Παρασκευή 27 Μαρτίου 2015

Σε ποια ηλικία έρχεται η σοφία;


Μια νέα έρευνα επιβεβαιώνει το γεγονός πως η η ανθρώπινη σοφία είναι "κατόρθωμα" των μεγαλύτερων ηλικιών παρόλο που το μυαλό των ηλικιωμένων ανθρώπων λειτουργεί και σκέφτεται πιο αργά.

Νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα δείχνει πως το μυαλό ενός υπερήλικα μπορεί πράγματι να δουλεύει πιο αργά αλλά σε σύγκριση με τις υπόλοιπες ηλικιακές ομάδες, κάνει πιο ώριμες και σοφές σκέψεις. Η έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Psychological Science, προχώρησε στην ανάλυση στοιχείων που προέκυψαν από ένα σύνολο νοητικών τεστ τα οποία αφορούσαν όλες τις ηλικιακές ομάδες, και για την ακρίβεια άτομα από 10 έως 89 ετών.

Από τα τεστ νοημοσύνης διαπιστώθηκε πως τα κλασικά κοπλιμέντα που γίνονται στους ηλικιωμένους περί σοφών αποφθεγμάτων έχουν βάση, καθώς οι νοητικές ικανότητες των ανθρώπων παρατηρήθηκε πως βελτιώνονται με το πέρασμα του χρόνου. Οι μελετητές με επικεφαλής τη Laura Germine του πανεπιστημίου του Χάρβαρντ και τον Joshua Hartshorne του πανεπιστημίου ΜΙΤ, στάθηκαν κυρίως στο γεγονός πως η πιο σωστή κρίση, το ευκολότερο λύσιμο σταυρόλεξων, οι πιο πολλές γνώσεις και εμπειρίες είναι “προτερήματα” των ηλικιωμένων ανθρώπων σε σύγκριση με τους νεότερους.

Στην πραγματικότητα, εκείνο που υποστηρίζει η νέα έρευνα με βάση τα ευρήματά της είναι πως ο ανθρώπινος εγκέφαλος δεν ωριμάζει σε κάθε ηλικία, με τον ίδιο ρυθμό. Τα διάφορα είδη της ανθρώπινης μνήμης έχουν την τάση να γίνονται πιο αποδοτικά σε διαφορετικές ηλικίες. Για παράδειγμα, η λειτουργική μνήμη λειτουργεί με βέλτιστο τρόπο μετά τα 30, η ικανότητα να θυμόμαστε πρόσωπα αυξάνεται γύρω στα 30 ενώ η μνήμη πραγμάτων, όπως ονομάτων κορυφώνεται λίγο μετά την ηλικία των είκοσι ετών.
Στο δέντρο της σοφίας...
Στο δέντρο της σοφίας...
Η ικανότητα να ψυχολογούμε σωστά τους γύρω μας, μεγιστοποιείται περίπου στα 40- 50 χρόνια της ζωής μας. Οι μεγαλύτεροι άνθρωποι λοιπόν γνωρίζουν περισσότερα πράγματα, έχοντας βαθύτερη επίγνωση των πράξεων, των αποφάσεων που παίρνουν και των αντίστοιχων επιπτώσεων. Από παλαιότερη μελέτη, οι ερευνητές είχαν οδηγηθεί στο συμπέρασμα πως η αδυναμία ενός ηλικιωμένου εγκεφάλου ως προς τις νοητικές ικανότητες προκαλείται από τη συσσώρευση τόσων γνώσεων με αποτέλεσμα ο εγκέφαλος να επιβραδύνει τη λειτουργία του.

Μετά από τη συγκεκριμένη έρευνα, παρόλο που οι μεγαλύτεροι άνθρωποι σκέφτονται πιο αργά από τους νέους, ισχυροποιείται η άποψη που υποστηρίζει πως οι ηλικιωμένοι είναι σε θέση να οδηγούνται σε καλύτερες κρίσεις σε διαπροσωπικό επίπεδο και να παίρνουν πιο ορθές αποφάσεις. Άλλωστε, το γεγονός ότι οι ηλικιωμένοι καλούνται να ψάχνουν κάθε φορά σε μια πολύ μεγαλύτερη λίστα νοητικών δεδομένων απ' ότι οι νέοι, δεν αφαιρεί την αίγλη που ακολουθεί τίτλους σοφίας τους. Οι συμμετέχοντες στην ηλικία των 40 με 50 ετών, έδωσαν τις περισσότερες σωστές απαντήσεις στα τεστ που σκοπό είχαν να ελέγξουν τις νοητικές ικανότητες των ανθρώπων. Οι σοφοί τίτλοι που αποδίδονται κατά καιρούς στους ηλικιωμένους δεν είναι λοιπόν μια πρόφαση για να νιώσουν καλύτερα αλλά έχουν σταθερή βάση καθώς τα τεστ νοημοσύνης συγκεντρώνουν τις περισσότερες σωστές απαντήσεις με το πέρασμα του χρόνου.

http://www.pathfinder.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog ΟΛΑ ΛΑΘΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διάφορα ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δική σας ενημέρωση.