφεται. Δεν έχουµε σκοπό να ξεπουλήσουµε και να εγκαταλείψουµε τους τόπους µας και να τους αφήσουµε στα χέρια επιχειρηµατικών οµίλων και µεσιτών. Θα πρέπει να το καταλάβουµε καλά, ειδικά µετά την φωτιά, πως χρειάζεται να αλλάξουµε πλεύση στη σκέψη µας και να έχουµε ενεργό ρόλο στους σχεδιασµούς της επόµενης µέρας για τον τόπο που ζούµε. Άλλωστε κανείς δεν γνωρίζει τις ανάγκες µας καλύτερα από εµάς τους ίδιους και τις ίδιες».

Τίποτα δεν έχει τελειώσει, λοιπόν, αλλά αντίθετα, όλα συνεχίζονται…

Αναρχικός Πυρήνας Χαλκίδας

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog ΟΛΑ ΛΑΘΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διάφορα ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δική σας ενημέρωση.