Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2015

«Excalibur»: Ο 19ος ισχυρότερος υπερυπολογιστής στον κόσμο ανήκει στον αμερικανικό στρατό


Τον νεότερο υπερυπολογιστή του, υπό την ονομασία «Excalibur» (από το όνομα του μυθικού σπαθιού του βασιλιά Αρθούρου) παρουσίασε μέσα στον Οκτώβριο ο αμερικανικός στρατός. Στόχος του είναι να «βοηθήσει στο να διασφαλιστεί ότι οι στρατιώτες θα έχουν το τεχνολογικό πλεονέκτημα στο πεδίο της μάχης», σύμφωνα με αξιωματούχους.


Πρόκειται για τον 19ο ισχυρότερο υπερυπολογιστή του κόσμο, και εγκαινιάστηκε στις 16 Οκτωβρίου σε τελετή στο ARL (Army Research Laboratory). Όπως δήλωσε ο στρατηγός Τζον Γουάρτον (US Army Research, Development and Engineering Command), αυξημένες υπολογιστικές δυνατότητες θα επιτρέψουν σε ερευνητές να παρέχουν καλύτερες επικοινωνίες, δεδομένα και πληροφορίες στους στρατιώτες που επιχειρούν επί του πεδίου.

Ο στρατός των ΗΠΑ έχει μακρά παράδοση στον τομέα των υπερυπολογιστών/ ηλεκτρονικών υπολογιστών – σχεδόν 70 ετών- που ανάγεται στον ENIAC (Electronic Numerical Integrator and Computer). Όπως τονίζει ο Dr. Ρατζού Ναμπούρου, του ARL DOD Supercomputing Resource Center, πιο ισχυροί υπολογιστές θα επιτρέπουν στην ερευνητική κοινότητα των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων να αναπτύσσει λύσεις πάνω στις πιο δύσκολες τεχνολογικές προκλήσεις.

Στην περίπτωση του «Excalibur», ο υπερυπολογιστής θα χρησιμοποιείται για τη μελέτη εκρήξεων/ πληγμάτων στο κάτω μέρος στρατιωτικών οχημάτων (αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς, νάρκες), την προστασία στρατιωτών σε «ακραία», από βαλλιστικής άποψης, περιβάλλοντα, την έρευνα πάνω σε τακτικά δίκτυα, την κυβερνοασφάλεια και την ανάλυση δεδομένων σε πραγματικό χρόνο.

Πηγή

http://teo-o-mastoras.blogspot.gr/2015/10/excalibur-19.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog ΟΛΑ ΛΑΘΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διάφορα ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δική σας ενημέρωση.