Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2015

Αστεροειδής θα περάσει "ξυστά" από τη Γη στις 31 Οκτωβρίου


Το φετινό Halloween θα μπορούσε να γίνει αρκετά πιο τρομακτικό, αν ο αστεροειδής 2015 TB145 είχε ελάχιστα διαφορετική πορεία. Ευτυχώς για όλους εμάς εδώ στον πλανήτη Γη, την 31η Οκτωβρίου, αντί για trick θα έχουμε treat. Μάλιστα, θα μπορούμε να το δούμε live.

Ένας μεγάλος αστεροειδής, με διάμετρο που φτάνει έως και τα 650 μέτρα, ο οποίος ανακαλύφθηκε από τους αστρονόμους μόλις πριν από δύο περίπου εβδομάδες, θα περάσει “ξυστά” από τη Γη, στις 31 Οκτωβρίου. Πρόκειται, συγκεκριμένα, για τον 2015 TB145, ο οποίος θα βρεθεί, περίπου, 500 χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από τη Γη, την τελευταία μέρα αυτού του μήνα.

Η απόσταση μπορεί να ακούγεται εξωφρενικά μεγάλη, ωστόσο σε αστρονομικούς όρους δεν είναι και τόσο, καθώς ισούται μόλις με 1,3 φορές την απόσταση μεταξύ της Γης και του φεγγαριού. Μάλιστα, αν μέχρι τότε δεν εμφανιστεί άλλος ξαφνικός “επισκέπτης”, αυτή θα είναι η πιο κοντινή “επαφή” του πλανήτη μας με έναν τόσο μεγάλο αστεροειδή, μέχρι το 2027.
Η πορεία του 2015 TB145 (οι ώρες είναι σε Συγχρονισμένο Παγκόσμιο Χρόνο - 3 ώρες πίσω από την Ώρα Ελλάδας)
Η πορεία του 2015 TB145 (οι ώρες είναι σε Συγχρονισμένο Παγκόσμιο Χρόνο - 3 ώρες πίσω από την Ώρα Ελλάδας)
Η τελευταία φορά που ένας αστεροειδής του μεγέθους του 2015 TB145 πέρασε τόσο κοντά από τη Γη, ήταν το 2006, όταν ο 2004 XP14 βρέθηκε σε απόσταση 1,1 φορές εκείνη του πλανήτη από το φεγγάρι. Η επόμενη συνάντηση αυτού του είδους, θα γίνει τον Αύγουστο του 2027, όταν ο 1999 AN10 αναμένεται να βρεθεί πιο κοντά στη Γη από ό,τι ο φυσικός δορυφόρος της.


Παρά το μεγάλο του μέγεθος -συγκριτικά, ένα γήπεδο ποδοσφαίρου έχει μήκος περίπου 100 μέτρα- ο 2015 TB145 εντοπίστηκε μόλις 3 εβδομάδες πριν την ημέρα της κοντινότερης προσέγγισής του, από αστρονόμους στη Χαβάη. Το γεγονός αυτό, σύμφωνα με τη NASA, οφείλεται στην “εξαιρετικά έκκεντρη και μεγάλης κλίσης τροχιά του”.

Οι επιστήμονες ξεκαθαρίζουν ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας από το πέρασμα του 2015 TB145, και μάλιστα εμφανίζονται ενθουσιασμένοι με την προοπτική να τον παρακολουθήσουν από τόσο κοντά, ελπίζοντας ότι θα καταφέρουν να εξασφαλίσουν καθαρές εικόνες, οποίες θα τους επιτρέψουν να μελετήσουν τη φύση αυτών των αντικειμένων εις βάθος.

Ωστόσο, αν και το πέρασμα του 2015 TB145, ο οποίος ταξιδεύει με ταχύτητα 125,5 χιλιάδων χιλιομέτρων την ώρα, θα είναι ακίνδυνο για τους κατοίκους της Γης, η αλήθεια είναι ότι ο  καθυστερημένος εντοπισμός του μάς υπενθυμίζει ότι πρέπει να έχουμε τα μάτια μας ανοικτά και στραμμένα προς τα “έξω”.
Έχει εντοπιστεί το 95% των αστεροειδών φονιάδων, ωστόσο μόλις το 1% των δυνητικά επικίνδυνων
Έχει εντοπιστεί το 95% των αστεροειδών φονιάδων, ωστόσο μόλις το 1% των δυνητικά επικίνδυνων
Σύμφωνα με τη NASA, μέχρι σήμερα, έχει εντοπιστεί περίπου το 95% των “αντικειμένων κοντά στη Γη” (NEO), με μέγεθος άνω του 1 χιλιομέτρου, τα οποία μπορούν να χαρακτηριστούν “καταστροφείς του κόσμου”. Ωστόσο, από το σύνολο των αστεροειδών με διάμετρο άνω των 30 μέτρων, υπολογίζεται ότι έχουμε εντοπίσει μόλις το 1%.

Μπορεί αστεροειδείς στο μέγεθος του 2015 TB145 να μην μπορούν να αφανίσουν τον ανθρώπινο πολιτισμό ακόμα και αν συγκρουστούν με τη Γη, αλλά είναι ικανοί να κάνουν αρκετή ζημιά. Για παράδειγμα, το 1908 πιστεύεται ότι ένας αστεροειδής με διάμετρο μόλις 40 μέτρα κατέστρεψε έκταση 2000 τετραγωνικών χιλιομέτρων στην περιοχή Τουνγκούσκα, στη Σιβηρία.

Πάντως, οι ειδικοί δεν κάθονται με σταυρωμένα τα χέρια. Μέχρι σήμερα έχουν εντοπίσει και παρακολουθούν πάνω από 13 χιλιάδες NEO, ενώ ομάδες επιστημόνων απασχολούνται αποκλειστικά με την άμυνα της Γης από τον κίνδυνο αστεροειδών. Πρόσφατα, μάλιστα, ξεκίνησε σχετική καμπάνια αφύπνισης, με στόχο την καλύτερη δυνατή προετοιμασία της Γης.

Όσο για τον 2015 TB145, ο οποίος έχει κερδίσει το παρατσούκλι Spooky, μιας και περνά από τη Γη την ημέρα του Halloween; Θα μπορούμε κι εμείς να τον δούμε, χάρη στην απευθείας μετάδοση του περάσματος από το αστρονομικό παρατηρητήριο Slooh. Όποιος το επιθυμεί, μπορεί να συντονιστεί στο παρακάτω link, στις 8 το βράδυ, στις 31 Οκτωβρίου:
Πηγή:
http://www.pathfinder.gr/stories/4492394/asteroeidhs-tha-perasei-xysta-apo-th-gh-stis-31-oktwbrioy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog ΟΛΑ ΛΑΘΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διάφορα ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δική σας ενημέρωση.