Σάββατο 5 Αυγούστου 2017

BBC: To Dream Market πλέον η μεγαλύτερη παράνομη αγορά του dark web


«Έκρηξη» έχει σημειώσει το εμπόριο στις υπόλοιπες παράνομες αγορές του dark web μετά το κλείσιμο δύο εκ των μεγαλύτερων «παικτών» από τις αρχές τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του BBC.

Οι αμερικανικές και ολλανδικές αρχές «κατέβασαν» τα AlphaBay και Hansa για να σταματήσουν το εμπόριο ναρκωτικών, όπλων και κακόβουλου λογισμικού- ωστόσο από την τελευταία εβδομάδα του Ιουλίου σε άλλες ιστοσελίδες τα διαθέσιμα εμπορεύματα άρχισαν να αυξάνονται, σημειώνοντας άνοδο μέχρι και 28%, σύμφωνα με την έρευνα- αν και φαίνονται να έχουν μειωθεί οι πωλήσεις κάποιων ειδών.


«Υπάρχουν αυξανόμενα στοιχεία πως όταν μία παράνομη αγορά του dark web κλείνει, οι παράνομες δραστηριότητες γρήγορα αρχίζουν να αναδρομολογούνται σε άλλες ιστοσελίδες, οι οποίες είναι ακόμα ενεργές» είπε ο Ελάντ Μπεν Μέιρ, επικεφαλής μάρκετινγκ στην ισραηλινή εταιρεία κυβερνοασφαλείας Cyberint, που πραγματοποίησε την έρευνα. «Ωστόσο υπάρχουν στοιχεία πως οι συνεχείς παρεμβάσεις από διεθνείς επιχειρήσεις των αρχών έχουν ως αποτέλεσμα να απομακρύνονται οι παράνομοι έμποροι που διαθέτουν τις «πραμάτειές» τους σε αυτά τα sites από ιστοσελίδες που πωλούν όπλα ή παιδική πορνογραφία.

Το κλείσιμο των AlphaBay και Hansa έγινε γνωστό στις 20 Ιουλίου. Η Cyberint εξέτασε την αλλαγή δραστηριότητας σε άλλες πέντε κορυφαίες αγορές του dark web, ανάμεσα στις 24 Ιουλίου και τις 31 Ιουλίου. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, η μεγαλύτερη παράνομη αγορά είναι πλέον το Dream Market, με συνολικά 98.944 εμπορεύματα προς πώληση στο τέλος του μήνα.

Η ιστοσελίδα άρχισε τη λειτουργία της στα τέλη του 2013 και πλέον είναι μια από τις παλαιότερες αγορές που υπάρχουν στο dark web. Τα εμπορεύματά της προς πώληση αυξήθηκαν κατά 3.818 μέσα σε διάστημα μιας εβδομάδας. Παρόλα αυτά, όπως σημειώνει το BBC, ποσοστιαία η αύξηση ήταν μικρή, της τάξης του 3,9%- ενώ, κατά τον Μπεν Μέιρ, κυκλοφορούν φήμες ότι και αυτό βρίσκεται υπό τον έλεγχο των αρχών, όπως έγινε και στις περιπτώσεις των AlphaBay και Hansa. Υπενθυμίζεται πως η Europol και το FBI έχουν υποσχεθεί πως «εκατοντάδες» έρευνες πρόκειται να ακολουθήσουν το κατέβασμα των δύο προαναφερθεισών αγορώ.

Το δεύτερο μεγαλύτερο site είναι το TradeRoute, που ανέβηκε από τις 14.914 καταχωρήσεις εμπορευμάτων στις 17.816- μια αύξηση 16,3%. Μεταξύ των εμπορευμάτων του περιλαμβάνονται πλαστογραφημένα έγγραφα, καθώς και παράνομα είδη καπνού και αλκοόλ.

Τη μεγαλύτερη αύξηση κατέγραψε το Tochka (28,1%, στα 2.390), που ειδικεύεται στις φαρμακευτικές ουσίες (νόμιμες ή παράνομες) ενώ αντίστοιχη άνοδο (25,4%) σημείωσε και η Wall Street Market (επίσης αντίστοιχου αντικειμένου).

Μείωση σημείωσε το RsClub Market, που πωλεί όπλα: Τα διαθέσιμα εμπορεύματά του μειώθηκαν στα 638 από 1.689 μέσα σε μια εβδομάδα- πτώση της τάξης του 37,8%. Η Cyberint εκτιμά πως οι έμποροι αρχίζουν να το αποφεύγουν καθώς θεωρούν ότι βρίσκεται – ή θα βρεθεί – στο στόχαστρο των αρχών.

http://www.naftemporiki.gr/story/1263947/bbc-to-dream-market-pleon-i-megaluteri-paranomi-agora-tou-dark-web

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog ΟΛΑ ΛΑΘΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διάφορα ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δική σας ενημέρωση.