Τρίτη 28 Απριλίου 2015

Πληκτρολογώντας μηνύματα σε μια κηδεία


Οι επιστήμονες κατέληξαν πρόσφατα στην άποψη πως δεν υπάρχει η κατάλληλη στιγμή για την αποστολή μηνυμάτων, καθώς όλες οι στιγμές μοιάζουν να είναι ιδανικές όταν στο παιχνίδι εισβάλλει ο εικονικός κόσμος.
Πολλοί φοιτητές στέλνουν ή λαμβάνουν μηνύματα τουλάχιστον εκατό φορές την ημέρα και μάλιστα τις πιο ακατάλληλες ώρες ή στα πιο απίθανα μέρη. Σύμφωνα με μια νέα έρευνα που έγινε σε 150 φοιτητές, το κουμπί της “αποστολής” στο κινητό έχει σταλεί πολλές φορές, κατά τη διάρκεια της ερωτικής πράξης, ενός ραντεβού, στο ντους, στην εκκλησία, ακόμη και σε μια κηδεία.


Οι περισσότεροι από τους νέους που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση, παραδέχτηκαν πως μια τέτοια κίνηση κατά τη διάρκεια των παραπάνω στιγμών είναι τουλάχιστον αγενής αλλά όπως είπαν, δεν μπορούν να αποτρέψουν εύκολα τους εαυτούς τους από το να το κάνουν. Όπως επισημαίνει και η επικεφαλής της μελέτης, Marissa Harrison που διδάσκει ψυχολογία, “Οι άνθρωποι τείνουμε να πληκτρολογούμε μηνύματα σε τέτοια συμβάντα παρόλο που γνωρίζουμε κατά βάθος πως κάτι τέτοιο μια δεδομένη στιγμή, είναι ανάρμοστο”.

“Για παράδειγμα, οι περισσότεροι από τους συμμετέχοντες στην έρευνα είπαν ότι είναι λάθος να στέλνουν μηνύματα τη στιγμή που συναναστρέφονται κάποιο άτομο αλλά δεν αρνήθηκαν το γεγονός ότι συχνά κάνουν κάτι τέτοιο”. Τα αποτελέσματα της έρευνας που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Social Science Journal, στηρίχθηκαν στις απαντήσεις φοιτητών από πανεπιστήμιο των βορειοανατολικών ΗΠΑ. Σχεδόν το 60% των συμμετεχόντων ήταν γυναίκες κάτω των 20 ετών.
Το 80% των νέων παραδέχτηκε πως επικοινωνεί μέσω μηνυμάτων, όσο βρίσκεται στο μπάνιο
Το 80% των νέων παραδέχτηκε πως επικοινωνεί μέσω μηνυμάτων, όσο βρίσκεται στο μπάνιο
Από το σύνολο των ερωτήσεων, οι εβδομήντα ζητούσαν από τους νέους να μετρήσουν πόσες φορές μες στην ημέρα στέλνουν μηνύματα, τσεκάρουν τα εισερχόμενα τους, και κατά πόσο συχνά τους συμβαίνει να θέλουν να στείλουν ένα μήνυμα κάτω από 33 ιδιαίτερες και “ακατάλληλες” συνθήκες. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι πάνω από το ένα τρίτο των νέων γίνονται αποστολείς ή παραλήπτες μηνυμάτων τουλάχιστον εκατό φορές την ημέρα, ενώ ελέγχουν το κινητό ή τον υπολογιστή τους για πιθανά μηνύματα σχεδόν ανά 16 φορές την ώρα.

Το 90% απάντησε ότι ανταλλάσσει μηνύματα την ώρα που τρώει, ενώ το 80% παραδέχτηκε πως επικοινωνεί μέσω μηνυμάτων, όσο βρίσκεται στο μπάνιο. Υπήρξαν και εξομολογήσεις από την πλευρά των φοιτητών που δεν θεωρούνται και τόσο κοινωνικά αποδεκτές, όπως το γεγονός ότι το 70% στέλνει ενώ παρακολουθεί μια ταινία στο σινεμά. Και τα αποτελέσματα συνεχίζουν να προκαλούν έκπληξη, καθώς το 40% των συμμετεχόντων ομολόγησαν πως απαντούσαν σε μηνύματα τη στιγμή που ο σερβιτόρος ενός μαγαζιού τούς έπαιρνε παραγγελία.

Προχωρώντας στη συνέχεια των αποτελεσμάτων, το 75% των νέων απάντησε πως στέλνει την ώρα που εργάζεται και οκτώ στους δέκα φοιτητές είπαν πως στέλνουν ενώ κάνουν μάθημα μες στην τάξη. Και οι φοιτητές συνέχισαν να εντυπωσιάζουν και να εκπλήσσουν τους επιστήμονες καθώς ούτε η σεξουαλική πράξη μοιάζει εμπόδιο μπροστά στην αποστολή μηνυμάτων. Περίπου το 7% έχει δοκιμάσει αυτή την εμπειρία ενώ το 10% έχει ενδώσει στον πειρασμό αυτής της επικοινωνίας κατά τη διάρκεια μιας κηδείας ή μιας άλλης θρησκευτικής λειτουργίας.
Το κινητό παρεμβάλλεται και στις πιο στενές επαφές
Το κινητό παρεμβάλλεται και στις πιο στενές επαφές
Το βασικό ερώτημα των ερευνητών είναι γιατί, παρόλο που οι περισσότεροι νέοι συνειδητοποιούν πως το να στέλνουν μηνύματα σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις είναι ανάρμοστο, τελικά δεν σταματούν να το κάνουν. “Θα έλεγα πως πρόκειται περισσότερο για έναν ακόμη πειρασμό της ηλικίας ή ένα είδος παρόρμησης που συνδέεται με την ανταμοιβή που λαμβάνει θεωρητικά κάποιος, από την αποστολή και την αποδοχή μηνυμάτων. Αυτή η λεγόμενη ανταμοιβή για τους νέους ίσως είναι τελικά η αμεσότητα που προσφέρει αυτή η επικοινωνία”, αναφέρει η κοινωνικός ψυχολόγος, Eli Finkel.
“Το να στέλνουμε μηνύματα τις πιο ακατάλληλες ώρες και στιγμές είναι σαν ένα σοκολατένιο κέικ όσο βρισκόμαστε σε δίαιτα ή σαν να παρακολουθούμε το 'Game of Thrones' αντί να διαβάζουμε. Γνωρίζουμε ότι αυτό που κάνουμε δεν είναι σωστό αλλά δεν μπορούμε να αποτρέψουμε τους εαυτούς μας από αυτό”.
Η νεανική παρόρμηση μπορεί να είναι μια λογική απάντηση στην ερώτηση γιατί τα πάντα γύρω μοιάζουν να συρρικνώνονται εντυπωσιακά όταν στο παιχνίδι ενός νέου εισβάλλει ο εικονικός κόσμος και τον καλεί να ξεχάσει αυτόν που ζει εκεί έξω.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog ΟΛΑ ΛΑΘΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διάφορα ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δική σας ενημέρωση.