Δευτέρα 30 Μαρτίου 2015

Η ιστορία … του "μεσαίου δακτύλου"....


Εμείς οι Ελληνες είμαστε πολύ περήφανοι για αυτά που έχουμε δώσει στον παγκόσμιο πολιτισμό. Οι αρχαίοι μας πρόγονοι έχουν προσφέρει στον κόσμο την φιλοσοφία, το θέατρο, τη δημοκρατία και μαζί με άλλους μεγάλους αρχαίους πολιτισμούς ξεστράβωσαν τους σύγχρονους…
Αυτά που κληρονόμησαν στην ανθρωπότητα όμως δεν είναι μόνο ιδέες, είναι και χειρονομίες. Μια από τις γνωστές παγκοσμίως προέρχεται και αυτή από την αρχαία Ελλάδα και δεν είναι άλλη από το κ@λοδάχτυλο!

Σύμφωνα με τη Wikipedia το κ@λοδάχτυλο για τους Αρχαίους Έλληνες ήταν το σύμβολο του φαλλού και της σεξουαλικής συνεύρεσης και το έδειχναν φυσικά όταν ήθελαν να προσβάλουν κάποιον.

Το μεσαίο δάχτυλο συμβόλιζε το πέος ενώ τα υπόλοιπα τους όρχεις. Το κ@λόδαχτυλο στην Αρχαία Ελλάδα το ονόμαζαν «κατάπυγον» από τις λέξεις κατά (=κάτω) και πυγή (=κ@λος) και υπονοούσαν ότι κάποιος ή κάποια τον παίρνει από πίσω.

Τη χειρονομία την αναφέρει φυσικά και ο Αριστοφάνης στην κωμωδία του «Νεφέλες», ως «δάχτυλον», σε έναν διάλογο ανάμεσα στο Σωκράτη και στο μαθητή του Στρεψιάδη. Επίσης ο Αριστοφάνης αναφέρει τη χειρονομία και στην κωμωδία του «Ειρηνη».

Επιπλέον ο βιογράφος Διογένης Λαέρτιος γράφει σε έργο του οτι ο κυνικός φιλόσοφος Διογένης είχε κάνει κ@λοδάχτυλο στον γνωστό ρήτορα Δημοσθένη τον 4ο αιώνα π.Χ.

Αργότερα κατά τον 1ο αιώνα μ.Χ οι λαοί της Μεσογείου σήκωναν το κ@λοδάχτυλο σε κάποιον για να ξορκίσουν το κακό μάτι. Η χειρονομία… επέζησε και στο Μεσαίωνα και ύστερα από αιώνες στα τέλη του 19ου αιώνα «μεταφέρθηκε» στις ΗΠΑ, πιθανότατα από τους Ιταλούς μετανάστες.

Με την εξάπλωση της αμερικάνικης κουλτούρας διαδόθηκε σε όλον τον κόσμο και σήμερα εκατομμύρια άνθρωποι το σηκώνουν για να «ευχηθούν» σε κάποιον να πάει να γαμη…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog ΟΛΑ ΛΑΘΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διάφορα ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δική σας ενημέρωση.