Παρασκευή 19 Ιανουαρίου 2018

Μόλις έξι λεπτά ηλιοφάνειας στη Μόσχα όλο τον Δεκέμβριο


Μόλις έξι λεπτά ηλιοφάνειας είχε η Μόσχα όλο τον μήνα Δεκέμβριο. Τις υπόλοιπες ώρες της ημέρας, που είναι μικρής διάρκειας τον χειμώνα, υπήρχε συννεφιά.


Ο Δεκέμβριος του 2017 ήταν ο σκοτεινότερος στη Μόσχα αφότου η πόλη άρχισε να καταγράφει στοιχεία. Ο αμέσως σκοτεινότερος ήταν ο Δεκέμβριος του 2000, όταν ο ήλιος βγήκε για τρεις ώρες.

Αλλά και ο μέσος όρος ηλιοφάνειας του Δεκεμβρίου είναι χαμηλός στη Μόσχα: μόλις 18 ώρες.

«Όταν ακούει για τα έξι λεπτά ηλιοφάνειας σε ένα μήνα, πολύς κόσμος λέει «''είναι σαφές τώρα γιατί ήμουν σε κατάθλιψη''» δήλωσε ο Ρόμαν Βίλφαντ, διευθυντής της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας της Ρωσίας, στο πρακτορείο Τας. Απέδωσε την μουντάδα στις θερμές μάζες αέρα από τον Ατλαντικό που έστειλαν ισχυρούς, υγρούς ανέμους στην περιοχή οι οποίοι αύξησαν το πάχος των σύννεφων. Αυτό ανέβασε την μέση θερμοκρασία του Δεκεμβρίου κατά έξι βαθμούς.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Μοσκόφσκι Κομσομόλετς, η έλλειψη ηλιοφάνειας συνέβαλε στην μεγάλη άνοδο των επισκέψεων στα ψυχιατρεία της Μόσχας, μεγαλύτερη από την αναμενόμενη άνοδο του χειμώνα.

Ο σκοτεινός χειμώνας ακολουθεί ένα εξαιρετικά κρύο και υγρό καλοκαίρι στη Μόσχα.

Την ίδια στιγμή στην Γιακουτία, περιοχή της ανατολικής Σιβηρίας, το ψύχος έφθασε σε επίπεδα ρεκόρ, στους -65 βαθμούς Κελσίου. Μια φωτογραφία της Αναστάζια Γκρούζντεβα με τις βλεφαρίδες της καλυμμένες από πάγο στο Γιακούτσκ, την πρωτεύουσα της Γιακουτίας, έγινε viral και συγκέντρωσε 40.000 like στο Instagram.

Τάνια Μποζανίνου

in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog ΟΛΑ ΛΑΘΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διάφορα ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δική σας ενημέρωση.