Κυριακή 26 Απριλίου 2015

Νεπάλ: Πάνω από 2.000 οι νεκροί από τον ισχυρό σεισμό


Με γυμνά χέρια, αντιμέτωποι με τεράστιες δυσκολίες, οι διασώστες στο Νεπάλ σκάβουν ακόμη στα συντρίμμια που άφησε πίσω του ο καταστροφικός σεισμός των 7,58 βαθμών που έπληξε τη χώρα το μεσημέρι του Σαββάτου για να βρουν επιζώντες και να ανασύρουν τους νεκρούς, ο αριθμός των οποίων αυξάνεται ώρα με την ώρα.

Το πρωί της Κυριακής σημειώθηκε ισχυρός μετασεισμός 6,7 βαθμών, προκαλώντας νέες χιονοστιβάδες στα Ιμαλάια.

Περισσότεροι από 2.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στο Νεπάλ και τις γειτονικές χώρες, σύμφωνα με τον νεώτερο απολογισμό, ενώ το πρωί της Κυριακής νέοι μετασεισμοί έπληξαν την πρωτεύουσα Κατμαντού όπου οι κάτοικοι, παρά την παγωνιά, αναγκάστηκαν να περάσουν τη νύχτα είτε στους δρόμους είτε σε αυτοσχέδια καταλύματα.


Ο προσωρινός απολογισμός των θυμάτων, μόνο στο Νεπάλ, ανέρχεται στους 1.953 νεκρούς και 4.718 τραυματίες, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της αστυνομίας, Κάμαλ Σινγκ Μπαν. Θεωρείται όμως βέβαιο ότι οι αριθμοί αυτοί θα αυξηθούν, την ώρα που οι υπηρεσίες αρωγής και οι μη κυβερνητικές οργανώσεις, όπως οι Γιατροί του Κόσμου, προσπαθούν να εκτιμήσουν το εύρος της καταστροφής και τις ανάγκες των κατοίκων.

Τουλάχιστον 53 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στη βόρεια Ινδία, κυρίως στο κρατίδιο Μπιχάρ ενώ από την περιοχή του Θιβέτ αναφέρθηκαν 17 νεκροί. Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός και στο γειτονικό Μπαγκλαντές, προκαλώντας σκηνές πανικού στην πρωτεύουσα Ντάκα.

Στην Κατμαντού, την πρωτεύουσα του Νεπάλ, εκατοντάδες κτίρια κατέρρευσαν. Μια ομάδα διασωστών, με επικεφαλής τον αξιωματικό Σάντος Νεπάλ, προσπαθούσε όλη τη νύχτα να ανοίξει δίοδο σε ένα από τα κτίρια αυτά. Ήταν όμως αναγκασμένοι να σκάβουν με τα χέρια και με εργαλεία χειρός γιατί είναι αδύνατον να περάσουν βαριά μηχανήματα, όπως μπουλντόζες, από τα σοκάκια της αρχαίας πόλης. «Πιστεύουμε ότι υπάρχουν παγιδευμένοι μέσα» είπε ο Σάντος, δείχνοντας τα ερείπια τριώροφης κατοικίας.

Πτώματα μεταφέρονται διαρκώς στα νοσοκομεία της πόλης. Ένας αστυνομικός, ο Σούνταν Σρέστρα, είπε ότι μόνο κατά τη διάρκεια της νύχτας η ομάδα του μετέφερε σε ένα νοσοκομείο 166 νεκρούς. «Είμαι κουρασμένος και εξαντλημένος αλλά πρέπει να δουλέψω και να βρω τη δύναμη» είπε ο αστυνομικός τη στιγμή που ένα ασθενοφόρο έφερνε άλλα τρία θύματα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Τριμπούβαν.

Τα πτώματα, άνδρες, γυναίκες και παιδιά, στοιβάζονταν σε έναν σκοτεινό θάλαμο. Απ' έξω, μια 30χρονη γυναίκα θρηνούσε για τον σύζυγό της: «Θεέ μου, γιατί πήρες μόνο αυτόν; Πάρε κι εμένα» αναφωνούσε.

Τα νοσοκομεία έχουν γεμίσει από τραυματίες και το νοσηλευτικό προσωπικό αγωνίζεται να τους φροντίσει όλους. «Παλεύω από τις 5.30 το πρωί. Είμαι τρομοκρατημένος, αλλά πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βοηθήσουμε τους άλλους» είπε ένας άνδρας που με το ποδήλατό του μετέφερε στο νοσοκομείο 35 ανθρώπους.

Οι αρχές του Νεπάλ προσπαθούν επίσης να ανακουφίσουν τους χιλιάδες ανθρώπους που πέρασαν τη νύχτα στους δρόμους, μέσα στην παγωνιά και τη βροχή, καθώς πολλοί έχουν μείνει άστεγοι ενώ άλλοι φοβούνται να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Ακόμη κι αυτοί που μπόρεσαν να κοιμηθούν για λίγο, ξυπνούσαν από τους αλλεπάλληλους μετασεισμούς. «Δεν κοιμηθήκαμε όλη τη νύχτα. Πώς να κοιμηθούμε; Το έδαφος τρέμει συνεχώς. Μόνο να προσευχόμαστε μπορούμε, να σταματήσει αυτό και να γυρίσουμε στα σπίτια μας» δήλωσε ένας νεαρός τραπεζικός υπάλληλος, ο Νίνα Σρέστρα.

Η κυβέρνηση σχεδιάζει να μοιράσει σκηνές και να μετατρέψει σε καταφύγια τα σχολεία και άλλα δημόσια κτίρια, είπε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών Ραμέσουορ Ντάνγκαλ.

Ο Ερυθρός Σταυρός εκφράζει ανησυχίες για τους κατοίκους των απομονωμένων αγροτικών κοινοτήτων που βρίσκονται κοντά στο επίκεντρο του σεισμού. Η πρόσβαση στις περιοχές αυτές είναι πολύ δύσκολη, αφού οι δρόμοι έχουν καταστραφεί ή έχουν κλείσει λόγω κατολισθήσεων. Παράλληλα, τα τηλέφωνα δεν λειτουργούν με αποτέλεσμα να είναι άγνωστη η κατάσταση που επικρατεί εκεί. Πόσιμο νερό και είδη πρώτης ανάγκης ετοιμάζεται να μεταφέρει επίσης η οργάνωση Oxfam, επειδή το δίκτυο υδροδότησης έχει υποστεί τεράστιες ζημιές.

Επιχείρηση διάσωσης στα Ιμαλάια


Το πρωί της Κυριακής, μετά τον ισχυρό μετασεισμό των 6,7 βαθμών, σημειώθηκαν νέες χιονοστιβάδες στα Ιμαλάια.
«Άλλος ένας, έχουμε έναν μετασεισμό αυτήν ακριβώς τη στιγμή» είπε ο Ινδός ορειβάτης Αρτζούν Βατζπάι που βρισκόταν στο όρος Μακάλου, 20 χιλιόμετρα από το Έβερεστ και εκείνη την ώρα μιλούσε στο τηλέφωνο με δημοσιογράφο του πρακτορείου Reuters.

Στον καταυλισμό βάσης του όρους Έβερεστ, όπου εγκλωβίστηκαν εκατοντάδες ορειβάτες μετά τη χιονοστιβάδα που προκλήθηκε από τον σεισμό, έχουν εντοπιστεί και ανασυρθεί 17 πτώματα.
Ελικόπτερα κατάφεραν να προσγειωθούν στο σημείο νωρίς το πρωί της Κυριακής, μετά τη βελτίωση των καιρικών συνθηκών, και να παραλάβουν τους πρώτους από τους τραυματίες.
«Όλοι οι βαριά τραυματίες απομακρύνθηκαν με ελικόπτερα. Φροντίζουμε όσους έχουν ανάγκη. Χρειαζόμαστε ύπνο» έγραψε στο Twitter ένας Ρουμάνος ορειβάτης, ο Άλεξ Γκάβαν. Ο Γκάβαν ήταν από τους πρώτους που ενημέρωσαν το Σάββατο για την καταστροφή, ενώ αργότερα, πάντα μέσω του Twitter, έκανε έκκληση για βοήθεια: «Πολλοί νεκροί. Πολλοί περισσότεροι τραυματίες. Θα πεθάνουν κι άλλοι αν δεν έρθουν ελικόπτερα το συντομότερο δυνατόν».
Είκοσι δύο ορειβάτες μεταφέρθηκαν σε χαμηλότερο υψόμετρο και από εκεί ελικόπτερο παρέλαβε τους 15 και τους μετέφερε στην Κατμαντού.
Ο αμερικανός ορειβάτης Τζον Ράιτερ κατάφερε να επικοινωνήσει με το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN και επιβεβαίωσε ότι δεκάδες άνθρωποι έχουν τραυματιστεί σοβαρά, πολλοί εξ αυτών στο κεφάλι.

Μεταξύ των θυμάτων ήταν και ο Νταν Φρέντινμπεργκ, υψηλόβαθμο στέλεχος της εταιρείας Google. Η οικογένειά του επιβεβαίωσε ότι ο Φρέντινμπεργκ, που είχε πάει για ορειβασία στο Έβερεστ με άλλους τρεις εργαζόμενους στη Google, σκοτώθηκε από τη χιονοστιβάδα. «Προσευχόμαστε για όσους έχασαν τη ζωή τους σε μια από τις χειρότερες τραγωδίες που έχουν σημειωθεί ποτέ στη χώρα αυτή» ανακοίνωσε από την πλευρά της η Jagged Globe, η ταξιδιωτική εταιρεία που είχε οργανώσει την ορειβατική αποστολή.

Αξιωματούχοι του υπουργείου Τουρισμού εκτιμούν ότι τουλάχιστον 1.000 ορειβάτες, εκ των οποίων οι 400 αλλοδαποί, βρίσκονταν στον καταυλισμό βάσης ή είχαν ήδη ξεκινήσει την αναρρίχησή τους όταν σημειώθηκε ο σεισμός. Στους καταυλισμούς 1 και 2 του Έβερεστ έχουν αποκλειστεί περίπου 100 ορειβάτες και οδηγοί που αδυνατούν να επιστρέψουν σε χαμηλότερο υψόμετρο καθώς έχει κλείσει η διάβαση του Κούμπου.

Σε άλλο μήνυμά του στο Twitter ο Γκάβαν ανέφερε ότι ο ορειβάτης Γουίλι Μπενέγκας μεταφέρθηκε με ελικόπτερο στον καταυλισμό 1 για να παραδώσει σχοινιά, αξίνες και άλλα σύνεργα στους παγιδευμένους ορειβάτες.

«Βασική προτεραιότητά μας είναι να τους φέρουμε στον καταυλισμό βάσης. Δεν ξέρουμε αν θα μπορέσουν να περάσουν από το Κούμπου ή αν θα χρειαστεί να τους παραλάβουμε από εκεί με ελικόπτερα» ανέφερε ο Στιβ Μόφατ, ένας οδηγός και συντονιστής ορειβατικών αποστολών της εταιρείας Adventure Consultants της Νέας Ζηλανδίας.

Στην οροσειρά Αναπούρνα, όπου πέρσι σημειώθηκε το χειρότερο ορειβατικό δυστύχημα στη χώρα, πολλοί ορειβάτες παραμένουν αποκλεισμένοι αλλά είναι καλά στην υγεία τους.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog ΟΛΑ ΛΑΘΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διάφορα ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δική σας ενημέρωση.