Δευτέρα 27 Απριλίου 2015

Flying Dutchman (Ιπτάμενος Ολλανδός) πλοίο φαντάσμα


Στη θαλάσσια λαογραφία, κανένα πλοίο-φάντασμα δεν είναι πιο διάσημο από τον Ιπτάμενο Ολλανδό, που έχει εμπνεύσει πολλούς πίνακες ζωγραφικής, ιστορίες τρόμου, ταινίες, ακόμα και μια όπερα.


Το πλοίο αναφέρθηκε για πρώτη φορά στα τέλη της δεκαετίας του 1700 στο βιβλίο ναυσιπλοΐας του George Barrington «Voyage to Botany Bay», και από τότε ο θρύλος του εξακολουθεί να αυξάνεται, χάρη στις πολλές θεάσεις του από ψαράδες και ναυτικούς. Η ιστορία αναφέρει πως ο Ιπτάμενος Ολλανδός ήταν ένα σκάφος από το Άμστερνταμ, με καπετάνιο κάποιον Van der Decken.

Το πλοίο πήγαινε στις Ανατολικές Ινδίες, όταν αντιμετώπισε επικίνδυνες καιρικές συνθήκες κοντά στο Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας. Αποφασισμένος να περάσει, ο Van der Decken δήθεν τρελάθηκε, δολοφόνησε τον κυβερνήτη του, και υποσχέθηκε ότι θα διέσχιζαν το Ακρωτήρι, βλασφημώντας προκαλώντας τον Θεό να το βουλιάξει αν δεν τα καταφέρει. Παρά τις προσπάθειές του, το πλοίο βυθίστηκε, και καθώς συνεχίζει ο μύθος, ο Van der Decken και το πλοίο-φάντασμα του είναι τώρα καταδικασμένοι να πλέουν στους ωκεανούς για πάντα. Μέχρι σήμερα, ο Ιπτάμενος Ολλανδός συνεχίζει να είναι ένα πιο θεατά πλοία-φαντάσματα, και από τους ψαράδες μέχρι και τον πρίγκιπα της Ουαλίας ισχυρίστηκαν ότι το έχουν δει να κάνει το ατελείωτο ταξίδι του στους ωκεανούς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog ΟΛΑ ΛΑΘΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διάφορα ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δική σας ενημέρωση.