Δευτέρα 11 Μαρτίου 2024

Τζούλιαν Ασάνζ: Η αλήθεια δεν είναι έγκλημα

Φτάνει στο τέλος της η νομική μάχη του κρατούμενου από τους Βρετανούς Ασάνζ, ιδρυτή των Wikileaks, ώστε να μην εκδοθεί στις ΗΠΑ. Η τελική προσφυγή στο Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου εκδικάστηκε, και τώρα αναμένεται η απόφαση.

Μια αχτίδα ελπίδας διαφαίνεται από το γεγονός ότι οι δικαστές αγνόησαν την πίεση των κυβερνήσεων ΗΠΑ και Βρετανίας για άμεση έκδοση απόφασης. Πάντως ο ίδιος ο Ασάνζ δεν μπόρεσε να παρακολουθήσει τη διαδικασία –ούτε καν μέσω τηλεδιάσκεψης– διότι είναι βαριά άρρωστος. Οι σκληρές συνθήκες κράτησής του, η απομόνωση και η εσκεμμένη έλλειψη φροντίδας από τις (κατά τα άλλα πολύ ευαίσθητες όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα) βρετανικές αρχές έχουν ήδη κάνει τη δουλειά τους. Οι πολεμοχαρείς ελίτ του αγγλοσαξονικού κόσμου δεν θα του συγχωρέσουν ποτέ το γεγονός ότι αποκάλυψε σε όλη την ανθρωπότητα τα εγκλήματα πολέμου που διέπραξαν οι ΗΠΑ, η Βρετανία και οι σύμμαχοί τους στο Αφγανιστάν, το Ιράκ κ.α.

Το μίσος τους είναι διαχρονικό και διακομματικό: πρώτα ο Τραμπ και τώρα ο Μπάιντεν άσκησαν όλη την επιρροή τους για να πετύχουν την έκδοσή του στις ΗΠΑ, χρησιμοποιώντας ψευδομάρτυρες και ξοδεύοντας τεράστια χρηματικά ποσά για να την πετύχουν. Εξαγόρασαν τη σιωπή ακόμη και των πιο διακεκριμένων διεθνώς δημοσιογράφων (μια χούφτα μόνο βρήκε το σθένος να υπερασπιστεί τον Ασάνζ), όπως και έγκυρων ΜΜΕ που στο παρελθόν είχαν συνεργαστεί με τον Ασάνζ δημοσιοποιώντας τα στοιχεία των Wikileaks: ένιψαν εδώ και χρόνια τας χείρας τους οι αμερικανικοί New York Times, ο βρετανικός Guardian, το γερμανικό Der Spiegel, η γαλλική Le Monde, η ισπανική El Pais. Στο πλάι του βρέθηκαν όμως, με όποιο τρόπο μπορούσαν, εκατομμύρια άνθρωποι από όλο τον κόσμο, που δεν επέτρεψαν να ξεχαστεί η υπόθεσή του, και αποτέλεσαν το τείχος που εμπόδιζε μέχρι τώρα την έκδοσή του.

«Ο Ασάνζ δεν είναι δημοσιογράφος, αλλά ένα άτομο που εξυπηρετεί συμφέροντα τρίτων δυνάμεων και βλάπτει την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ»: αυτή ήταν η γραμμή των δικηγόρων της αμερικανικής κυβέρνησης, που ίδρωσαν για να πείσουν ότι έγκλημα δεν είναι το έγκλημα πολέμου, αλλά… η αποκάλυψή του! Ορθά επισημαίνει ο Τόμας Φάτσι: «Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι αυτό που έκανε ο Ασάνζ ήταν δημοσιογραφία, και μάλιστα ύψιστης ποιότητας. Η γνώση των κρατικών εγκλημάτων που διαπράττονται, συχνά στο όνομά μας, από τους κυβερνώντες θα πρέπει να αποτελεί βασική αρχή των δημοκρατικών κοινωνιών. Και η αποκάλυψη αυτών των εγκλημάτων θα πρέπει να αποτελεί βασική αρχή της δημοσιογραφίας». Θα πρέπει, πλην εν έτει 2024 οι σπαθοφόροι των Δυτικών αξιών δεν χαμπαριάζουν από τέτοια. Αυτό όμως που γράφεται και στο πλακάτ της φωτογραφίας τούς στοιχειώνει: «Η αλήθεια δεν είναι έγκλημα – Ελευθερώστε τον Τζούλιαν Ασάνζ – Φυλακίστε τους εγκληματίες πολέμου». Αμήν.

Πηγή: edromos.gr

via

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog ΟΛΑ ΛΑΘΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διάφορα ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δική σας ενημέρωση.