Πέμπτη 30 Οκτωβρίου 2014

Η DARPA αναπτύσσει τεχνολογία που «βλέπει» μέσα από τοίχους


Η DARPA και η αεροδιαστημική βιομηχανία Northrop Grumman ανέπτυξαν ένα νέο chip το οποίο είναι χρονισμένο να λειτουργεί σε συχνότητα 1 Terahertz ανά δευτερόλεπτο.
Μάλιστα, το εν λόγω κύκλωμα μπήκε επίσημα και στο βιβλίο Γκίνες καθώς λειτουργεί σε συχνότητα ενός τρισ. κύκλων ανά δευτερόλεπτο, καταρρίπτοντας το προηγούμενο ρεκόρ που αφορούσε ένα chip, του 2012 που κατείχε η ίδια εταιρεία, που λειτουργούσε στους 850 δισ. κύκλους.

Η επίδοση αυτή τοποθετεί τα κύματα στη συχνότητα μεταξύ των εκπομπών μικροκυμάτων και την υπέρυθρη ακτινοβολία που χρησιμοποιείται στις διόπτρες νυκτερινής όρασης. Σύμφωνα με τους ερευνητές η συχνότητα λειτουργίας του εν λόγω chip θα μπορούσε να δώσει νέες προοπτικές στους τρόπους επικοινωνίας κινητών συσκευών σε μικρές αποστάσεις. Επίσης, η συγκεκριμένη τεχνολογία θα μπορούσε να προσφέρει λεπτομερέστερη παραγωγή εικόνων.

Για παράδειγμα, τα ραντάρ λειτουργούν με την αποστολή κυμάτων και την μέτρηση του χρόνου επιστροφής πίσω στον δέκτη ώστε να υπολογιστεί η απόσταση ενός αντικειμένου. Κατά έναν παρόμοιο τρόπο τα κύματα τόσο υψηλής συχνότητας θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία λεπτομερέστερων εικόνων.

Επίσης, τέτοιου είδους κύματα αποτελούν αντικείμενο έρευνας για την προσπάθεια να αποκτηθεί ικανότητα να «βλέπουμε» αντικείμενα μέσα από τοίχους. Τέτοιου είδους ικανότητα θα μπορούσε να βρει εφαρμογή σε εξειδικευμένες κάμερες ασφαλείας, αυτό-οδηγούμενα οχήματα και ρομπότ που θα χρειάζεται να αποφεύγουν αντικείμενα ή αναπάντεχες κινήσεις.
Πρόσθετες εφαρμογές θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν ατμοσφαιρικές μελέτες, τη ραδιοαστρονομία και τα οπτικά συστήματα ιατρικών μηχανημάτων. Επίσης, η συγκεκριμένη τεχνολογία αναμένεται να βελτιώσει την εμβέλεια, τη μείωση μεγέθους, του βάρους και της κατανάλωσης ενέργειας διαφόρων υπαρχόντων συστημάτων.

Σύμφωνα με το GigaOM, αξιωματούχοι της DARPA θεωρούν ότι βασικός στόχος είναι η χρήση της εν λόγω τεχνολογίας καταρχήν στον χώρο των ενόπλων δυνάμεων. Χαρακτηριστική ήταν και η δήλωση του Dale Burton, αντιπροέδρου της Northrop Grumman και υπεύθυνου για τα ερευνητικά και τεχνολογικά προγράμματα της εταιρείας: «Ζούμε σε επικίνδυνους καιρούς με πολύ επικίνδυνες απειλές, χρειαζόμαστε ένα άλμα στο επόμενο επίπεδο τεχνολογιών».

Το TMIC (Terahertz Monolithic Integrated Circuit) αναπτύχθηκε από τη Northrop Grumman για λογαριασμό της Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA), στα πλαίσια ενός πενταετούς συμβολαίου που προέβλεπε την ανάπτυξη και επίδειξη επεξεργαστών που θα λειτουργούσαν σε συχνότητες 670GHz, 850GHz και 1THz.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog ΟΛΑ ΛΑΘΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διάφορα ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δική σας ενημέρωση.