Δευτέρα 11 Μαρτίου 2024

ΓΙΑ ΠΡΟΠΟΛΕΜΙΚΗ ΓΕΝΙΑ ΜΙΛΟΥΝ ΤΑ ΓΕΡΑΚΙΑ ΤΗΣ ΔΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΕΙΛΟΥΝ ΜΕ ΕΠΕΡΧΟΜΕΝΟ ΓΕΝΙΚΕΥΜΕΝΟ ΠΟΛΕΜΟ ΜΕ ΤΗΝ ΡΩΣΙΑ

Στα μέσα Φεβρουαρίου, ο Γενικός Επιθεωρητής της γερμανικής Bundeswehr, στρατηγός Κάρστεν Μπρόιερ, προειδοποίησε ότι «πρέπει να είμαστε έτοιμοι για πόλεμο σε πέντε χρόνια», ενώ στην ίδια κατεύθυνση κινήθηκαν και οι δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Άμυνας,

Μπόρις Πιστόριους, ο οποίος δήλωσε ότι σε «πέντε με οκτώ χρόνια» θα μπορούσε να είναι πιθανό η Ρωσία να επιτεθεί σε μια χώρα του ΝΑΤΟ, αν και δεν βλέπει κάποιον τέτοιον κίνδυνο αυτή τη στιγμή, καλώντας παράλληλα την γερμανική κοινωνία σε «αλλαγή σκέψης» και «αλλαγή νοοτροπίας». Σε συνέντευξη, μάλιστα, που παραχώρησε τον περασμένο Δεκέμβριο στην εφημερίδα Welt am Sonntag, πιθανολογούσε ότι οι ΗΠΑ θα μειώσουν την στρατιωτική τους δέσμευση στην Ευρώπη, καθώς στρέφονται περισσότερο προς την περιοχή Ινδικού-Ειρηνικού. Ο γερμανός υπουργός άμυνας σημειώνει στην ίδια συνέντευξη, ότι η εκλογή μιας πιο φιλοευρωπαϊκής κυβέρνησης στην Πολωνία θα πρέπει τώρα να επιτρέψει στο Τρίγωνο της Βαϊμάρης, του Βερολίνου, του Παρισιού και της Βαρσοβίας, να αναπτύξουν περισσότερο την στρατιωτική τους συνεργασία: «Πρέπει να βρούμε τον καλύτερο τρόπο να εδραιωθούμε στην ανατολική πτέρυγα βάσει των αμυντικών σχεδίων του NATO».

Σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του «Πράσινου» πρώην υπουργού Εξωτερικών Γιόσκα Φίσερ, «Η Ευρώπη πρέπει να εξοπλιστεί με τα δικά της πυρηνικά όπλα. Χρειάζεται τα δικά της πυρηνικά αποτρεπτικά μέσα». Προφανώς, ο πρώην χειροκροτητής των νατοϊκών βομβαρδισμών το 1999 στην πρώην Γιουγκοσλαβία θεωρεί μη επαρκή τα ήδη υπάρχοντα αποθηκευμένα σε γερμανικό έδαφος αμερικανικά πυρηνικά όπλα. Στις 20 Ιανουαρίου, ο ολλανδός ναύαρχος Ρομπ Μπάουερ, ανώτερος διοικητής του ΝΑΤΟ, μιλώντας σε συνάντηση των αρχηγών των εθνικών αμυντικών υπηρεσιών στις Βρυξέλλες δήλωσε ότι, «Χρειαζόμαστε έναν πολεμικό μετασχηματισμό του ΝΑΤΟ», προειδοποιώντας:  «Πρέπει να καταλάβουμε ότι η ειρήνη δεν είναι αυτονόητη. Γι’ αυτό εμείς [οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ] πρέπει να προετοιμαστούμε για μια σύγκρουση με τη Ρωσία. Αλλά η συζήτηση πρέπει να είναι ευρύτερη. Είναι και η ετοιμότητα του κλάδου και ότι οι πολίτες καταλαβαίνουν ότι συμμετέχουν. Άρα πρέπει να συνειδητοποιήσετε ότι δεν θα πάνε όλα σύμφωνα με το σχέδιο ή τα πράγματα θα ήταν υπέροχα μέσα στα επόμενα 20 χρόνια».

Λίγες ημέρες αργότερα, ο Αρχηγός του βρετανικού στρατού Sir Patrick Sanders ζήτησε από την βρετανική κοινωνία να προετοιμαστεί για γενική επιστράτευση σε ένα πόλεμο κατά της Ρωσίας, κάνοντας λόγο για έναν «στρατό πολιτών», ενώ εισήγαγε τον όρο «προπολεμική γενιά» τονίζοντας πως, «πρέπει να ληφθούν προπαρασκευαστικά βήματα για να καταστεί δυνατή η τοποθέτηση των κοινωνιών μας σε πολεμική βάση»! Απαίτησε, μάλιστα, την αύξηση των βρετανικών στρατιωτικών δυνάμεων, αλλά και την «αλλαγή διακόπτη» στο μυαλό του βρετανικού κοινού, ώστε να είναι «ψυχολογικά έτοιμο» για μια στρατιωτική σύγκρουση με τη Ρωσία: «Οι φίλοι μας στην ανατολική και βόρεια Ευρώπη, οι οποίοι αισθάνονται πιο έντονα την εγγύτητα της ρωσικής απειλής, ενεργούν ήδη με σύνεση, θέτοντας τις βάσεις για εθνική κινητοποίηση. Όπως προειδοποίησε ο πρόεδρος της στρατιωτικής επιτροπής του ΝΑΤΟ μόλις την περασμένη εβδομάδα, και όπως έκανε η σουηδική κυβέρνηση… η λήψη προπαρασκευαστικών μέτρων που θα επιτρέψουν την τοποθέτηση των κοινωνιών μας σε πολεμική ετοιμότητα όταν χρειαστεί, είναι πλέον όχι απλώς επιθυμητή, αλλά απαραίτητη».

Στα τέλη Ιανουαρίου, το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιήσει τα μεγαλύτερης κλίμακας γυμνάσια από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου με την εμπλοκή περίπου 90.000 στρατιωτών, όπου στρατιώτες των ΗΠΑ θα προβάρουν το πώς θα μπορέσουν να ενισχύσουν τους Ευρωπαίους συμμάχους σε χώρες που συνορεύουν με τη Ρωσία και στην ανατολική πτέρυγα της συμμαχίας, σε περίπτωση που ξεσπάσει σύγκρουση με έναν «σχεδόν ισότιμο» αντίπαλο. Σύμφωνα με δηλώσεις του υφυπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας Αλεξάντερ Γκρουσκό στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA, «Η κλίμακα των γυμνασίων του ΝΑΤΟ Steadfast Defender 2024 αποτελεί ένδειξη μιας αμετάκλητης επιστροφής της συμμαχίας σε σχέδια του Ψυχρού Πολέμου».

Τα γεράκια της Δύσης, ταυτόχρονα, κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να συνεχιστεί η ανθρωποσφαγή στην Ουκρανία, ενώ εκτοξεύουν απειλές για την χρήση των παγωμένων ρωσικών κεφαλαίων, κατασχεμένων από την ρωσική Κεντρική Τράπεζα και άλλων πόρων της Ρωσικής Ομοσπονδίας, που αγγίζουν τα 300 δισεκατομμύρια ευρώ. Σε σχετική προτροπή του Ζελένσκι στην πρόσφατη συνδιάσκεψη στο Νταβός της Ελβετία και παρά τον σκεπτικισμό των ευρωπαίων κεντρικών τραπεζιτών, η Μεγάλη Βρετανία δείχνει διατεθειμένη να στηρίξει το σενάριο, καθώς ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Κάμερον (πρωθυπουργός του Brexit) σημείωσε ότι, «αυτό που πρέπει να σκεφτούμε είναι ότι έχουμε ήδη παγώσει τα κεφάλαια. Το ερώτημα είναι, τι κάνουμε μετά. Θεωρώ ότι υπάρχει ένα νομικό, ένα ηθικό κι ένα πολιτικό επιχείρημα. Όταν ο Πούτιν εξαπέλυσε αυτήν την παράνομη εισβολή, ο κόσμος άλλαξε και πρέπει κι εμείς να αλλάξουμε μαζί του. Και να αναγνωρίσουμε ότι ζούμε σε έναν πιο επικίνδυνο, αβέβαιο και δύσκολο κόσμο και επομένως οφείλουμε να προετοιμαστούμε για καινοτόμες σκέψεις σχετικά με το πώς θα χρησιμοποιήσουμε αυτούς τους πόρους υπέρ της Ουκρανίας».

Θα θυμίσουμε, ότι κατά την έναρξη της ρωσικής εισβολής οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν, ότι οι ίδιες και οι σύμμαχοί τους είχαν μπλοκάρει την πρόσβαση σε πάνω από 600 δισ. δολάρια που η Ρωσία είχε τοποθετήσει εκτός συνόρων. Στο ποσό αυτό περιλαμβάνονταν και περίπου 300 δισ. δολάρια που ανήκαν στην ρωσική Κεντρική Τράπεζα. Αξιωματούχοι στην Ουάσινγκτον, οι οποίοι παλιότερα απέρριπταν την ιδέα της κλοπής των ρωσικών κεφαλαίων ως νομικά δύσκολη, τώρα εμφανίζονται όλο και πιο ανοικτοί σε αυτήν. Χαρακτηριστικοί είναι οι ισχυρισμοί της Πένι Πρίτσκερ, ειδικής αντιπροσώπου των ΗΠΑ για τη οικονομική ανάκαμψη της Ουκρανίας, η οποία μιλώντας στο Νταβός επιβεβαίωσε, ότι οι ΗΠΑ και η Ομάδα των Επτά αναζητούν επαρκές νομικό πλαίσιο για ένα τέτοιο σχέδιο. Από την πλευρά του, το Κρεμλίνο έχει χαρακτηρίσει μια πιθανή τέτοια κίνηση ως παραβίαση του διεθνούς δικαίου, απειλώντας με αντίποινα σε ευρωπαϊκά κεφάλαια που βρίσκονται εγκλωβισμένα στην Ρωσία, ενώ η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα έκανε λόγο για «πειρατεία του 21ου αιώνα».

Είναι προφανές, ότι η πολεμική «κρίση» έχει κατασκευαστεί για να διαρκέσει πολλά χρόνια, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις δυτικές κοινωνίες, που απροκάλυπτα σχεδιάζεται να μπουν στον γύψο ενόψει της κλιμάκωσης της «μεγάλης αναμέτρησης» της Δύσης με το ρωσικό κράτος. Την ίδια στιγμή το ισραηλινό κράτος έχει ισοπεδώσει κυριολεκτικά την Λωρίδα της Γάζας, σπέρνοντας καθημερινά τον θάνατο, τον τρόμο και τον όλεθρο που βιώνουν εκατομμύρια Παλαιστίνιοι. Όσο για τις αντιδράσεις που καταγράφονται στις δυτικοευρωπαϊκές κοινωνίες είναι πλέον δυστυχώς μηδαμινές.

Η δυστοπία δεν ανήκει στο μέλλον, είναι ήδη εδώ.

  • Συσπείρωση Αναρχικών

Δημοσιεύθηκε στην ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ, φ.246, Μάρτιος 2024

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog ΟΛΑ ΛΑΘΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διάφορα ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δική σας ενημέρωση.