Σάββατο 20 Ιανουαρίου 2018

Κλιματική αλλαγή: Μεγαλύτερες οι επιπτώσεις από την ανθρώπινη δραστηριότητα παρά από φυσικά αίτια


Οι επιπτώσεις από την ανθρώπινη δραστηριότητα ως προς την κλιματική αλλαγή είναι πλέον μεγαλύτερες από αυτές που προκύπτουν από φυσικά αίτια, σύμφωνα με νέες επιστημονικές έρευνες.
Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του BBC, το 2017 ήταν το δεύτερο ή τρίτο θερμότερο έτος που έχει καταγραφεί, μετά το 2016 και μαζί με το 2015. Ωστόσο, αυτά τα δύο έτη είχαν επηρεαστεί από τον Ελ Νίνιο- το φυσικό φαινόμενο που επικεντρώνεται στον Ειρηνικό Ωκεανό και συμβάλλει στην άνοδο των θερμοκρασιών παγκοσμίως. Στην περίπτωση του 2017, τα πράγματα είναι διαφορετικά, καθώς ήταν τόσο θερμό χωρίς την επιρροή του Ελ Νίνιο.

Όπως είπε στο BBC ο καθηγητής Πίτερ Σκοτ του UK Met Office, «είναι ασυνήθιστο που οι θερμοκρασίες το 2017 ήταν τόσο υψηλές, καθώς δεν υπάρχει Ελ Νίνιο. Στην πραγματικότητα, περνάμε στις ψυχρότερες συνθήκες του Λα Νίνα. Πέρυσι είχε πιο πολλή ζέστη από το 1998, που είχε ένα πολύ μεγάλο Ελ Νίνιο. Αυτό δείχνει ξεκάθαρα πως η μεγαλύτερη φυσική επιρροή στο κλίμα είναι μικρότερη από τις ανθρώπινες δραστηριότητες- κυρίως τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα».

Ο καθηγητής Ντέιβ Ριέι του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου πρόσθεσε πως «όταν ακόμα και τα “ψυχρότερα” χρόνια ξαναγράφουν τα βιβλία των ρεκόρ των θερμότερων ετών, ξέρουμε πως έχουμε πρόβλημα. Οι διεθνείς θερμοκρασίες θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν και να κατεβαίνουν από έτος προς έτος, αλλά το κλιματικό κύμα από κάτω τους ανεβαίνει γρήγορα».

Τα σχετικά δεδομένα παρουσιάστηκαν την Πέμπτη από τις τρεις κύριες υπηρεσίες που ασχολούνται με την παρακολούθηση των παγκοσμίων θερμοκρασιών: Το UK Met Office, τη NASA και τη NOAA (National Oceanic and Atmospheric Administration). Τα στοιχεία τους προκύπτουν από χιλιάδες μετρήσεις θερμοκρασίας ανά τον κόσμο, από όλες τις ηπείρους και τους ωκεανούς. Σημειώνεται πως οι θερμοκρασίες για το 2017 και το 2015 είναι πρακτικά ίδιες.

Η NASA αξιολογεί το 2017 ως το δεύτερο θερμότερο έτος, τη στιγμή που η NOAA και το Met Office το θεωρούν το τρίτο θερμότερο από τότε που άρχισαν οι σχετικές καταγραφές το 1850.


 
HuffPost Greece
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog ΟΛΑ ΛΑΘΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διάφορα ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δική σας ενημέρωση.