Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2016

Schiaparelli: Βρέθηκε το λάθος που οδήγησε στην καταστροφή του στον Άρη

Καθώς το σκάφος κατέβαινε, το ραντάρ Doppler για τη μέτρηση του υψομέτρου λειτουργούσε κανονικά, μέχρι που υπήρξε «κορεσμός» της IMU (Inertial Measurement Unit) λίγο μετά την ανάπτυξη του αλεξιπτώτου. Η IMU μετρά τον ρυθμό περιστροφής του σκάφους
Απαντήσεις στα ερωτηματικά γύρω από την καταστροφή του διαστημικού σκάφους Schiaparelli του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (EOΔ- ESA) στον Άρη δίνει η διερεύνηση των δεδομένων της αποστολής.

Σύμφωνα με την ESA, η είσοδος στην ατμόσφαιρα και το σχετικό «φρενάρισμα» έγιναν όπως ήταν προγραμματισμένο. Το αλεξίπτωτο βγήκε κανονικά σε ύψος 12 χλμ και σε ταχύτητα 1730 χλμ/ ώρα. Η θερμική ασπίδα αφέθηκε σε ύψος 7,8 χλμ πάνω από το αρειανό έδαφος.

Καθώς το σκάφος κατέβαινε, το ραντάρ Doppler για τη μέτρηση του υψομέτρου λειτουργούσε κανονικά, μέχρι που υπήρξε «κορεσμός» της IMU (Inertial Measurement Unit) λίγο μετά την ανάπτυξη του αλεξιπτώτου. Η IMU μετρά τον ρυθμό περιστροφής του σκάφους.

Αυτό που έγινε ήταν να εισχωρήσουν στο σύστημα πλοήγησης λάθος πληροφορίες, με αποτέλεσμα το σύστημα να θεωρήσει ότι το Schiaparelli βρισκόταν κάτω από το επίπεδο του εδάφους. Από εκεί και πέρα ακολούθησε φαινόμενο «ντόμινο», με πρόωρη αποδέσμευση του αλεξιπτώτου και μικρής διάρκειας πυροδότηση των πυραύλων φρεναρίσματος. Στο τέλος, τέθηκαν σε λειτουργία τα συστήματα που ήταν να ενεργοποιηθούν όταν το σκάφος θα είχε φτάσει στο έδαφος, χωρίς αυτό να έχει συμβεί, καθώς στην πραγματικότητα το Schiaparelli ήταν ακόμα σε ύψος 3,7 χιλιομέτρων. Η τελική εξέλιξη ήταν η συντριβή του σκάφους με μεγάλη ταχύτητα στο έδαφος του Άρη.

Ο Ντέιβιντ Πάρκερ, διευθυντής Επανδρωμένων Πτήσεων και Ρομποτικής Εξερεύνησης της ESA δήλωσε πως πρόκειται για ένα προκαταρκτικό συμπέρασμα, και ότι η πλήρης εικόνα θα είναι έτοιμη στις αρχές του 2017. Επίσης, τόνισε πως, παρά το αποτέλεσμα, από το Schiaparelli (που υπάγεται στο πρόγραμμα αποστολών ExoMars) αποκομίστηκαν ακόμα και έτσι πολλές πληροφορίες, που θα είναι πολύ χρήσιμες για την επιτυχή πραγματοποίηση της δεύτερης αποστολής του ExoMars.

http://www.naftemporiki.gr/story/1175317/brethike-to-lathos-pou-odigise-stin-katastrofi-tou-schiaparelli-ston-ari

Lemmy 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αποποίηση ευθυνών: Το ιστολόγιο δεν παρέχει συμβουλές, προτροπές και καθοδήγηση.
Εισέρχεστε & εξέρχεστε με δική σας ευθύνη :)