Τρίτη 28 Οκτωβρίου 2014

Πώς σχετίζεται ο ιός του έρπη με το Αλτσχάιμερ;

 
Σύμφωνα με δύο πρόσφατες σουηδικές μελέτες, ο ιός που προκαλεί τον επιχείλιο έρπητα, αυξάνει τον κίνδυνο εκδηλώσεως της νόσου Αλτσχάιμερ.
Όπως έδειξαν οι έρευνες, όταν κάποιος είναι φορέας ορισμένων αντισωμάτων στον ιό του απλού έρπητα, έχει διπλάσιες πιθανότητες εκδήλωσης της νόσου Αλτσχάιμερ.


«Δεν ξέρουμε αν το εύρημα αυτό σημαίνει πως η καταπολέμηση του ερπητοϊού μπορεί να επιβραδύνει τη νόσο Αλτσχάιμερ, αλλά σίγουρα είναι κάτι που αξίζει να διερευνηθεί», δήλωσε ο επικεφαλής της μίας μελέτης δρ Ούγκο Λέβχαϊμ, αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Ιατρικής της Κοινότητας & Αποκατάστασης του Πανεπιστημίου Umea, στη Σουηδία.
«Και αυτό, διότι αν ισχύουν τα ευρήματά μας στον γενικό πληθυσμό, τότε ποσοστό 40% έως 50% των ασθενών με Αλτσχάιμερ είναι μολυσμένοι με τον ιό αυτό», εξηγεί ο ίδιος.
Η λοίμωξη με τον ιό του απλού έρπητα είναι εξαιρετικά συνηθισμένη. Υπολογίζεται ότι έως και το 90% του πληθυσμού είναι μολυσμένο με τον ιό αυτό, ο οποίος άπαξ και μολύνει τον οργανισμό, δεν εξαλείφεται ποτέ αλλά παραμένει αδρανής σε αυτόν.
Η θεωρία πίσω από τη συσχέτιση του ιού με τη νόσο Αλτσχάιμερ, είναι ότι ο ιός εξασθενεί το ανοσοποιητικό και βρίσκει ευκαιρία να εισέλθει στον εγκέφαλο, όπου ενεργοποιεί την ανάπτυξη της νόσου.
Ο δρ Λέβχαϊμ εκτιμά πως τα ευρήματα της έρευνας δεν είναι τυχαία, αλλά όντως ο ιός του έρπη παίζει κάποιο ρόλο στην ανάπτυξη του Αλτσχάιμερ.

Ωστόσο, θα πρέπει να επιβεβαιωθούν από μεγαλύτερες μελέτες για να θεωρηθούν οριστικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog ΟΛΑ ΛΑΘΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διάφορα ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δική σας ενημέρωση.