Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2022

Περί Στρεπτόκοκκου Α 


Ο στρεπτόκοκκος ομάδας Α δεν είναι κάτι το φοβερό και τρομερό (έως σήμερα τουλάχιστον). Είναι το κοινό, κοινότατο βακτήριο που προκαλεί την αμυγδαλίτιδα και την οστρακιά. Ποιο παιδί δεν έχει νοσήσει από αμυγδαλίτιδα; Ποια οικογένεια δεν έχει την εμπειρία μιας οστρακιάς; Μην αντιδρούμε συνεπώς σαν να ήρθε από το διάστημα κάποιο άγνωστο και περίεργο μικρόβιο. Βέβαια ο στρεπτόκοκκος αυτός προκαλεί και άλλες ελάσσονες λοιμώξεις, αλλά και σοβαρές διεισδυτικές λοιμώξεις. Οι τελευταίες βέβαια είναι σπανιότερες από ότι οι κοινές λοιμώξεις.

Η Αγγλία αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζει μια επιδημία οστρακιάς. Το παράξενο στην υπόθεση είναι  ο αυξημένος αριθμός θανάτων από διεισδυτική στρεπτοκοκκική λοίμωξη. Προς το παρόν δεν υπάρχει ικανοποιητική ερμηνεία για αυτό. Να τονίσω πως σύμφωνα με επίσημα στοιχεία από το Υπουργείο Υγείας της Βρετανίας, η διεισδυτική στρεπτοκοκκική λοίμωξη που καταγράφεται την περίοδο αυτή δεν αφορά μόνον τα παιδιά αλλά και τους ενήλικες. 

Και εδώ προκύπτει εκ νέου το ερώτημα (το είχα θέσει και σε προηγούμενη  ανάρτηση): ήσαν τα άτομα αυτά εμβολιασμένα για κορωνοϊό; Έχει σημασία αυτό. Δεν γνωρίζω αν ελέγχεται το θέμα ή αν συσχετίζεται από τους υγειονομικούς. Πάντως οφείλουν πλέον όλοι οι γιατροί και όλες οι υπηρεσίες σε όλες τις χώρες να ελέγχουν από δω και πέρα και το θέμα του εμβολίου. Ήδη περιγράφησαν θάνατοι και σε άλλη χώρα. Ακούγονται τόσα πολλά. Αυξάνονται συνεχώς οι χώρες που αναφέρουν υπερβάλλοντες θανάτους. Αυξάνονται και οι αναφορές για ανεπιθύμητες ενέργειες του εμβολίου. Αυξάνονται και οι ενδείξεις για μερική καταστολή τμήματος της ανοσίας και ευαισθησία σε κοινές λοιμώξεις. 

Ας σταματήσουμε τις έριδες και τις αντιγνωμίες και ας δούμε το θέμα καθαρά ιατρικά, πέρα από προσωπικά συμφέροντα και ατομικιστικές απόψεις. 

Ιωάννης Καβαλιώτης - Παιδίατρος - Λοιμωξιολόγος, τέως Διευθυντής Παιδιατρικής Κλινικής Νοσοκομείου Λοιμωδών Θεσσαλονίκης

πηγή


photo/pixabay

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog ΟΛΑ ΛΑΘΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διάφορα ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δική σας ενημέρωση.